«همکاری با شیطان»؛ آخروعاقبت پهپادرسانی جمهوری اسلامی به روسیه با درسی از جنگ ایران و عراق

پنجشنبه ۱۴۰۱/۰۷/۲۸

استفاده روسیه از پهپادهای شاهد ساخت جمهوری اسلامی در جنگ اوکراین ادامه دارد و حالا به جان باختن چند غیرنظامی اوکراینی انجامیده. این ماجرا تحریم‌هایی را برای جمهوری اسلامی به دنبال داشته است.

ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهوری اوکراین هم استفاده روسیه از پهپادهای جمهوری اسلامی را به‌ طعنه، «ورشکستگی نظامی و سیاسی روسیه» خوانده است.

با نشر اخبار این‌چنینی، همراه با استیصال جمهوری اسلامی برای بقا در داخل ایران، به نظر می‌آید چاهی که این رژیم در داخل و خارج برای خود کنده، روز به روز ژرف‌تر می‌شود.

در واکنش‌هایی به اقدام جمهوری اسلامی، علاوه بر تحریم‌های بیشتر، درخواست‌هایی همچون اخراج تیم ملی فوتبال از جام جهانی هم مطرح است.

موضوع ارسال تسلیحات ایران به روسیه در نشست شورای امنیت بررسی خواهد شد و ناتو هم برای تحویل سامانه‌های پدافند ضدپهپاد به اوکراین طی روزهای آینده اعلام آمادگی کرده است.

به نظر می‌رسد تحقیر و باخت برای جمهوری اسلامی در خاک ایران کافی نیست و تن این حکومت برای انزوا، حقارت و به‌کلی رانده شدن نه‌تنها از جام جهانی، بلکه از جامعه جهانی، می‌خارد.

نوشته منتشر شده در وب‌سایت فوربز درباره پهپادرسانی تهران به مسکو را در ادامه می‌خوانید.

در این مطلب نویسنده پیشنهاد می‌کند جمهوری اسلامی از تجربه سلاح رساندن فرانسه به عراق طی جنگ هشت‌ساله ایران و عراق و عواقب آن برای پاریس، درس بگیرد.

تصمیم جمهوری اسلامی برای دادن پهپاد به روسیه در جنگ اوکراین، تهران را همدست جنایات مسکو می‌کند و روسیه را قادر به ادامه تجاوز به خاک اوکراین.

با توجه به این‌که خود تهران پیشتر در جنگ ایران و عراق قربانی اتفاق مشابهی بوده است، اتخاذ چنین تصمیمی از سوی جمهوری اسلامی، بی‌رحمانه‌تر است.

ولودیمیر زلنسکی بارها رگبار حملات روسیه به شهرهای اوکراین را محکوم کرده است.

او اخیرا گفته است اوکراین با تروریست‌ها سر و کار دارد و با ده‌ها پهپاد شاهد ساخت جمهوری اسلامی، به این کشور حمله شده است.

بنا بر اعلام زلنسکی، این پهپادها تاسیسات انرژی در سراسر اوکراین و مردم، هر دو را، هدف قرار می‌دهند.

روسیه ماه سپتامبر شروع به استفاده از پهپادهای ساخت جمهوری اسلامی در جنگ اوکراین کرد و سری اول این پهپادها را هم در ماه اوت از تهران تحویل گرفته بود.

پهپاد شاهد ۱۳۶ پرسه‌زن یا پهپاد انتحاری که در ارتش روسیه از آن با نام پهپاد گران۲ روسیه نام برده می‌شود و پهپاد مهاجر ۶ هم در میان همین پهپادها بوده است.

کی‌یف طی هفته‌های گذشته ده‌ها پهپاد جمهوری اسلامی را سرنگون کرده است.

آن‌طور که زلنسکی می‌گوید روسیه به دنبال تامین دو هزار و ۴۰۰ پهپاد شاهد ۱۳۶ است تا بدون این‌که به اندوخته انبار موشک‌های کروز و بالستیکش دست بزند، از آن‌ها برای حمله به نقاط مرکزی شهرها استفاده کند؛ به‌ویژه که انبارهای تسلیحات روسیه هم در حال ته کشیدن است.

قربانی در یک جنگ و قصاب در جنگی دیگر

اقدام جمهوری اسلامی در سلاح رساندن به روسیه یادآور اقدام فرانسه در دادن جت جنگی به صدام حسین در جنگ ایران و عراق است.

عراق در سال ۱۹۷۷ چندین فروند جنگنده «داسو میراژ اف۱» به فرانسه سفارش داد. پاریس سفارش بغداد را، حتی پس از حمله شرم‌آور این کشور به ایران در سپتامبر ۱۹۸۰ (۳۱ شهریور ۱۳۵۹) تکمیل کرد. حمله‌ای که آتش جنگی را برافروخت که هشت سال طول کشید و یک میلیون‌ کشته بر جای گذاشت.

این جنگ که به ایران تحمیل شده بود، جانسوز بود و ایرانی‌ها با چنگ و دندان جنگیدند تا تمامیت ارضی کشورشان را حفظ کنند.

جت‌ها و موشک‌های بالستیک عراقی، اوایل جنگ، شهرهای ایران را عامدانه هدف قرار دادند و هزاران غیرنظامی کشته و مجروح بر جای گذاشتند.

تهران درصدد انتقام برآمد. در اکتبر ۱۹۸۰ (هفت آبان ۱۳۵۹)، سرویس‌های اطلاعاتی ایران دریافتند ۴۷ تکنیسین نیروی هوایی فرانسه و چندین جنگنده میراژ به پایگاه الحریه در نزدیکی موصل، واقع در شمال عراق می‌آیند.

تهران تصمیم گرفت «به فرانسوی‌ها خوشامد بگوید» و به پایگاه حمله کند. حمله موفقیت‌آمیز بود.

امروز هم اوکراین تصمیم ندارد دست روی دست بگذارد و تماشا کند که جمهوری اسلامی با پهپادهایش جان غیرنظامیان را می‌گیرد و زیرساخت‌های این کشور را ویران می‌کند.

اوکراین همین حالا هم به دنبال پیدا کردن پایگاهی است که روسیه پهپادهای شاهد را از آنجا پرتاب و شلیک می‌کند تا آن پایگاه را با آتش توپخانه یا سامانه موشکی «هیمارس» ساخت آمریکا هدف قرار دهد. پهپادهای ساخت جمهوری اسلامی سامانه موشکی «هیمارس» را نیز تهدید می‌کنند.

در سال ۱۹۸۳، فرانسه پنج جنگنده «داسو سوپر اتاندارد»، مجهز به موشک ضدکشتی اگزوسه، مستقیما از ارتش خود این کشور به عراق داد و بغداد آن را علیه تانکرهای ایرانی در خلیج فارس استفاده کرد.

تهران در واکنش محصولات فرانسوی را تحریم و تهدید به تلافی کرد.

مدت کوتاهی پس از تحویل جت‌های «داسو سوپر اتاندارد» به عراق در اکتبر ۱۹۸۳، انبارهای فرانسه و مقر تفنگداران دریایی آمریکا در بیروت، در یک روز، منفجر شد.

این اتفاق ۵۸ نیروی نظامی فرانسه را به کام مرگ فرستاد.

مشخص نیست جمهوری اسلامی چه تعداد از پهپادهایی را که به روسیه داده، مخصوص مسکو ساخته یا از انبار تجهیزات خودش برداشته و به روسیه داده است. احتمال هر دو وجود دارد و گرچه شاهد ۱۳۶ و مهاجر۶ با جت جنگی قابل مقایسه نیست، اقدام تهران در مسلح کردن روسیه «متجاوز» در جنگ اوکراین با دو هزار و ۴۰۰ پهپاد و در بحبوحه جنگ، به‌اندازه زمانی که فرانسه برای تحویل هواپیمای جنگی با صدام قرارداد می‌بست، تحریک‌آمیز است.

دیگر این‌که آنچنان که جت‌های ساخت فرانسه در حملات عراق، از موشک اگزوسه برای حمله به تانکرهای ایران استفاده کردند، پهپادهای روس ساخت جمهوری اسلامی هم همان کار را با تاسیسات انرژی اوکراین می‌کنند تا اوکراین را از نظر مالی به تنگنا بیندازند.

همان‌طور که میراژ اف۱ که عراق از فرانسه گرفت، طی جنگ هشت‌ ساله زیرساخت‌های ایران مانند پل قطور شهرستان خوی آذربایجان غربی و سد کرج در شمال تهران را هدف قرار داد، پهپادهای جمهوری اسلامی در تخریب عمدی زیرساخت‌های اوکراین شریک جرم روسیه هستند.

شباهات در نقش فرانسه در جنگ ایران و عراق و نقش جمهوری اسلامی در جنگ روسیه و اوکراین بی‌اندازه است و رفتار جمهوری اسلامی درباره خشونتی که آن را چند دهه پیش محکوم کرده بود و قربانی آن به شمار می‌رفت، با اقدام امروز این کشور نمی‌خواند.

زلنسکی جمهوری اسلامی را برای دادن این پهپادها به روسیه محکوم کرده و این اقدام را «همکاری با شیطان» نامیده است.

بنا بر اعلام اوکراین، این کشور به سمت قطع روابط دیپلماتیک با ایران پیش می‌رود و اگر تاریخ به کار چیزی بیاید، می‌دانیم که اگر تهران در شرایط حساس امروز کی‌یف می‌بود، بسیار بدتر عمل می‌کرد یا دست‌کم تهدید به انجام اقدامی بسیار بدتر می‌کرد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
خبر ورزشی
از خاکستر
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها