دبیرکل سازمان ملل با ابراز نگرانی از وضعیت انسانی در غزه، خواستار توقف خشونتها شد. این در حالی است که همزمان با درگیری اسرائیل با حماس و حزبالله، نخستوزیر اسرائیل با پیشنهاد توقف بشردوستانه جنگ در غزه مخالفت کرده است.
دبیرکل سازمان ملل گفت از گزارش حمله به یک کاروان آمبولانس مقابل بیمارستان الشفا در غزه وحشتزده شده است. او ضمن یادآوری حمله حماس به اسرائیل در ۱۵ مهر، گفت حدود یک ماه است مردم غزه تحت محاصرهاند، از کمک محرومند و کشته و آواره میشوند. این وضع باید متوقف شود.
با ادامه تنشها در مرز اسرائیل و لبنان، ارتش اسرائیل از حمله به یکی از مواضع حزبالله خبر داد که قرار بود از آن برای شلیک موشکهای ضد تانک به اسرائیل استفاده شود. ارتش اسرائیل همچنین یکی از نیروهای حزبالله را که به منطقه مرزی نزدیک شده بود کشت.
در حالی که جمهوری اسلامی به دلیل حمایت از حماس و سایر نیروهای نیابتی خود در منطقه مورد انتقادهای بینالمللی قرار دارد، وزیر خارجه ایران در تماس با همتای بریتانیایی خود گفت: «نیروهای مقاومت در منطقه از ایران دستور نمیگیرند، بلکه آنها بر اساس ملاحظات و شرایط و نیز در راستای امنیت ملی کشورشان و امنیت منطقه تصمیمگیری میکنند.»
این اظهارات در حالی مطرح میشود که نگرانیها از درگیر شدن جمهوری اسلامی در این درگیریها رو به افزایش است. با این حال، ایهود اولمرت، نخستوزیر پیشین اسرائیل، به ایراناینترنشنال گفت: «ایران در مرکز درگیریهای حماس و اسرائیل است، اما فکر نمیکنم اسرائیل در این مقطع علاقمند باشد با ایران وارد رویارویی مستقیم شود. اما اگر اسرائیل حماس را حذف کند، ضربه مهمی به استراتژی منطقهای ایران وارد خواهد شد.»
سخنگوی ارتش اسرائیل با اشاره به اینکه این کشور در حال تعقیب و حذف فرماندهان میدانی حماس است، گفت: از آغاز جنگ ۱۰ فرمانده حماس که در طراحی حمله ۱۵ مهر نقش داشتند، کشته شدند.
ارتش اسرائیل روز جمعه، ۱۲ آبان، اعلام کرد آمبولانسی را که به گفته سربازانش توسط یک واحد حماس در نزدیکی موقعیت آنها در منطقه جنگی مورد استفاده قرار میگرفت، مورد حمله قرار داد.
ارتش اسرائیل گفت که اطلاعاتی در دست دارد مبنی بر اینکه حماس از آمبولانس برای انتقال جنگجویان و تسلیحات استفاده میکند.
قبل از آن، وزارت بهداشت غزه اعلام کرد که اسرائیل کاروان آمبولانسهایی را که از بیمارستان الشفاء در شهر غزه خارج میشد هدف قرار داد.
از سوی دیگر، سخنگوی ارتش اسرائیل با اشاره به اینکه این کشور در حال تعقیب و حذف فرماندهان میدانی حماس است، گفت: از آغاز جنگ ۱۰ فرمانده حماس که در طراحی حمله ۷ اکتبر نقش داشتند، کشته شدند.
در همین حال، ارتش اسرائیل از حمله به یکی از مواضع حزبالله لبنان خبر داد که قرار بود از آن برای شلیک موشکهای ضد تانک به اسرائیل استفاده شود. ارتش اسرائیل همچنین یکی از نیروهای حزبالله را که به منطقه مرزی نزدیک شده بود کشت.
دومین سفر بلینکن به اسرائیل از زمان آغاز جنگ
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا از اسرائیل خواست تا به طور موقت حمله نظامی خود به غزه را متوقف کند تا اجازه ورود کمکها به غزه را بدهد.
بلینکن روز جمعه ۱۲ آبان برای دومین بار در کمتر از یک ماه گذشته به اسرائیل رفت.
آمریکا مانند اسرائیل درخواستهای فزاینده بینالمللی را برای آتشبس رد کرده اما همزمان تلاش کرده اسرائیل را متقاعد کند وقفههایی را در جنگ بپذیرد.
بلینکن در یک کنفرانس خبری گفت چنین وقفهای کار برای آزادی گروگانها را تسهیل میکند و در عین حال اسرائیل را قادر میسازد تا به هدف خود برای شکست حماس دست یابد.
او گفت که با نتانیاهو و کابینه جنگ اسرائیل در مورد چگونگی، زمان و مکان اجرای وقفهها و تفاهمهایی که باید حاصل شود، بحث کرده، اما این امر زمان میبرد و نیاز به هماهنگی شرکای بینالمللی دارد.
نتانیاهو مدت کوتاهی پس از این اظهارات بلینکن در یک بیانیه تلویزیونی پیشنهاد وزیر خارجه آمریکا را رد کرد.
او گفت: «من به صراحت اعلام کردم که ما با تمام قوا ادامه میدهیم و اسرائیل از آتشبس موقت که شامل آزادی گروگانهای ما نمیشود، خودداری میکند.»
همچنین آنتونی بلینکن روز جمعه در سفر به اسرائیل به خبرنگاران گفت: «در رابطه با لبنان، حزبالله و ایران، ما از همان ابتدا به صراحت گفتهایم مصمم هستیم جبهه دوم یا سومی در این درگیری باز نشود.»
از سوی دیگر، سیانان به نقل از مقامهای آمریکایی گزارش داد که انتظار میرود در روزهای آینده مرحلهای جدید در جنگ اسرائیل با حماس آغاز شود که در آن حملههای هوایی اسرائیل کاهش یافته و این کشور بر عملیات زمینی گستردهتر در غزه تمرکز کند.
اولین سخنرانی نصرالله پس از جنگ
همزمان حسن نصرالله در سخنرانی ویدیویی خود از حمله هفتم اکتبر شبهنظامیان حماس از غزه به اسرائیل دفاع کرد و گفت حماس باید «پیروز» شود.
او مدعی شد از آمریکا پیغام گرفته است اگر عملیات حزبالله علیه اسرائیل ادامه یابد، واشینگتن فرمان بمباران ایران را صادر خواهد کرد.
ادامه حملههای هوایی اسرائیل به غزه
ارتش اسرائیل در عملیات شبانه در نوار غزه، جتهای جنگنده، بالگردهای رزمی و توپخانه که از سوی نیروهای پیاده تیپ نهال هدایت میشدند، چندین نیروی حماس را کشتند.
ارتش اسرائیل گفت در طول شب، نیروی هوایی و نیروی دریایی حملاتی را علیه چندین سایت حماس در نوار غزه انجام دادند. از جمله ساختمانهایی که برای شلیک و پرتاب موشک ضد تانک استفاده میشد.
ارتش اسرائیل در اطلاعیهای دیگر گفت چهار نفر از سربازان این کشور کشته شدند و تعداد نیروهای اسرائیلی کشتهشده این کشور از زمان آغاز حملههای زمینی به غزه به ۲۳ تن رسید.
از سوی دیگر، خبرگزاری فرانسه اعلام کرد که ساختمان دفتر آن در غزه در پی «بمباران اسرائیل» بهطور قابل توجهی آسیب دیده است اما هیچ یک از هشت کارمند این خبرگزاری هنگام اصابت بمب در دفتر حضور نداشتند.
یک سخنگوی ارتش اسرائیل به خبرگزاری فرانسه گفت که این کشور گزارشها درباره حمله به ساختمان دفتر خبرگزاری فرانسه در غزه را چند بار بررسی کرده اما این حمله از سوی ارتش اسرائیل صورت نگرفته است.
بررسی دادههای ماهوارهای که از سوی دانشگاه ایالتی اورگن و مرکز آموزش عالی نیویورک انجام شده، نشان میدهد در حملههای اسرائیل دستکم یک چهارم ساختمانها در شمال غزه تخریب شده یا آسیب دیدهاند.
تلاشهای جهانی برای توقف درگیریها
اردن اعلام کرد که این کشور روز شنبه میزبان نشستی بین وزیر خارجه آمریکا با وزیران خارجه عربستان سعودی، قطر، امارات متحده عربی و مصر خواهد بود و فلسطینیها نیز در آن مشارکت خواهند داشت
پنی وانگ، وزیر خارجه استرالیا، نیز از اسرائیل خواست در درگیریها خویشتنداری کند. او با تاکید بر لزوم تلاش جهانی برای یافتن راه حل دو کشوری برای اسرائیل و فلسطین، گفت اسرائیل تنها زمانی به صلح و امنیت میرسد که چنین وضعیتی را برای فلسطین نیز ایجاد کند.
با ادامه حملات متقابل اسرائیل و حماس، امارات متحده عربی نسبت به «خطر واقعی سرریز منطقهای این جنگ» هشدار داد.
نوره الکعبی، وزیر امور خارجه امارات متحده عربی صبح روز جمعه در جریان کنفرانسی در ابوظبی گفت: «در حالی که به کار برای توقف جنگ ادامه میدهیم نمیتوانیم ضرورت کاهش دمای منطقه را که به نقطه جوش نزدیک میشود نادیده بگیریم.»
او با تاکید بر اینکه برای برقراری آتشبس بشردوستانه میان اسرائیل و حماس به شکلی بیوقفه تلاش میکند درباره خطر گستردهتر شدن جنگ در منطقه خاورمیانه ابراز نگرانی کرد.
الکعبی همچنین هشدار داد خطر سوءاستفاده گروههای افراطی از وضعیت برای پیشبرد ایدئولوژیهایی که «ما را در چرخههای خشونت نگه میدارند»، واقعی است.
وضعیت گروگانها و آمریکاییها در غزه
پنتاگون گزارشهای رسانهای درباره پرواز پهپادهای شناساییامریکایی بر فراز غره برای کمک به آزادی گروگانها را تایید کرد.
پیشتر نیویورک تایمز به نقل از دو مقام وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد پهپادهای شناسایی این کشور برای کمک به یافتن گروگانها بر فراز غزه پرواز میکنند.
دانیل هاگاری، سخنگوی ارشد ارتش اسرائیل روز پنجشنبه تعداد گروگانهای در اختیار حماس را ۲۴۲ نفر اعلام کرد.
دهها نفر دیگر از زمان حمله هفتم اکتبر حماس مفقود شدهاند که در حال حاضر سرنوشتشان مشخص نیست.
تاکنون چهار گروگان از سوی حماس و یک سرباز اسرائیلی اسیر از سوی ارتش این کشور آزاد شدهاند.