حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در نشستی مطبوعاتی در بیروت، پایتخت لبنان گفت عادیسازی روابط میان اسرائیل و عربستان سعودی «به طور کامل» از روی میز کنار رفته است.
امیرعبداللهیان روز شنبه ۲۲ مهر در نشستی مطبوعاتی در محل سفارت جمهوری اسلامی در لبنان ضمن اشاره به اتفاق نظر تهران و ریاض در مورد «جنایات اسرائیل در نوار غزه» گفت با توجه به «شرایط جدید منطقه»، برقراری روابط میان اسرائیل و عربستان سعودی دیگر مطرح نیست.
جمعه ۲۱ مهر خبرگزاری رویترز به نقل از دو منبع آگاه نوشت عربستان سعودی مذاکرات خود را برای عادیسازی روابط با اسرائیل به تاخیر انداخته است. یکی از این منابع گفته است این مذاکرات زمانی ادامه مییابد که امتیازدهی اسرائیل به فلسطینیان در اولویت قرار داده شود.
این امر نشان میدهد ریاض اصل این موضوع را رها نکرده است.
پیش از این فکتنامه، سایت درستیسنجی سیاسی درباره ایران، گزارش برخی رسانهها را درباره پایان گرفتن مذاکرات عادیسازی روابط میان اسرائیل و عربستان سعودی «نادرست» دانست.
اعتماد آنلاین روز ۱۷ مهر به نقل از جروزالمپست نوشت ریاض به آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا خبر داده است عربستان سعودی به تمامی مذاکرات در مورد عادیسازی روابط با اسرائیل پایان میدهد.
فکتنامه در گزارشی این موضوع را «ادعایی نادرست» خواند و تاکید کرد چنین خبری در آرشیو جروزالمپست وجود ندارد.
به گزارش فکتنامه، پایان مذاکرات عادیسازی تاکنون از سوی اسرائیل، عربستان سعودی و آمریکا بهعنوان طرفین گفتوگوها اعلام نشده است.
فکتنامه این خبر را «شایعهای» دانست که «از سوی متخصصان یا در رسانهها یا در شبکههای اجتماعی» مطرح میشود.
این گزارش همچنین پیشبینی کرد با توجه به شرایط موجود و ادامه درگیریها میان حماس و اسرائیل، جدول زمانبندی از پیش تعیین شده برای اعلام عادیسازی روابط ریاض و تلآویو تغییر کند.
مقامهای جمهوری اسلامی مکررا مخالفت خود را با برقراری روابط میان اسرائیل و کشورهای منطقه اعلام کردهاند.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی روز ۱۱ مهر این عادیسازی را به «شرطبندی روی اسب بازنده» تشبیه کرد و آن را قماری «محکوم به باخت» خواند.
او به کشورهای منطقه هشدار داد از عادیسازی روابط با تلآویو «ضرر خواهند کرد» زیرا اسرائیل «رفتنی و در حال مرگ» است.
ابراهیم رئیسی، رییس دولت جمهوری اسلامی هم روز دوم مهر گفت تلاش آمریکا برای عادیسازی روابط میان اسرائیل و کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند عربستان سعودی «به موفقیت نخواهد رسید».
رئیسی اضافه کرد عادیسازی روابط کشورهای منطقه با اسرائیل «خنجری بر پشت فلسطینیها» است و در عین حال قادر به تامین امنیت اسرائیل نخواهد بود.
مقامهای جمهوری اسلامی همچنین ضمن استقبال از حملات مرگبار حماس به اسرائیل، آن را نشانه شکست مذاکرات عادیسازی دانستند.
جنگ میان حماس و اسرائیل تاکنون منجر به کشته و مجروح شدن هزاران تن شده است.
بنا بر گزارشها، درگیریهای شدید میان دو طرف همچنان ادامه دارد.