رییسجمهوری آمریکا یکی از دلایل حمله حماس به اسرائیل را مختل کردن روند عادیسازی روابط عربستان سعودی و اسرائیل دانست. همزمان با نگرانیهای جهانی از گسترش دامنه درگیریهای اسرائیل و حماس، لبنان از اسرائیل خواست ۴۸ ساعت آتشبس اعلام کند.
جو بایدن روز جمعه ۲۸ مهر در یک سخنرانی گفت: «یکی از دلایل حمله حماس این بود که میدانست من میخواهم با عربستان سعودی گفتوگو کنم. حدس بزنید چه خبر بود: عربستان میخواست اسرائیل را به رسمیت بشناسد.»
همزمان با نگرانیهای جهانی از گسترش دامنه درگیریهای اسرائیل و حماس، لبنان از اسرائیل خواست ۴۸ ساعت آتشبس اعلام کند.
شامگاه جمعه ۲۸ مهر وزیر امور خارجه لبنان به شبکه سیانان گفت: «واقعا ما جنگ نمیخواهیم. دولت جنگ نمیخواهد. ما در حال گفتوگو با گروههای مختلف هستیم اما این غیرقابل کنترل است زیرا همه چیز به آنچه در غزه رخ داده بستگی دارد.»
مقامهای کشورهای مختلف بر ضرورت حفاظت از غیرنظامیان و ارسال کمکهای انساندوستانه به غزه تاکید کردند.
وزیر دفاع اسرائیل از ایجاد یک رژیم امنیتی جدید در نوار غزه و سلب مسوولیت از اسرائیل در مورد زندگی روزمره در این نوار به عنوان گامهای بعدی یاد کرد.
همزمان با افزایش نگرانیها از گسترش دامنه درگیریها، انبیسی نیوز به نقل از سه مقام آمریکایی گزارش داد جامعه اطلاعاتی آمریکا معتقد است ایران در حال حاضر به دنبال جنگ مستقیم با ایالات متحده نیست اما به دنبال افزایش فشار بر اسرائیل و آمریکا از طریق نیروهای نیابتی خود در منطقه است.
در همین حال سخنگوی گردانهای عزالدین قسام، شاخه نظامی حماس اعلام کرد این گروه در پاسخ به تلاشهای قطر، دو گروگان آمریکایی را «به دلایل بشردوستانه» آزاد کرد. ارتش اسرائیل خبر داد اکثریت گروگانها در غزه زنده هستند.
دو گروگان آزادشده آمریکایی، یک مادر و دختر هستند که در اختیار ارتش اسرائیل قرار گرفتهاند.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، پس از آزادی دو آمریکایی از اسارت حماس گفت: «ما از تلاش برای بازگرداندن همه گروگانها و مفقودان خود دست نخواهیم کشید و به موازات آن، تا پیروزی به مبارزه ادامه میدهیم.»
حماس اعلام کرد در جریان حمله مرگبار روز هفتم اکتبر این گروه به اسرائیل، حدود ۲۰۰ گروگان گرفته و ۵۰ گروگان دیگر توسط دیگر گروههای مسلح در غزه نگهداری میشوند.
این سازمان گفته است بیش از ۲۰ گروگان در حملات هوایی اسرائیل کشته شدهاند اما جزییات بیشتری ارائه نکرده است.
ارتش اسرائیل روز جمعه ۲۸ مهر در بیانیه جدید خود درباره ۲۰۰ گروگانی که در حال حاضر در نوار غزه به سر میبرند اعلام کرد بیش از ۲۰ نفر از آنها کودکان زیر ۱۸ سال هستند.
بر اساس این بیانیه، بین ۱۰ تا ۲۰ نفر آنان نیز بالای ۶۰ سال دارند.
پس از حمله حماس در روز شنبه ۱۵ مهر (هفتم اکتبر)، برخی اجساد مردگان هم به عنوان «گروگان» به نوار غزه برده شدند.
بلومبرگ به نقل از منابع آگاه گزارش داد دولتهای آمریکا و اروپا بر اسرائیل فشار آوردهاند تا عملیات حمله زمینی خود به غزه را به تعویق بیندازد تا برای مذاکرات محرمانهای که از طریق قطر برای آزادی گروگانهای حماس در جریان است، زمان بخرند.
امیر قطر اعلام کرد در نشست روز شنبه در قاهره برای مذاکره درباره جنگ حماس و اسرائیل شرکت میکند.
چین و روسیه هم از اعزام نمایندگان خود به این نشست خبر دادهاند.
امانوئل مکرون، رییسجمهوری فرانسه گفت در اجلاس صلح مصر شرکت نمیکند اما اگر برای کاهش تنش رفتنش به منطقه در روزهای آینده مفید باشد، احتمالا این کار را انجام خواهد داد.
راهپیمایی در حمایت از مردم غزه در آستانه نشست قاهره
دهها هزار نفر روز جمعه در پایتختهای کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، از جمله تهران، قاهره، بغداد، تونس، الجزیره و ...، در حمایت از فلسطینیان در نوار غزه تظاهرات کردند.
سازمان عفو بینالملل روز جمعه با انتشار بیانیهای از محاصره نوار غزه پس از آغاز درگیریها میان اسرائیل و حماس انتقاد کرد و نوشت که حملات «غیرقانونی» اسرائیل در غزه باید به عنوان «جنایات جنگی» مورد بررسی قرار گیرد.
تاکید اروپا و آمریکا بر نقش ایران در تسلیح حماس
جنگ میان حماس و اسرائیل و نگرانی رهبران جهان از این نبرد ادامه دارد. انبیسی نیوز به نقل از سه مقام آمریکایی گزارش داد جامعه اطلاعاتی آمریکا معتقد است ایران در حال حاضر به دنبال جنگ مستقیم با ایالات متحده نیست اما به دنبال افزایش فشار بر اسرائیل و آمریکا از طریق نیروهای نیابتی خود در منطقه است.
در یک سخنرانی از کاخ سفید، رییسجمهوری آمریکا تاکید کرد دولتش جمهوری اسلامی را برای حمایت از حماس و گروههای تروریستی پاسخگو میکند.
واکنشها به ادامه حملات به غزه
نخستوزیر کانادا و ولیعهد عربستان سعودی در تماسی تلفنی ضمن ابراز نگرانی عمیق از جنگ اسرائیل و حماس و ناآرامیهای کرانه باختری، بر اهمیت محافظت از غیرنظامیان و ارسال کمکهای انساندوستانه به مناطقی که تحت تاثیر درگیریها هستند، تاکید کردند.
سران کشورهای عربی خلیج فارس و کشورهای آسهآن نشستی درباره جنگ اسرائیل و حماس و حملهها به غزه در عربستان سعودی برگزار کردند. آنها خواستار آزادی گروگانهای غیرنظامی شدند و از همه طرفهای درگیر خواستند از غیرنظامیان محافظت کنند.
دفتر حقوق بشر سازمان ملل از وخامت وضعیت حقوق بشر در کرانه باختری «به شدت» ابراز نگرانی کرد.
دفتر کمکهای بشردوستانه سازمان ملل خبر داد در حال گفتوگو با همه طرفهاست تا اطمینان حاصل شود کمکرسانی به غزه به زودی آغاز میشود.
تخلیه یک شهر اسرائیل و تهدید حزبالله
موسسه پژوهشی آلما در اسرائیل خبر داد حماس از حزبالله مجوز «حمله به اسرائیل از طریق لبنان» دریافت کرده است.
این موسسه تاکید کرد جنگ فقط در اطراف غزه نیست و این کارزاری چند جبههای و سازماندهی شده از سوی جمهوری اسلامی است.
آخرین آمار قربانیان
بر اساس گزارشها از غزه، هفت بیمارستان اصلی و ۲۱ مرکز بهداشتی این منطقه اکنون از دسترس خارج شدهاند.
به گفته وزارت بهداشت غزه، ۴۶ نفر از اعضای تیمهای پزشکی کشته و ۲۳ آمبولانس بهطور کامل منهدم شدهاند.
بیش از یک میلیون فلسطینی و تقریبا نیمی از جمعیت غزه پس از دستور اسرائیل برای تخلیه خانههای خود در شمال غزه، این منطقه را ترک کردهاند.
هلال احمر فلسطین اعلام کرد هشداری از سوی نیروهای اسرائیلی برای تخلیه فوری بیمارستان قدس غزه دریافت کرده است.
حملات هوایی اسرائیل به مواضع حماس بامداد جمعه در سراسر غزه، از جمله مناطقی در جنوب که تلآویو آن را «مناطق امن» نامیده بود، ادامه یافت.
بر اساس آخرین خبرهای منتشر شده از سوی وزارت بهداشت غزه (زیر نظر حماس)، بر اثر حملات اسرائیل تاکنون چهار هزار و ۱۳۷ نفر کشته شدهاند که هزار و ۶۶۱ نفرشان کودک هستند.
به گفته این وزارتخانه ۱۲ هزار و ۲۶۰ نفر مجروح و دستکم چهار هزار نفر مفقود شدهاند.
در این مدت بیش از هزار و ۴۰۰ نفر هم در اسرائیل کشته شدهاند.
ادامه جنجالها درباره مسوول حمله به بیمارستان الاهلی غزه
یکی از کارکنان ارشد بیبیسینیوز اعتراف کرد این رسانه هنگام پوشش پیامدهای اصابت موشک به بیمارستان باپتیست الاهلی غزه «مرتکب اشتباه» شده است.
همزمان با اعتراف بیبیسی به گزارشدهی «اشتباه» در مورد حمله به بیمارستان باپتیست الاهلی غزه، رسانههای اسرائیل از طرح مقررات اضطراری در این کشور خبر دادند که میتواند راه را برای بستن دفاتر شبکه تلویزیونی الجزیره هموار کند.
این طرح که باید به تصویب کابینه امنیتی اسرائیل برسد، برای مدت ۳۰ روز معتبر خواهد بود اما میتواند برای دورههای ۳۰ روزه تمدید شود؛ تا زمانی که وضعیت اضطراری خاص به طور رسمی از سوی دولت خاتمه یابد.