همزمان با پیشروی ارتش اسرائیل در غزه و تاکید این کشور بر مخالف خود با آتشبس، درگیریهای نیروهای اسرائیلی با فلسطینیان در کرانه باختری نیز ادامه دارد.
به گزارش رسانههای فلسطینی، نیروهای اسرائیلی با حمله به مناطق مختلف کرانه باختری، در حال بازداشت گسترده فلسطینیان ساکنان این مناطق هستند.
طبق این گزارشها، نیروهای اسرائیلی همچنین به اردوگاه پناهندگان عقبه جبر در حومه شهر اریحا در کرانه باختری حمله کردند.
طبق گزارش رسانههای فلسطینی، نیروهای اسرائیلی به دانشگاه بير زيت در شهر رامالله در کرانه باختری نیز حمله کردند. در پی شلیک نیروهای اسرائیلی در این حمله، یک نفر زخمی شده است.
از سوی دیگر، تلفات ارتش اسرائیل در غزه نیز در حال افزایش است. ارتش اسرائیل از کشته شدن یک سرباز ۲۸ ساله خود در شمال نوار غزه خبر داد و گفت او سی و یکمین سرباز اسرائیل است که از زمان آغاز حمله زمینی این کشور به غزه کشته میشود.
طبق اعلام ارتش اسرائیل، از آغاز درگیریها با حماس، ۳۴۹ سرباز این کشور کشته شدهاند.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل شامگاه سهشنبه ۱۶ آبانماه در یک سخنرانی تلویزیونی گفت قبل از آزادی گروگانهای اسرائیلی از سوی حماس، هیچ آتشبس یا تحویل سوختی به غزه صورت نخواهد گرفت و از غیرنظامیان فلسطینی خواست تا برای امنیت خود به سمت جنوب حرکت کنند.
نتانیاهو با اشاره به محاصره شهر غزه و عملیات ارتش در این شهر افزود: «ما متوقف نخواهیم شد.»
نتانیاهو اضافه کرد: «حماس در حال کشف این است که ما به جاهایی میرسیم که آنها فکر میکردند هرگز به آنها نخواهیم رسید.»
همزمان یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل هم پیشروی ارتش در غزه را تایید و اعلام کرد که با محاصره شهر غزه، رهبر حماس در این منطقه، یحیی سنوار، در پناهگاه خود محاصره شده است.
او همچنین از کشته شدن حدود ۷۰ نظامی حزبالله لبنان خبر داد.
مخالفت با جابجایی اجباری فلسطینیان
پیشروی اسرائیل در غزه و افزایش تنشها در کرانه باختری در حالی است که مقامهای آمریکا بر حفظ جان غیرنظامیان در غزه تاکید دارند. آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، سهشنبه ۱۶ آبان، گفت: در جنایات حماس یا بحران انسانی شدید در غزه، غیر نظامیان فلسطینی مقصر نیستند، بلکه قربانی آن محسوب میشوند. غیرنظامیان فلسطینی باید در این درگیریها محافظت شوند.
کامالا هریس، معاون اول جو بایدن، در تماس با رییسجمهوری اسرائیل، درباره آخرین تحولات درگیریها در غزه و کرانه باختری و نیز تلاشها برای آزادی گروگانها از دست حماس گفتوگو کردند. هریس همچنین خواستار پاسخگو کردن شهرکنشینان افراطی به دلیل خشونتهای آنان علیه فلسطینیان در کرانه باختری شد.
آکسیوس روز سهشنبه به نقل از دو مقام آمریکایی و اسرائیلی گزارش داد جو بایدن، رییسجمهور آمریکا به بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل گفته است که توقف سه روزه درگیریها میتواند به تضمین آزادی برخی از گروگانها کمک کند.
از سوی دیگر ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: «دیدگاه ما این است که فلسطینیها باید در خط مقدم تصمیمات درباره غزه باشند و غزه سرزمین فلسطین است و سرزمین فلسطینی باقی خواهد ماند.»
او افزود: «به طور کلی، ما از اشغال مجدد غزه حمایت نمیکنیم و اسرائیل هم (از آن حمایت) نمیکند.»
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید هم گفت که بنیامین نتانیاهو و جو بایدن «همیشه و در هر موضوعی دقیقا همنظر نیستند»
اورزولا فن در لاین، رییس کمیسیون اروپا در دیدار با ملک عبدالله، پادشاه اردن، از مواضع امان در قبال مناقشه خاورمیانه قدردانی کرد.
او در این دیدار مخالفت خود را با جابهجایی اجباری فلسطینیان ابراز و تاکید کرد اتحادیه اروپا از طرح «دو دولت دو ملت» برای حل بحران کنونی حمایت میکند.
رسانههای اسرائیلی نوشتند صدها نفر از ساکنان شمال غزه با در دست داشتن پرچمهای سفید، برای در امان ماندن از حملات اسرائیل در حال عزیمت به جنوب این منطقه هستند.
ادامه درگیریها در منطقه
هاآرتص نوشت ۲۰ راکت از لبنان به سمت اسرائیل شلیک شده است. ارتش اسرائیل با آتش توپخانه به این حملات پاسخ داد.
همچنین منابع فلسطینی اعلام کردند در حمله ارتش اسرائیل به رفح در غزه، ۲۰ تن جان باختند.
تایمز اسرائیل نیز نوشت در عملیات شبانه نیروهای امنیتی این کشور در کرانه باختری، ۱۱ عضو حماس بازداشت شدند.
ارتش اسرائیل اعلام کرد کنترل یک پایگاه نظامی دیگر شبهنظامیان حماس را در شمال نوار غزه به دست گرفته است. به گزارش واینت، در این پایگاه، پرتاب کنندههای موشک ضدتانک، اسلحه و ابزارهای اطلاعاتی کشف شده است.
هاآرتص نوشت یک زن فلسطینی که چاقو و پرچم حماس را در دست داشت، پس از آنکه به نیروهای امنیتی اسرائیلی مستقر در منطقه قلندیا در کرانه باختری نزدیک شد، از سوی آنان هدف گلوله قرار گرفت و مجروح شد.
خبرهایی نیز از درگیری نظامیان اسرائیلی با فلسطینیان در طولکرم در کرانه باختری رود اردن مخابره شده است.
اسرائیل یک ماه پس از حمله مرگبار حماس در روز ۱۵ مهر (هفتم اکتبر) روز سهشنبه ۱۶ آبان را عزای عمومی اعلام کرد. بنا بر اعلام رسانهها، ساعت ۱۱ به وقت محلی، پرچمها در این کشور به حالت نیمهافراشته درخواهند آمد و در سراسر اسرائیل، به احترام قربانیان یک دقیقه سکوت برقرار میشود.
به گزارش الجزیره، جنگ اسرائیل و حماس تاکنون منجر به کشته شدن بیش از ۱۰ هزار فلسطینی و هزار و ۴۰۰ اسرائیلی شده است. در این درگیریها دستکم ۲۵ هزار فلسطینی و پنج هزار اسرائیلی زخمی شدهاند.
اوفیر سوفر، وزیر مهاجرت اسرائیل پیشبینی کرد به دلیل افزایش حملات یهودستیزانه در سراسر دنیا، مهاجرت به این کشور در سال آینده به طرز قابل توجهی افزایش یابد.
همزمان با ادامه عملیات گروههای شبهنظامی متحد تهران علیه مواضع آمریکا در منطقه و افزایش شمار مجروحان این حملات به ۴۶ نفر، ناظران معتقدند گروههای نیابتی جمهوری اسلامی در حال بررسی واکنشهای احتمالی واشینگتن هستند.
بحران انسانی در غزه و واکنشهای بینالمللی به مناقشه خاورمیانه
وزیر سرمایهگذاری عربستان سعودی اعلام کرد این کشور در روزهای آینده میزبان نشست کشورهای عربی و اسلامی برای یافتن راههای حلوفصل صلحآمیز درگیریهای حماس و اسرائیل خواهد بود.
طبق گزارشهای رسانهای، ابراهیم رئیسی نیز در این نشست شرکت خواهد کرد. این اولین سفر رییسجمهوری ایران به عربستان سعودی، از زمان عادیسازی روابط دوجانبه خواهد بود.
دولت بریتانیا روز ۱۶ آذر برای بررسی تاثیر مناقشه حماس و اسرائیل بر انسجام جامعه بریتانیا تشکیل جلسه داد.
از سوی دیگر، واینت نوشت مراوادات تجاری بین ترکیه و اسرائیل از زمان آغاز مناقشه کنونی بیش از ۵۰ درصد کاهش یافته است.
در همین حال، سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد به دلیل کمبود شدید اقلام پزشکی، بعضی از عملهای جراحی در غزه، از جمله عملهای قطع عضو، بدون بیهوشی انجام میشود.
به گفته این سازمان، تاکنون ۱۶ نفر از اعضای کادر درمان در جریان درگیریها در نوار غزه کشته شدهاند.
فرانس۲۴ نوشت با توجه به شرایط بهداشتی نامطلوب و کمبود تجهیزات پزشکی در نوار غزه، زنان باردار با شرایط بسیار سختی در این منطقه مواجه هستند.
از سوی دیگر، نشست وزیران امور خارجه گروه جی-۷ از روز سهشنبه ۱۶ آبان در توکیو، پایتخت ژاپن آغاز شد. بررسی دو جنگ اسرائیل و حماس و روسیه با اوکراین در دستور کار این اجلاس قرار دارد. جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در این نشست حضور خواهد یافت.
اسرائیل خبر داد به کشورهای عربی که با آنان روابط دیپلماتیک دارد اجازه داده است کمکهای بیشتری را به نوار غزه ارسال کنند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل اعلام کرد تعداد امدادگران کشته شده سازمان ملل در جریان درگیریها در نوار غزه بیش از هر زمان دیگری در تاریخ این سازمان بوده است. او هشدار داد غزه در حال تبدیل شدن به «گورستان کودکان» است.
مواضع گوترش خشم مقامهای اسرائیلی را برانگیخته است. الی کوهن، وزیر امور خارجه اسرائیل با اشاره به کشته شدن کودکان اسرائیلی در جریان حملات شبهنظامیان حماس، به شدت از اظهارات گوترش انتقاد کرد.
شورای امنیت سازمان ملل متحد بار دیگر در تصویب قطعنامهای درباره مناقشه حماس و اسرائیل ناکام ماند. هر چند بسیاری از اعضای این شورا از برقراری آتشبس بشردوستانه در منطقه حمایت میکردند اما موضع آمریکا توقف موقت درگیریها و ارسال کمکها به نوار غزه بود.
وزارت امور خارجه روسیه با اشاره به سخنان وزیر میراث اسرائیل در مورد احتمال حمله اتمی به نوار غزه اعلام کرد این سخنان سوالات بسیاری را بهویژه در مورد وجود سلاحهای هستهای در اسرائیل ایجاد کرده است.