در پی حمله حماس به اسرائیل و تشدید تنش و درگیری در منطقه، شاخص کل بورس تهران با ریزش بیش از ۵۱ هزار واحد رو به رو شد و رسانههای ایران از به خاک و خون کشیده شدن بورس خبر دادند.
قیمت دلار آمریکا در بازار آزاد تهران هم روز یکشنبه ۱۶ مهر در ساعاتی با گذر از ۵۲ هزار تومان، به بالاترین میزان پس از خرداد امسال رسید.
روند صعودی قیمت انواع ارز در ایران، از روز شنبه و پس از حمله حماس به اسرائیل و حمایت جمهوری اسلامی از این رویداد، آغاز شده و دلار آمریکا در دو روز گذشته ۲ هزار تومان گرانتر شده است.
وبسایت اقتصادی «اکو ایران» در همین زمینه نوشت: «تحلیلگران بر این باورند که تشدید مناقشات نظامی در نوار غزه عامل مهمی در جهت تغییر مسیر دلار تهران است. چرا که همواره با انتشار سیگنالهای نگرانکننده نسبت به موضوعات اینچنینی، انتظارات تورمی افراد تحتتاثیر قرار گرفته و با رشد تقاضا در بازار، نرخ نیز رشد میکند.»
روند صعودی قیمتها در بازار طلای تهران نیز ادامه دارد و قیمت هر سکه طلای تمام، با گذر از ۳۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، به بالاترین سطح در چهار ماه اخیر رسیده است.
هر گرم طلا هم با رشد ۳ درصدی نسبت به روز شنبه، ۲ میلیون و ۳۷۷ هزار تومان معامله میشود.
پس از ریزش بیش از ۵۱ هزار واحدی شاخص کل بورس تهران، رسانههای ایران به این موضوع واکنش نشان دادند. رییس سازمان بورس ایران هم در پاسخ گفت این ریزش تحت تاثیر اخبار سیاسی و تحولات منطقه است.
او با این حال افزود ریزش بازار بورس موقتی است و به زودی رفع خواهد شد.
حملههای حماس علیه اسرائیل تنها چند هفته بعد از توافق تهران و واشینگتن که به آزادسازی شش میلیارد دلار درآمدهای مسدود شده ایران منجر شد، باعث افزایش انتقادها علیه دولت جو بایدن به دلیل مدارا با جمهوری اسلامی شده است.
در ایران گروهی از کابران در رسانههای اجتماعی نوشتهاند جمهوری اسلامی از این وجوه برای کمک به حملات نظامی حماس و گروههای شبهنظامی فلسطینی به اسرائیل بهره میگیرد.
همزمان، برخی نمایندگان کنگره آمریکا، از جمله مارکو روبیو، سناتور جمهوریخواه، و دون بیکن، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان، با اشاره به تامین مالی و تسلیحاتی حماس از سوی ایران، درباره مماشات با جمهوری اسلامی و پیامدهای منفی آزادسازی پولهای ایران هشدار دادند.
با این حال متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با رد اظهارنظرها درباره تاثیر توافق با تهران در حملات حماس گفت: «توافق برای بازگرداندن شهروندان آمریکایی از ایران هیچ ارتباطی به حمله وحشتناک علیه اسرائیل ندارد. حتی یک پنی هم خرج نشده و در صورت استفاده هم از این دارایی فقط میتوان برای نیازهای بشردوستانه مانند غذا و دارو هزینه کرد.»
در ماه اوت و پس از حمله اسرائیل به گروه شبهنظامی جهاد اسلامی فلسطین، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بیانیهای خواستار آزادی قدس (اورشلیم) و حذف «غده سرطانی اسرائیل» از نقشه جهان شد.
ریال از اوایل سال ۲۰۱۸ که آمریکا از توافق هستهای برجام خارج شد و تحریمهای اقتصادی سختی را علیه ایران اعمال کرد، ۱۲ برابر ارزش خود را از دست داده است. این موضوع واردات را بسیار گرانتر کرده و منجر به تورم بسیار بالای حدود ۵۰ درصد طی سه سال گذشته شده است.
برخی مقامات و رسانههای تهران هشدار دادهاند که دهها میلیون نفر به دلیل تورم مداوم بالا به فقر کشیده شدهاند، و این به نوبه خود به طور جدی به بیثباتی سیاسی کمک کرده است. اعتراضات گسترده ضد رژیم در دو سال گذشته تا حدی به مشکلات اقتصادی شهروندان نسبت داده میشود.