علی خامنهای و ابراهیم رئیسی در دیدارهای جداگانه با محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق، مجددا به آمریکا حمله کرده و خامنهای واشینگتن را به «اداره» جنگ حماس و اسرائیل متهم کرد. سفر سودانی به ایران یک روز پس از دیدار او با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در بغداد انجام گرفت.
به گزارش ایرنا، رئیسی و سودانی روز دوشنبه ۱۵ آبان در نشست خبری مشترکی در تهران شرکت کردند.
رییس دولت جمهوری اسلامی گفت تهران از هرگونه اقدامی «در سطح کشورهای اسلامی، در سطح کشورهای منطقه و بین الملل» برای «بازدارندگی» اسرائیل و آمریکا از «کشتار مردم غزه» حمایت میکند.
خامنهای نیز در دیدار با سودانی گفت: «تمام قرائن و شواهد نشاندهنده دخالت مستقیم آمریکاییها در اداره جنگ است.»
او خواستار «افزایش فشارهای سیاسی» به آمریکا و اسرائیل برای توقف بمباران غزه شد و گفت جمهوری اسلامی و عراق با هماهنگی یکدیگر میتوانند در این زمینه «نقشآفرین و تاثیرگذار» باشند.
بسیاری جمهوری اسلامی را به دلیل پیشتیبانی از گروههای شبهنظامی مانند حماس، جهاد اسلامی فلسطین، کتائب حزبالله عراق، حوثیهای یمن، و حزبالله لبنان از عوامل اصلی تشدید تنشها در خاورمیانه میدانند.
پس از حمله مرگبار حماس به اسرائیل در روز ۱۵ مهر، گروههای نیابتی ایران بارها مواضع آمریکا و اسرائیل در منطقه را هدف قرار دادهاند.
رئیسی روز ۱۴ آبان نیز در تماسی تلفنی با یوناس گاهر اشتوره، نخستوزیر نروژ، حماس را «دولت قانونی و مشروع غزه» توصیف کرد و گفت: «جنگ با حماس، جنگ با دموکراسی است».
او روز دوشنبه از همکاری عراق برای «خلع سلاح» گروههای کرد مخالف جمهوری اسلامی و «امن شدن مناطق مرزی میان دو کشور» قدردانی کرد و خواستار اجرای کامل توافقهای میان بغداد و تهران در این زمینه شد.
جمهوری اسلامی پیش از این در ضربالاجلی که روز ۲۸ شهریور سال جاری به پایان میرسید، بغداد را تهدید کرده بود در صورت ادامه فعالیت گروههای کرد مخالف جمهوری اسلامی در اقلیم کردستان، خود راسا به مقابله با آنها خواهد پرداخت.
فواد حسین، وزیر امور خارجه عراق روز ۲۲ شهریور گفت احزاب کُرد مستقر در اقلیم کردستان به «اردوگاه» پناهندگانی منتقل میشوند که زیر نظر سازمان ملل است.
به گزارش ایرنا، نخستوزیر عراق در نشست خبری خود در تهران اعلام کرد بغداد از «مبارزه مردم فلسطین در راه آزادی خود و تشکیل دولت مستقل به پایتختی قدس» پشتیبانی میکند.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی روز دوشنبه ۱۵ آبان در پاسخ به سوالی در مورد دیدار سودانی با بلینکن و سپس سفرش به ایران و آیا اینکه او حامل پیامی از سوی واشینگتن برای تهران است، گفت: «من هنوز اطلاعی در این ارتباط ندارم.»
کنعانی ضمن تکرار تهدیدهای جمهوری اسلامی گفت: «امکان گسترش دامنه جنگ در منطقه کاملا وجود دارد.»
نامه وزیر خارجه جمهوری اسلامی به دبیرکل سازمان ملل
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در نامهای به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، حملات اسرائیل به غزه را «چشماندازی وحشتناک برای جامعه بینالمللی در قرن اخیر» خواند.
او بدون اشاره به حملات مرگبار حماس به شهروندان و نیروهای نظامی اسرائیل که زمینهساز دیگری اخیر شده است، نوشت حمله زمینی اسرائیل به غزه و «انفعال» جامعه بینالمللی در قبال آن، «زمینه ساز وقوع یک نسل کشی خواهد بود».
امیرعبداللهیان با متهم کردن اسرائیل به ارتکاب جنایات جنگی در غزه افزود این کشور قوانین بینالمللی و قطعنامههای شورای امنیت را مکررا نقض کرده است.
این دومین نامه وزیر خارجه جمهوری اسلامی به گوترش از زمان آغاز مناقشه حماس و اسرائیل است.
روز ۱۴ آبان، محمدرضا آشتیانی، وزیر دفاع جمهوری اسلامی، در حساب ایکس خود با تهدید اسرائیل و آمریکا درباره درگیری در غزه نوشت: «توصیه ما به آمریکاییها این است که سریعا جنگ را متوقف و آتشبس را اعمال کنید در غیر این صورت ضربات سنگینی خواهید خورد.»