در پی ورود نیروهای پیادهنظام اسرائیل به نوار غزه، ارتش آمریکا نیز از ورود جنگندههای اف-۱۵ خود به خاورمیانه خبر داد. سفیر اسرائیل در سازمان ملل هم در مصاحبه با ایراناینترنشنال با اشاره به حمایت ایران از حماس، خواستار تهدید نظامی جدی جهانی علیه جمهوری اسلامی شد.
ارتش اسرائیل بعد از ظهر جمعه ۲۱ مهر ماه اعلام کرد تانکها و نیروهای پیادهنظام خود را با هدف انجام عملیات محلی برای «پاکسازی منطقه از تروریستها» و شناسایی محل نگهداری گروگانها وارد خاک نوار غزه کرده، اما به معنای آغاز عملیات زمینی ارتش اسرائیل به عمق غزه نیست.
بر اساس این گزارش، سربازان اسرائیلی در خاک نوار غزه یافتههای مختلفی را جمعآوری کردند که «ممکن است به تلاش برای یافتن مفقودان کمک کند.»
از سوی دیگر، ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام، از ورود جنگندههای اف-۱۵ خود به خاورمیانه با هدف تقویت توان عملیاتی ایالاتمتحده در منطقه خبر داد. پس از حمله حماس به اسرائیل نیز، آمریکا تعدادی از هواپیماها و کشتیهای جنگی خود را به منطقه اعزام کرده بود.
همزمان رسانههای اسرائیل گزارش دادند، دولت آمریکا از این کشور خواسته است تا ایجاد گذرگاه انسانی برای خروج مردم غزه، حمله نظامی به این باریکه را به تاخیر بیاندازد.
تاکنون هزار و ۳۰۰ اسرائیلی در حملات حماس کشته شدهاند. الجزیره شمار کلی مجروحان حمله حماس به اسرائیل را سه هزار و ۴۰۰ نفر اعلام کرد.
به گفته ارتش اسرائیل، بیش از ۱۲۰ غیرنظامی، در غزه اسیر حماس هستند. منابع رسمی اسرائیل نیز تعداد سربازان کشتهشده این کشور در جنگ با حماس را ۲۵۸ نفر اعلام کردهاند.
وزارت بهداشت حماس نیز اعلام کرد که که از زمان درگیریها با اسرائیل، هزار و ۹۰۰ نفر در غزه کشته و بیش از هفت هزار و ۶۰۰ نفر زخمی شدند.
به گفته صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف)، ۴۴۷ نفر از کشتهشدگان فلسطینی کودک هستند.
در همین حال، گیلعاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، به ایراناینترنشنال گفت: «رژیم آیتاللهها امروز دقیقا مانند رژیم نازی آلمان در جنگ جهانی دوم شده است. جهان باید بفهمد که لازم است به طور جدی آنها را تهدید نظامی کند، زیرا این رژیم تهدیدی فوری علیه همه جهان است.»
جاش برنز، رئیس کمیته مشترک حقوق بشر پارلمان استرالیا، نیز در گفتوگو با ایراناینترنشنال با اشاره به اینکه مردم ایران قربانیان هر روزه نقض حقوق بشر هستند، حملههای حماس را مصداق جنگافروزی گروههای نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه دانست.
تبادل آتش میان اسرائیل و حزبالله لبنان در روز جمعه ادامه داشت که در پی آن فیلمبردار خبرگزاری رویترز کشته و دو خبرنگار شبکه الجزیره در جنوب لبنان زخمی شدند.
خبرگزاری رویترز در بیانیهای کشتهشدن عصام عبدالله، فیلمبردار این خبرگزاری در جنوب لبنان را تایید کرد اما اشاره نکرد که حملات کدام طرف منجر به کشته شدن عبدالله شده است.
حزبالله لبنان در بیانیهای بهطور رسمی مسئولیت حمله به اسرائیل را برعهده گرفت و نوشت: «در پاسخ به اقدامات اسرائیل، پایگاههای العباد، سایت مسکوام، سایتهای رمیه و جل ال علم را هدف قرار دادیم.»
ارتش اسرائیل نیز در پاسخ به این حملات، از حمله پهپادی علیه مواضع حزبالله در لبنان خبر داد.
ارتش اسرائیل همچنین اعلام کرد چند «شیء ناشناس» را در آسمان شمال این کشور منهدم کرده است.
ساعاتی بعد نیز، اسرائیل از یک حمله دیگر به یکی از مواضع حزبالله در جنوب لبنان خبر داد و گفت این حمله را به تلافی پرواز «اشیاء ناشناس» این گروه در حریم اسرائیل و شلیک حزبالله به یک پهپاد اسرائیل انجام داده است.
«غزه در حال تبدیل شدن به جهنم است»
بر اساس گزارشها، بیش از یک میلیون غیرنظامی فلسطینی از دستور ارتش اسرائیل برای تخلیه غزه پیش از حمله زمینی احتمالی به این منطقه سرپیچی کردند.
وزارت دفاع اسرائیل شامگاه پنجشنبه از یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر ساکنان شمال غزه خواست در ۲۴ ساعت این منطقه را به سمت نواحی جنوبی ترک کنند.
سازمان پزشکان بدون مرز نیز اعلام کرد که ارتش اسرائیل به بیمارستان العوده در شمال نوار غزه هشدار داده تا ساعت ۶ صبح تخلیه شود.
به گفته ناظران، تخلیه این جمعیت در یک شبانهروز عملا کاری ناممکن است و اسرائیل با این هشدار به دنبال ایجاد آمادگی ذهنی برای حمله زمینی به نوار غزه است. کشورهای مختلف در پاسخ به این تهدید و ضربالاجل از اسرائیل خواستند تا از حمله همهجانبه به نوار غزه خودداری کند.
صبح جمعه ارتش اسرائیل اعلام کرد دهها سایت پرتاب پهپاد در نوار غزه را هدف قرار داده که روی پشتبام ساختمانهای مسکونی قرار داشتهاند.
بنابر این گزارش، تبدیل بام خانهها به سایت پرتاب پهپاد نمونه دیگری از «استفاده حماس از شهروندان نوار غزه بهعنوان سپر انسانی» است.
در همین حال، وزارت کشور غزه به شهروندان درباره تخلیه خانههای خود هشدار داده است. این وزارتخانه مدعی شد اسرائیل با فراخوان جابهجایی مردم به اماکن امن، آنان را فریب میدهد و این مکانها را پس از حضور شهروندان «بمباران میکند».
به گفته ساکنان شمال غزه، خیابانها خالی شدهاند چون مردم در خانههای خود ماندهاند و نمیدانند پس از دستور تخلیه، چه باید بکنند.
بر اساس گزارشها، شماری از فلسطینیها به دلیل قطع اینترنت و فروپاشی شبکههای ارتباطی و خطوط تلفن، اطلاعات اندکی از وقایع جنگ دارند و بیشترشان حتی هنوز دستور مستقیم ارتش اسرائیل را برای تخلیه نشنیدهاند.
سفر مقامهای سیاسی غرب به اسرائیل
با گذشت یک هفته از آغاز درگیریهای غزه، شماری از مقامهای سیاسی جهان به تلآویو سفر کرده و با همتایان اسرائیلی خود دیدار و گفتوگو کردند.
رییس پارلمان اروپا، رییس کمیسیون اروپا، وزیر امور خارجه آلمان و وزیر دفاع آمریکا از جمله مقامهایی بودند که روز جمعه ۲۱ مهر وارد اسرائیل شدند.
لوید آستین که برای دیدار با رهبران ارشد دولت و مشاهده مستقیم برخی تسلیحات و کمکهای امنیتی کشورش به اسرائیل سفر کرده است، در نشستی خبری گفت «وحشیگری حماس» او را به یاد «داعش» میاندازد: «ما در کنار اسرائیل خواهیم ایستاد.»
او در دیدار با یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، حمایت از تلآویو را خدشهناپذیر خواند و گفت آمریکا همانطور که از اوکراین در جنگ با روسیه حمایت کرد، حامی اسرائیل نیز خواهد بود.
وزیر دفاع اسرائیل در این دیدار حماس را بخشی از «محور شرارت» با جمهوری اسلامی خواند و گفت تلآویو در حال جنگ برای ایجاد تغییرات دائمی و حفظ موجودیت خود است.
از سوی دیگر، وزیر خارجه آمریکا در جریان سفر منطقهای خود، پس از سفر به اردن، با ولیعهد بحرین در منامه دیدار و درباره جنگ جاری میان اسرائیل و حماس گفتوگو کرد. او سپس برای دیدار با مقامهای عربستان سعودی به ریاض رفت.
به گزارش خبرگزاری رویترز، روسیه پیشنویس قطعنامهای را درباره درگیریهای اسرائیل و حماس به شورای امنیت سازمان ملل پیشنهاد کرده است. روسیه در این متن خواستار آتشبس بشردوستانه و محکومیت خشونت علیه غیرنظامیان و تمامی اقدامهای تروریستی شده است.
ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، نیز در سخنانی درباره پیامدهای حمله زمینی احتمالی اسرائیل به غزه هشدار داد.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی که به لبنان سفر کرده، جمعه ۲۱ مهر با اشاره به دیدارش با دبیرکل حزبالله لبنان و نمایندگان گروههای شبهنظامی فلسطینی، درباره گسترش حملات علیه اسرائیل گفت: «در جریان رایزنیها متوجه شدیم که جریان مقاومت همه سناریوهای ممکن را در برابر خود قرار داده و از آمادگی و روحیه بالایی برخوردار است.»
در همین حال، خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، با راهاندازی کارزاری آنلاین خواستار اعزام جوانان از ایران به جبهه جنگ میان حماس و اسرائیل در حمایت از حماس و از سوی جمهوری اسلامی شد.
از سوی دیگر، دونالد ترامپ در پستی در شبکه اجتماعی تروث نوشت که اگر در انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا «تقلب» نشده بود و او دوباره رییسجمهور میشد، حمله به اسرائیل هرگز اتفاق نمیافتاد. او افزود: «ایران هم ورشکسته و در حال گفتوگو بود. اما حالا ثروتمند هستند و منتظرند تا دست به اقدامی بزرگ بزنند.»