گوگل به امکان دسترسی قضایی به داده‌های مکانی کاربران پایان می‌دهد

دوشنبه ۱۴۰۲/۰۹/۲۷

شرکت آلفابت، مالک گوگل از قصد خود برای اعمال تغییراتی بنیادی در شیوه ذخیره‌سازی تاریخچه موقعیت مکانی کاربران خبر داد که موجب محدود شدن دسترسی سیستم‌های قضایی از جمله پلیس به این نوع داده‌ها می‌شود.

گوگل اواسط هفته گذشته با انتشار اطلاعیه‌ای در وبلاگ خود گفت به‌زودی تاریخچه موقعیت مکانی کاربران اپلیکیشن نقشه این شرکت (گوگل مپس) تنها روی دستگاه موبایل آن‌ها ذخیره خواهد شد. گوگل در حال حاضر این داده‌ها را به سرورهای ابری خود منتقل می‌کند.

حالا خبرگزاری بلومبرگ دلیل این این اقدام گوگل را جلوگیری این شرکت از دسترسی قضایی به داده‌های مکانی کاربران اعلام کرده است. برخی نهادهای قضایی با ارائه درخواست‌هایی به این مجموعه خواستار ارائه اطلاعات مکانی کاربران مجاور در صحنه‌های جرم می‌شوند؛ موضوعی که حریم خصوصی افراد متعددی را در خطر قرار می‌دهد.

ویژگی تاریخچه موقعیت مکانی که به گفته گوگل به طور پیش‌فرض غیرفعال است به کاربران امکان می‌دهد به تاریخچه‌ای از مکان‌های فیزیکی که در آن‌ها حضور داشته‌اند دسترسی داشته باشند. ذخیره‌سازی این داده‌ها روی دستگاه کاربران نه تنها گوگل که مجریان قانون را نیز از دسترسی غیرمستقیم به آن‌ها منع می‌کند.


مارلو مک‌گریف، مدیر محصول خدمات نقشه گوگل در پستی وبلاگی با اشاره به «خصوصی» بودن موقعیت مکانی کاربران گفت این شرکت متعهد است این اطلاعات را «ایمن، خصوصی و در کنترل» کاربران حفظ کند.

این تغییرات اساسی سه ماه پس از آن روی می‌دهد که خبرگزاری بلومبرگ گزارشی درباره افزایش درخواست‌های پلیس ایالات متحده برای دسترسی داده‌های مکانی و جستجوی کاربران توسط خدمات گوگل منتشر کرد. این گزارش خاطرنشان می‌کرد پلیس حتی در موارد غیر خشونت‌آمیز و برای افراد بی‌ارتباط به پرونده درخواست‌های مشابهی برای گوگل ارسال می‌کرد.

جنیفر لینچ، مشاور عمومی «بنیاد مرزهای الکترونیک» که در زمینه دفاع از آزادی‌های مدنی دیجیتال فعالیت می‌کند گفت این نهاد سال‌ها از گوگل خواسته بود تا این تغییرات را در خدمات خود اعمال کند. او به‌روز رسانی گوگل در این رابطه را برای کاربران این شرکت «فوق‌العاده» توصیف کرده است چرا که آن‌ها از این پس می‌توانند ضمن استفاده از ویژگی ذخیره‌سازی موقعیت مکانی، نگران دسترسی پلیس به این داده‌ها نباشند.

گوگل می‌گوید این به‌روز رسانی اساسی را به تدریج طی سال آینده میلادی برای کاربران سیستم‌عامل اندروید و آی‌اواس عرضه خواهد کرد. این شرکت همچنین به کاربران امکان می‌دهد در صورت تمایل نسخه پشتیبان و رمزگذاری شده از این اطلاعات را در حساب آنلاین خود ذخیره کنند. با این حال این مجموعه تاکید کرده است تنها خود کاربر امکان دسترسی به نسخه رمزگذاری شده این اطلاعات را خواهد داشت.

جنیفر لینچ خاطرنشان کرده است اگرچه گوگل برای این تصمیم شایسته تقدیر است اما در عین حال هیچ شرکت دیگری شبیه گوگل داده‌های کاربران را ذخیره و جمع‌آوری نکرده است. به عنوان مثال، شرکت اپل که خدمات مشابهی مانند نقشه گوگل را به کاربران خود ارائه می‌دهد تاکید کرده است از نظر فنی امکان پاسخگویی به درخواست‌های قضایی در موارد مشابه را ندارد.

با وجود آن که تصمیم گوگل خبری خوبی برای کاربران به حساب می‌آید اما مدافعان حریم خصوصی در حال حاضر نگران نوع دیگری از احکام قضایی‌اند که به پلیس امکان می‌دهد به فهرست افرادی که واژه به‌خصوصی را در اینترنت جستجو کرده‌اند دسترسی پیدا کنند. مشاور بنیاد مرزهای الکترونیک تاکید می‌کند عبارات جستجو شده می‌توانند بسیار حساس باشند؛ حتی اگر شما آدرس مکانی را جستجو کرده باشید.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد
خبرها
خبر ورزشی

شنیداری

پادکست‌ها