اولاف شولتس، صدراعظم آلمان اعلام کرد که او از موج اخیر حوادث یهودیستیزانه در کشورش «شرمنده و خشمگین» است و هشدار داد که دولت او چنین نفرتی را علیه یهودیان تحمل نخواهد کرد.
شولتس روز جمعه ۱۹ آبان در مراسم هشتاد و پنجمین سالگرد «شب بلورین»، حادثه قتل عام یهودیان در آلمان، در یک کنسیه در برلین و در کنار رهبران یهودی سخن میگفت.
شب بلورین یا کریستالناخت به شامگاه نهم نوامبر ۱۹۳۸ میگویند که در جریان آن به سرکردگی حزب نازی آلمان، به بهانه یهودی بودن عامل سوءقصد به منشی سفارت آلمان در پاریس، به خانهها، مغازهها و کنیسههای یهودیان در لایپزیگ و دیگر شهرهای آلمان و اتریش حمله شد.
کنیسهای که شولتس در آن سخنرانی کرد یکی از هزاران مکانی بود که در سراسر آلمان و اتریش آسیب دید یا ویران شد.
در این حادثه، دستکم ۹۱ یهودی به قتل رسیدند و اموال حدود ۷۵۰۰ یهودی غارت شد.
همچنین حدود ۳۰ هزار مرد و پسر یهودی در جریان این حملات که قبل از هولوکاست اتفاق افتاد، دستگیر شدند. در جریان هولوکاست حدود شش میلیون یهودی کشته شدند.
همچنین کنیسهای که مراسم روز جمعه در آن برگزار شد، در جریان حملات یهودیستیزانه پس از روز هفتم اکتبر امسال، مورد حمله قرار گرفت. از زمانی که حماس به اسرائیل در این روز حمله کرد و جنگ دیگری میان اسرائیل و حماس آغاز شد، موجی از یهودیستیزی نیز در کشورهای اروپایی به راه افتاده است.
در هفته پس از حمله حماس، یک سازمان نظارتی ۲۰۲ حادثه یهودیستیزانه در آلمان را که مربوط به این حملات بوده، گزارش کرد.
این آمار ۲۴۰ درصد نسبت به حملات یهودیستیزانه سال گذشته در کشور افزایش نشان میدهد.
پلیس آلمان همچنین اعلام کرده که مساجد نیز در همین مدت هدف قرار گرفتند و هشت بسته حاوی قطعات قرآن پاره شده و مخلوط با مواد مدفوع دریافت کردند.
شولتس که طبق معمول در کنیسه مردانه، کیپا، کلاه سنتی یهودیان، بر سر داشت، گفت: «هر شکلی از یهودستیزی جامعه ما را مسموم میکند. ما آن را تحمل نخواهیم کرد.»
حوادث یهودستیزی از زمان آغاز جنگ اسرائیل و حماس در سطح جهانی نیز افزایش یافته است.
اما این حوادث در آلمان باعث یادآوری گذشته تاریک این کشور در این زمینه شده و آلمان وظیفهای تاریخی برای مبارزه با نفرتپراکنی علیه یهودیان احساس میکند.
هفته گذشته ویدئویی ده دقیقهای توسط رابرت هابک، وزیر اقتصاد آلمان منتشر شد که در آن، این مقام ارشد دولتی نسبت به افزایش یهودستیزی ابراز نگرانی میکند.
وزیر اقتصاد آلمان هشدار داد که آلمانیهای متهم در این زمینه باید در دادگاه پاسخگوی یهودیستیزی خود باشند و اگر کسی که آلمانی نیست دست به چنین اقدامی میزند، وضعیت اقامت خود را به خطر میاندازد.
شولتس نیز روز پنجشنبه گفته بود که بر اساس قوانین جدید شهروندی، هر کسی که یهودیستیز باشد نمیتواند تابعیت آلمان را دریافت کند.
صدراعظم آلمان افزود که آموزش در مورد مسئولیت تاریخی آلمان در پی هولوکاست بسیار مهم است زیرا نسلهایی که آن را دست اول تجربه کردند، دیگر زنده نیستند تا مشاهدات خود را بیان کنند.
او گفت آلمان اکنون یک مقصد اصلی برای مهاجران است و یادگیری درباره هولوکاست برای بسیاری از مهاجرانی که در کشورهای مبدأ خود چیزی از آن نیاموختهاند یا به طور متفاوتی درباره آن آموختهاند، اهمیت دارد.
شولتس افزود: «در عین حال نباید گرفتار کسانی شویم که اکنون فرصتی برای انکار جایگاه بیش از پنج میلیون شهروند مسلمان در جامعه ما میبینند.» شولتس گفت که شعار «دیگر هرگز» به معنای دوستی با اسرائیل نیز است.
او با تاکید بر تعهد دولت خود برای انجام هر کاری در زمینه آزادسازی افرادی که توسط گروههای شبهنظامی فلسطینی به گروگان گرفته شدهاند، گفت: «اسرائیل حق دارد از خود در برابر ترور وحشیانه حماس دفاع کند.»
فرهنگ یهودی در برلین پیش از به قدرت رسیدن نازیها رشد کرده بود و این شهر یکی از ده مرکز بزرگ یهودیان جهان بود.بسیاری از دانشمندان برجسته آلمان از یهودیان برلین بودهاند.
در سال ۱۹۳۳، زمانی که هیتلر به قدرت رسید، حدود ۱۶۰ هزار یهودی در برلین زندگی میکردند، اما در سال ۱۹۴۵ در پایان جنگ جهانی دوم تنها ۱۴۰۰ یهودی وجود داشتند. بقیه مهاجرت کردند یا در اردوگاههای مرگ کشته شدند.