ژاپن به عنوان پنجمین کشور در تاریخ به ماه دسترسی پیدا کرد

شنبه ۱۴۰۲/۱۰/۳۰

ژاپن با فرود آوردن موفقیت‌آمیز، بسیار دقیق و نرم یک کاوشکر خود بر سطح ماه در اوایل روز شنبه به پنجمین کشور تاریخ تبدیل شد که توانسته به ماه دسترسی پیدا کند.

آژانس فضایی ژاپن اعلام کرد این فضاپیمای بدون فضانورد با فرود بسیار دقیق خود یک «شاهکار فن‌آوری» خلق کرد.

این سازمان هم‌زمان اضافه کرد که یکی از پنل‌های خورشیدی این فضاپیما با مشکل مواجه شده است.

با این عملیات موفقیت‌آمیز فضایی، ژاپن پس از ایالات متحده، اتحاد جماهیر شوروی سابق، چین و هند به پنجمین کشور در تاریخ جهان تبدیل شد که توانسته‌اند فضاپیمایی را با موفقیت روی ماه فرود آورند.

آژانس فضایی ژاپن توضیح داد کاوشکر اسلیم (SLIM) که از اواخر دسامبر به دور ماه می‌چرخیده، در ساعت ۲۰ دقیقه بامداد شنبه به وقت ژاپن بر سطح ماه فرود آمده و از آن زمان ارتباطش با زمین همچنان برقرار است.

بیانیه این آژانس تاکید کرد: «با این حال سلول‌های خورشیدی آن انرژی تولید نمی‌کنند و کسب اطلاعات از سطح ماه در اولویت است.»

هیتوشی کونیناکا، یکی از مقامات این اداره گفت: «اسلیم با باتری‌های داخلی کار می‌کند و داده‌های به‌دست‌ آمده در هنگام فرود روی آن ذخیره می‌شوند و ما تلاش می‌کنیم تا با ارسال این داده‌ها به زمین، نتایج علمی را به حداکثر برسانیم.»

فضاپیمای ژاپنی بدون سرنشین با طول ۲/۴ متر، عرض ۱/۷ متر و ارتفاع ۲/۷ متر به «تک‌تیرانداز ماه» ملقب شده زیرا ماموریت آن نه تنها فرود آمدن بر روی ماه، بلکه فرود در فاصله کمتر از ۱۰۰ متر از هدف خود بوده است.

فرود آمدن کاوشگرها روی ماه در فاصله چند کیلومتری از هدف خود امری عادی است که می‌تواند ماموریت‌های اکتشافی آن‌ها را پیچیده کند.

چند ساعت پیش از فرود اسلیم، امیلی برانسدن، مدیر بخش ستاره‌شناسی در دانشگاه یورک بریتانیا، به خبرگزاری فرانسه گفت دقت اسلیم [در فرود] یک «پیشرفت تکنولوژیکی بزرگ» است.

او تاکید کرد این فرود دقیق بر ماه از نظر تکنولوژیکی بسیار دشوار بوده است زیرا: «به طور کلی تنها یک شانس وجود دارد و به همین دلیل کوچک‌ترین خطا می‌تواند منجر به شکست یک ماموریت شود.»

هدف این عملیات فضایی ژاپن پیشبرد تحقیقات در مورد منابع آب در ماه است.

این موضوع، مساله‌ای کلیدی در کاوش‌ها درباره ماه است و ایالات متحده و چین بر همین اساس قصد دارند پایگاه‌هایی مسکونی در ماه مستقر کنند.

در سال‌های اخیر، رقابت‌های جهانی برای دسترسی به ماه افزایش یافته است.

خرداد گذشته، سازمان تحقیقات فضایی هند در سومین تلاش خود، فضاپیمایی به نام «چاندرایان-۳» را به فضا پرتاب کرد تا در نزدیکی قطب جنوب ماه فرود بیاید.

در مرداد ماه و تقریبا نیم قرن پس از آخرین ماموریت موفق روسیه در زمینه کاوش کره ماه، سازمان فضایی فدرال روسیه اعلام کرد فضاپیمای لونا-۲۵ به دلیل نقص فنی از کنترل خارج شد و به سطح ماه برخورد کرد.

رسانه‌ها این شکست آژانس فضایی روسیه را در بحبوحه رقابت‌های جهانی نشانگر مشکلات صنعت فضایی این کشور از جمله فساد و فقدان نوآوری و همکاری با کشورهای دیگر دانستند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
چشم‌انداز
اقتصاد و بازار
۲۴ با فرداد فرحزاد

شنیداری

پادکست‌ها