رییسجمهوری آمریکا گفت پیامش به ایران این است که از مرزها عبور نکند و جنگ را تشدید نکند. جو بایدن گفت معتقد است حماس باید به طور کامل از بین برود، اما باید مسیری هم برای تشکیل دولتی فلسطینی وجود داشته باشد.
روزنامه نیویورکتایمز هم به نقل از منبعی نزدیک به حکومت ایران نوشت جمهوری اسلامی هنوز تصمیم برای ایجاد جبههای جدید در جنگ با اسرائیل نگرفته.
بایدن افزود اعزام نیروهای آمریکایی به جنگ خاورمیانه ضرورتی ندارد چرا که اسرائیل «یکی از بهترین نیروهای جنگنده» را دارد و گفت آمریکا میتواند مراقب جنگ اسرائیل و اوکراین باشد و همچنان دفاع بینالمللی را هم حفظ کند.
او همچنین اضافه کرد به دلیل افزایش ناآرامی در خاورمیانه خطر تروریسم در آمریکا افزایش یافته و اعضای حماس را «مشتی بزدل» توصیف کرد که در غزه «پشت شهروندان پنهان میشوند».
رییسجمهوری آمریکا در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا معتقد است حماس باید کاملا محو شود گفت «بله» و افزود نابودی حماس و حزبالله «نیازی ضروری»ست.
در همین حال، آسوشیتدپرس به نقل از مقامی ارشد در دولت آمریکا گزارش داد جو بایدن در حال بررسی سفر به اسرائیل در روزهای آینده است اما هنوز تصمیم نهایی گرفته نشده.
پیشتر، فرانسه سعی کرد به ایران درباره تشدید تنشها به دلیل نقش این کشور در حمایت از حماس هشدار دهد. روز یکشنبه دفتر امانوئل مکرون، رییسجمهوری فرانسه اعلام کرد او در تماس تلفنی به ابراهیم رئیسی درباره هرگونه گسترش یا تشدید درگیری حماس و اسرائیل، به ویژه مداخله حزبالله لبنان هشدار داده است.
در مقابل اما رئیسی در این تماس گفت در صورت ادامه حملات اسرائیل برای «جبران شکست» ابعاد تحولات گسترش خواهد یافت.
همزمان خبرگزاری ایرنا گزارش داد که نمایندگی دائم جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد درباره حمایت از حمله حماس به اسرائیل گفته است اگر «اسرائیل قصد حمله به ایران، منافع و اتباع آن را نداشته باشد، ایران در این درگیری مداخله نخواهد کرد. جبهه مقاومت توانایی دفاع از خود را دارد.»
اما پس از آن، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، نقلقول نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل را «روایت و برداشت ناقص و غیردقیق برخی مراکز رسانهای و خبری» از پاسخ این نمایندگی به سوال یکی از رسانهها خواند.
دبیرکل سازمان ملل خواهان آزادی گروگانها و دسترسی بشردوستانه شد؛ گذرگاه رفح باز میشود
همزمان با انتشار خبرها درباره باز شدن قریبالوقوع گذرگاه مرزی رفح، دبیرکل سازمان ملل از حماس خواست گروگانها را بدون شرط آزاد کند و از اسرائیل نیز خواست اجازه دسترسی بشردوستانه به غزه را صادر کند، چرا که به گفته او این موارد «نباید به عنوان ابزار چانهزنی به کار گرفته شوند».
سخنان گوترش در حالی مطرح شد که آسوشیتدپرس به نقل از کادر درمان در نوار غزه گزارش داد بیمارستانهای این منطقه مملو از مجروح است و احتمال مرگ هزاران نفر به دلیل کمبود سوخت و دارو وجود دارد.
شبکه آی۲۴هم گزارش داد گذرگاه مرزی رفح بامداد دوشنبه برای خروج اتباع خارجی و ورود کمکها بازگشایی میشود. پیشتر، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، پس از دیدار با رییسجمهوری مصر وعده داده بود گذرگاه رفح باز خواهد بود.
همزمان، ارتش اسرائیل اعلام کرد در پی حمله هفته گذشته به این کشور، گره شبهنظامی حماس ۱۵۵ گروگان در اختیار دارد، که به خانوادههایشان اطلاع داده شده.
یک سخنگوی ارشد نیروهای دفاعی اسرائیل گفت ارتش تلاش میکند برای بازگرداندن آنان به خانه «هر آنچه» در توان دارد، انجام دهد و خطاب به گروگانها گفت: «میدانم که برای شما هر ثانیه به اندازه ابدیت طول میکشد.»
دانیل هاگاری افزود: «ما طبق قوانین بینالمللی عمل میکنیم تا حداقل آسیب را به شهروندان وارد کنیم. این را به دنیا تاکید میکنم، تفاوت ما با دشمنانمان در همین است.»
در همین حال، محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطین، ضمن محکوم کردن کشتار شهروندان از سوی هر دو طرف جنگ گفت:«حماس فلسطینیها را نمایندگی نمیکند.»
وی این سخنان را در تماسی در روز یکشنبه با نیکلاس مادورو، رییسجمهوری ونزوئلا، بیان کرد و در آن تشکیلات خودگردان فلسطین را «تنها نماینده مشروع مردم فلسطین» عنوان کرد.
به گزارش خبرگزاری فلسطینی وفا، وابسته به تشکیلات خودگردان، عباس همچنین خواستار آزادی غیرنظامیان و بازداشتشدگان از سوی هر دو طرف جنگ شد.
اعلام آمادگی اسرائیل برای جنگ در «چند جبهه»؛ حملات هوایی جدید به مواضع حزبالله
در حالی که رییس ستاد کل ارتش اسرائیل گفت نیروهای نظامی این کشور به زودی وارد غزه میشوند تا حماس را نابود کنند، سخنگوی ارتش اسرائیل هم اعلام کرد این کشور آماده است در صورت نیاز، در دو یا چند جبهه بجنگد.
هرزی هالوی، رییس ستادکل ارتش اسرائیل، روز یکشنبه خطاب به نظامیان اسرائیل با بیان اینکه مسئولیت ما ورود به غزه است افزود: «همهجا به آنها حمله کنید، هر فرمانده و هر عاملی، زیرساخت ها را نابود کنید».
همزمان نیز سخنگوی ارتش این کشور گفت: «بیش از ۶۰۰ هزار ساکن غزه به سمت جنوب نقل مکان کردهاند و تخلیه ادامه دارد». او اشاره کرد که حزبالله لبنان در مرز خود با اسرائیل تشدید تنش میکند تا از ضدحمله اسرائیل به غزه جلوگیری شود.
شامگاه یکشنبه ارتش اسرائیل از انجام حملات هوایی جدید علیه اهداف متعلق به حزبالله لبنان خبر داد. این حملات پس از آن انجام شد که حزبالله دستکم شش موشک هدایتشونده ضد تانک را به سمت یک شهرک اسرائیلی و تعدادی از پستهای نظامی در مرز لبنان شلیک کرد.
اسحاق هرتزوگ، رییسجمهور اسرائیل، در گفتوگو با شبکه سیانان گفت که «تروریستهای حماس در حمله به اسرائیل جزوه و دفترچههای حاوی دستورالعمل نفوذ به مناطق غیرنظامی و شکنجه و گروگانگیری افراد» به همراه داشتند.
فرانسه۲۴ نوشت ایران در حال ارسال تجهیزات و تسلیحات به سوریه است و ممکن است دامنه جنگ به لبنان و سوریه نیز کشیده شود.
همچنین در ادامه حملات به غزه، ارتش اسرائیل اعلام کرد که یک فرمانده ارشد حماس را هدف قرار داده و او را کشته است ارتش اسرائیل اشاره کرد او رییس منطقه جنوبی امنیت ملی این گروه بوده است.
شبکه سیانان به نقل از ارتش اسرائیل روز یکشنبه گزارش داد که تعداد کشتهشدگان حمله حماس اکنون به بیش از ۱۴۰۰ نفر رسیده است. در سوی دیگر وزارت بهداشت غزه اعلام کرد شمار کشتهشدگان فلسطینی به دو هزار و ۶۷۰ نفر و تعداد زخمیها به ۹۶۰۰ نفر رسیده است. وزارت بهداشت حماس هم از افزایش شمار قربانیان حملات اسرائیل به نوار غزه خبر داد و گفت تاکنون دو هزار و ۳۲۹ فلسطینی در این حملات کشته و ۹ هزار و ۴۲ نفر دیگر زخمی شدهاند.
سیانان اما در گزارشی اعلام کرد تحلیل ویدیوها از فستیوال موسیقی در اسرائیل، که مورد حمله حماس قرار گرفت، نشان میدهد تعداد کشتهها ممکن است بیش از آن باشد که تاکنون مشخص شده.
ادامه درگیریها میان حماس، اسرائیل و حزبالله
وزیر دفاع اسرائیل اعلام کرد که این کشور هیچ علاقهای به جنگ در جبهه شمالی خود ندارد و اگر حزب الله لبنان خود را مهار کند، اسرائیل به وضعیت کنونی مرزها احترام میگذارد.
به گفته سخنگوی ارشد ارتش اسرائیل،این کشور برای تامین امنیت خود در هر جای خاورمیانه دست به عملیات میزنیم.او تاکید کرد ارتش اسرائیل «در تمامی عرصهها از آمادگی بالایی برخوردار است».
جاشوا زارکا، رییس امور استراتژیک وزارت خارجه اسرائیل تایید کرد جمهوری اسلامی با ارسال تسلیحات به سوریه قصد دارد جبهه جدیدی از جنگ علیه اسرائیل به وجود آورد.
زارکا در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت اسرائیل میکوشد مانع از این اقدام جمهوری اسلامی شود.
بنا بر گزارشها، این تسلیحات از طریق خاک سوریه در اختیار گروههای شبهنظامی متحد جمهوری اسلامی در منطقه قرار میگیرند.
شلومو کارهی، وزیر اطلاعات اسرائیل شبکه الجزیره را به طرفداری از حماس متهم کرد و خواهان تعطیلی دفتر این شبکه در اسرائیل شد.
کارهی افزود پوشش الجزیره از جنگ حماس و اسرائیل باعث به خطر افتادن جان سربازان اسرائیلی میشود.
نیویورک تایمز به نقل از مقامهای ارتش اسرائیل گزارش داد حمله زمینی اسرائیل به غزه، به دلیل ابری بودن هوا و برخی عوامل دیگر، به مدت چند روز به تعویق افتاده است.
واکنشهای بینالمللی به جنگ حماس و اسرائیل
شورای اروپا در بیانیهای ضمن محکوم کردن حماس و «حملات تروریستی وحشیانه» آن، بر حق اسرائیل برای دفاع از خود مطابق قوانین بینالمللی و بشردوستانه تاکید کرد.
این بیانیه پس از آن صادر میشود که جوزپ بورل گفت سخنان رییس کمیسیون اروپا مبنی بر حمایت بدون قید و شرط از اسرائیل موضع اتحادیه اروپا نیست
در این حال وانگ یی، وزیر خارجه چین خواهان توقف «مجازات جمعی» مردم نوار غزه از سوی اسرائیل شد و گفت اقدامات اسرائیل در غزه «از حوزه دفاع از خود» فراتر رفته است.
دفتر رییسجمهوری فرانسه ضمن اشاره به تماس مقامهای این کشور با مقامهای ایران و سایر «بازیگران منطقهای»، اعلام کرد که از جمهوری اسلامی و حزبالله لبنان خواسته وارد این جنگ نشوند.
آکسیوس به نقل از دو منبع مطلع دیپلماتیک نوشت که جمهوری اسلامی روز شنبه ۲۲ مهر پیامی به اسرائیل فرستاده و تاکید کرده که خواهان تشدید بیشتر جنگ حماس با آن کشور نیست، اما در صورت ادامه عملیات اسرائیل در غزه، در این درگیری مداخله میکند.
آکسیوس اشاره کرد که این پیام در دیدار حسین امیرعبداللهیان و هماهنگکننده ویژه سازمان ملل متحد در امور خاورمیانه در بیروت، به اسرائیل منتقل شده و در آن در زمینه عملیات زمینی اسرائیل در نوار غزه هشدار داده شده است.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی شامگاه شنبه ۲۲ مهر در دیدار با اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس در دوحه گفت اگر اسرائیل به حملات خود به نوار غزه دامه دهد، «هر احتمالی در منطقه وارد است».
پس از این دیدار، حماس اعلام کرد که دو طرف توافق کردند تا همکاری خود برای دستیابی به «اهداف حماس» را ادامه دهند.
وزیر دفاع آمریکا اعلام کرد با هدف جلوگیری از حملات به اسرائیل، دستور اعزام دومین ناو هواپیمابر این کشور را به شرق مدیترانه صادر کرده است.ناو «آیزنهاور» قرار است به همراه سه کشتی جنگی دیگر آمریکا، به ناو «فورد» در آبهای بینالمللی در سواحل اسرائیل بپیوندد.
آمریکا که در آغاز درگیری حماس و اسرائیل چند کشتی و هواپیمای نظامی خود را برای حمایت از اسرائیل به شرق مدیترانه اعزام کرده بود، روز جمعه ۲۱ مهر نیز چند جنگنده اف-۱۵ خود را به خاورمیانه فرستاد.