همزمان با شدیدترین حمله اسرائیل به نوار غزه در یک هفته اخیر، وزارت دفاع اسرائیل به یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر از ساکنان شمال غزه هشدار داد در ۲۴ ساعت این منطقه را به سمت نواحی جنوبی ترک کنند. مقامهای حماس این هشدار را جنگ روانی خواندند و از مردم غزه خواستند آن را نادیده بگیرند.
استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل، با اعلام اینکه اسرائیل از حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر ساکنان شمالی غزه خواسته فورا این منطقه را به سمت نواحی جنوبی ترک کنند، هشدار داد این جابهجایی بدون «پیامدهای فاجعهبار انسانی» ممکن نیست.
سخنگوی سازمان ملل موکدا از اسرائیل خواست برای جلوگیری از وقوع یک «وضعیت فاجعهبار»، دستور تخلیه شمال غزه را لغو کند.
دوجاریک خاطرنشان کرد: «دستور اسرائیل برای تخلیه شمال غزه، همه کارکنان سازمان ملل و همه افرادی را که در ساختمانهای این سازمان پناه گرفتهاند نیز شامل میشود.»
سفیر اسرائیل در سازمان ملل واکنش این سازمان را به دستور اسرائیل برای تخلیه نیمی از ساکنان نوار غزه، «شرمآور» خواند و گفت جامعه بینالمللی باید به فکر آزادی اسیران و محکومیت حماس باشد.
ارتش اسرائیل اعلام کرد در روزهای آینده عملیاتش در غزه به طور چشمگیری شدت خواهد یافت. همچنین تاکید کرد ساکنان غزه که خانههای خود را ترک میکنند، تا زمانی که به آنان اجازه داده نشده، نمیتوانند به این نواحی برگردند.
ارتش اسرائیل خاطرنشان کرد نیروهای حماس در شهر غزه در تونلهایی در زیر خانههای مسکونی که غیرنظامیان بیگناه در آنها ساکنند، پنهان شدهاند.
در پی هشدار اسرائیل، آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی سازمان ملل از انتقال فعالیتها و کارکنان بینالمللی خود به جنوب غزه خبر داد. این سازمان خواستار محافظت از همه غیرنظامیانی شد که در ساختمانهای آن پناه گرفتهاند.
با این حال مقامهای حماس در اطلاعیهای به ساکنان شمال غزه، هشدار اسرائیل را برای تخلیه این ناحیه «جنگ روانی» خواندند و از مردم غزه خواستند آن را نادیده بگیرند.
در حالی که آمریکا کشتیها و هواپیماهای جنگی خود را برای حمایت از اسرائیل به منطقه اعزام کرده، دفتر نخستوزیری بریتانیا نیز پنجشنبه ۲۰ مهر اعلام کرد ریشی سوناک دستور داده تا دو کشتی نیروی دریایی سلطنتی، چند هلیکوپتر و هواپیماهای تجسسی این کشور برای حمایت از اسرائیل و تقویت ثبات در منطقه به شرق مدیترانه اعزام شوند.
طبق اعلام دولت بریتانیا، هواپیماهای جنگی این کشور از روز جمعه به منظور رصد تهدیدهای منطقهای از جمله ارسال سلاح برای گروههای تروریستی در غزه، عملیات گشتزنی خود را در شرق مدیترانه آغاز خواهند کرد.
در همین حال شرایط انسانی در غزه رو به وخامت است. وزارت بهداشت غزه اعلام کرد در حملات اسرائیل بیش از هزار و ۵۰۰ نفر کشته و بیش از شش هزار نفر زخمی شدند.
رسانههای وابسته به حماس نیز گزارش دادند ۲۵ فلسطینی در حمله هوایی اسرائیل به اردوگاه جبالیا در نوار غزه کشته شدند.
پیشتر نیز آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی سازمان ملل (اونروا) اعلام کرد تاکنون ۱۲ نفر از نیروهای این آژانس در حملههای اسرائیل به نوار غزه کشته شدهاند.
طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، اسرائیل از روز شنبه ۱۵ مهر ، ۳۴ بار به مراکز درمانی در غزه حمله کرده است.
صلیب سرخ نیز هشدار داد بیش از یک میلیون نفر از جمعیت غزه نیازمند امکانات اولیه زندگی هستند.
از سوی دیگر تایمز اسرائیل گزارش داد تاکنون هزار و ۳۰۰ اسرائیلی در حملات حماس کشته شدهاند.
ارتش اسرائیل گفت برای تهاجم زمینی به نوار غزه آماده میشود اما هنوز تصمیمی برای انجام آن گرفته نشده است.
در همین حال محمود عباس، روز پنجشنبه ۲۰ مهر کشتار غیرنظامیان و تعرض به آنان را در هر دو سوی مناقشه حماس و اسرائیل محکوم کرد و گفت چنین اقداماتی قوانین بینالمللی، اخلاقی و دینی را نقض میکند.
از سوی دیگر ارتش اسرائیل اعلام کرد در حمله موشکی ضد تانک حزبالله لبنان که روز چهارشنبه انجام شد، یک سرباز ۲۲ ساله اسرائیلی کشته و یک سرباز دیگر زخمی شده است.
ارتش اسرائیل همچنین از حمله به پنج ساختمان مسکونی که گفته میشود مورد استفاده عوامل حماس بوده است خبر داد و اعلام کرد گمان میرود برادر یحیی السنوار، یکی از رهبران حماس، در یکی از این خانهها بوده است.
طبق اعلام ارتش اسرائیل، از زمان حمله حماس در روز ۱۵ مهر، نوار غزه با بیش از شش هزار بمب با وزن چهار هزار تن هدف حمله قرار گرفته است.
از سوی دیگر تلویزیون دولتی سوریه از حمله اسرائیل به فرودگاههای دمشق و حلب خبر داد. هاآرتص گزارش داد یک هواپیمای ایرانی متعلق به ماهان ایر پس از بمباران فرودگاههای دمشق و حلب از سوی اسرائیل، با تغییر مسیر خود به سمت تهران بازگشته است.
همچنین گزارشها از استقرار نیروهای ذخیره ارتش اسرائیل در مرز این کشور با لبنان حکایت دارند.
در همین حال ارتش اسرائیل اذعان کرد ساعاتی پیش از حمله بزرگ حماس در روز ۱۵ مهر، اطلاعاتی درباره عملیات نظامی این گروه دریافت کرده ولی انتظار تهاجمی به این گستردگی نداشته است.
همزمان، رافی میلو، از فرماندهان ارشد ارتش اسرائیل گفت حس امنیت فردی در سراسر این کشور از بین رفته و اعتماد مردم به ارتش اسرائیل «در هم شکسته است».
به گفته او، کاهش حملات راکتی حماس بدین معناست که این گروه خود را برای جنگی طولانی آماده میکند.
در همین حال، دانیل هاگاری، سخنگوی ارشد ارتش اسرائیل گفت حملات این کشور به نوار غزه، قدرت عملیاتی حماس را فلج کرده و این گروه دیگر قادر به اداره غزه نیست.
تاکید اسرائیل بر نابودی کامل حماس
در حالی که تلاشهای بینالمللی برای توقف درگیریها ادامه دارد، مقامهای اسرائیل تاکید دارند حملههای این کشور تا نابودی کامل حماس ادامه خواهد یافت.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در جلسه پارلمان این کشور برای رایگیری درباره تشکیل دولت اضطراری ملی تاکید کرد که اسرائیل «سازمان تروریستی وحشی حماس» را از بین خواهد برد. او اعضای حماس را همانند «داعش» خواند و گفت: «این جنگ برای خانه ماست و باید با از بین رفتن حماس پایان یابد.»
کنست، پارلمان اسرائیل، پنجشنبه ۲۰ مهر به ۶۶ رای موافق و ۹ رای مخالف با تشکیل کابینه اضطراری از سوی نتانیاهو و بنی گنتس، رهبر حزب راست میانه وحدت ملی، موافقت کرد.
در تلآویو، وزیر امور خارجه آمریکا با نخستوزیر اسرائیل دیدار و بر حمایت واشینگتن از این کشور تاکید کرد.
نتانیاهو در نشست خبری با بلینکن، ضمن قدردانی از مواضع جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا در حمایت از اسرائیل، حماس را «وحشی» و «دشمن تمدن» خواند و گفت «نیروهای تمدن» قطعا در این جنگ پیروز میشوند.
نتانیاهو همچنین گفت با حماس باید مانند داعش برخورد شود و از جامعه بینالمللی خواست کشورهایی را که با این گروه شبهنظامی رابطه دارند، تحریم کند.
بلینکلن هم در این مصاحبه مطبوعاتی گفت تا زمانی که آمریکا وجود دارد، اسرائیل مجبور نخواهد بود به تنهایی به دفاع از خود بپردازد.
منابع فلسطینی گزارش دادند قرار است محمود عباس روز جمعه ۲۱ مهر با بلینکن دیدار و گفتوگو کند.
در همین حال، حسین امیر عبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، پس از سفر به عراق، وارد بیروت شد وهیاتی متشکل از نمایندگان حزبالله و جنبش امل در پارلمان لبنان و نمایندگان حماس و جهاد اسلامی فلسطین از او در فرودگاه بیروت استقبال کردند.
امیرعبداللهیان در فرودگاه بیروت گفت که در صورت ادامه حملات اسرائیل در غزه، «احتمال باز شدن جبهههای جدید» علیه این کشور توسط «سایر جریانهای محور مقاومت» وجود دارد.
از سوی دیگر، حامد اسماعیلیون از چهرههای سرشناس مخالف جمهوری اسلامی، با اشاره به اقدامات حماس از جمله حمله به شرکتکنندگان در فستیوال موسیقی اسرائیل، «جنایتهای» این گروه را محکوم کرد و نوشت: «گروه تروریستی حماس مردم غزه را به گروگان گرفته است.»
در حالی که تلاشهای بینالمللی برای دسترسی ساکنان غزه به کمکهای انساندوستانه ادامه دارد، مصر از اسرائیل خواست جهت ارسال کمکهای بشردوستانه به نوار غزه، از بمباران گذرگاه رفح خودداری کند.
تلویزیون دولتی اردن نیز گزارش داد این کشور قصد دارد کمکهای اولیه بشردوستانه را از طریق هواپیما به نوار غزه ارسال کند.
در همین حال، یسرائیل کاتز، وزیر انرژی اسرائیل تاکید کرد تا زمانی که گروههای شبهنظامی فلسطینی اسیران در اختیار خود را آزاد نکنند، اسرائیل مانع از دسترسی نوار غزه به آب، برق و سوخت خواهد شد.
کاتز افزود بشردوستی در برابر بشردوستی معنا پیدا میکند و کسی نمیتواند در مورد اخلاقیات، اسرائیل را موعظه کند.
گیلان کوهن، سفیر اسرائیل در ژاپن از توکیو خواست «مراقب کمکهای ارسالی خود به فلسطین»، با توجه به احتمال دسترسی شبهنظامیان حماس به این کمکها باشد.
کشتهها و مفقودها از ۳۶ کشور
وزارت امور خارجه اسرائیل اعلام کرد در جریان حمله حماس به این کشور، شهروندان ۳۶ کشور کشته یا مفقود شدهاند. از زمان وقوع این حمله در روز ۱۵ مهر، روز به روز بر شمار شهروندان خارجی کشته شده در جریان آن افزوده شده است.
در حالی که وزارت خارجه آمریکا تعداد آمریکاییهای کشته شده در حملههای حماس را دستکم ۲۲ نفر اعلام کرده، جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، گفت واشینگتن هنوز درباره تعداد گروگانهای آمریکایی اطلاعات زیادی ندارد.
امانوئل مکرون، رییسجمهوری فرانسه نیز با اشاره به اینکه ۱۳ شهروند فرانسوی در حملات حماس کشته شدند، به روسای احزاب فرانسه گفت که مذاکرات برای آزادسازی گروگانهای فرانسوی در دست حماس آغاز شده است.
وزارت امور خارجه اتریش نیز از کشته شدن دو تبعه اتریشی-اسرائیلی در حمله روز شنبه حماس خبر داد و اعلام کرد که همچنان از سرنوشت دو شهروند اتریشی دیگر در اسرائیلی اطلاعی نیست.