واکنش نخست‌وزیر استرالیا به صدور حکم اعدام تعلیقی برای یک تبعه این کشور در چین

سه‌شنبه ۱۴۰۲/۱۱/۱۷

دادگاهی در پکن، یانگ هنگجون، نویسنده استرالیایی را به اتهام جاسوسی به اعدام تعلیقی محکوم کرد. نخست‌وزیر استرالیا روز سه‌شنبه ۱۷ بهمن این تصمیم را محکوم کرد و گفت دولت این کشور خشم خود را از چنین حکمی به پکن منتقل کرده است.

روز دوشنبه ۱۶ بهمن دادگاه بین‌المللی مردمی شماره دو پکن یانگ هنگجون را پنج سال پس از دستگیری‌اش به اتهام جاسوسی، به اعدام تعلیقی محکوم کرد.

اعدام تعلیقی در چین به متهم یک مهلت دو ساله می‌دهد و پس از اتمام آن، در صورتی که مرتکب جرم جدی نشده باشد، حکم به طور خودکار به حبس ابد یا در مواردی نادر به حبس با مدت معین تبدیل می‌شود.

یانگ شهروند استرالیایی متولد چین است که به عنوان وبلاگ‌نویسی برجسته در حوزه دموکراسی، سیاست چین و آمریکا شناخته می‌شد.

او روز ۱۹ ژانویه ۲۰۱۹ (۲۹ دی ۱۳۹۷) در فرودگاه گوانگژو به اتهام جاسوسی برای یک کشور خارجی نامشخص، از سوی ماموران امنیتی چین دستگیر شد.

این وبلاگ‌نویس ۵۷ ساله حدود دو سال و نیم بعد از بازداشت و در ۲۷ ماه می ‌۲۰۲۱ در جلسه استماع غیرعلنی یک‌روزه در پکن به اتهام به خطر انداختن امنیت ملی از طریق پیوستن یا پذیرفتن ماموریتی از یک سازمان جاسوسی ناشناس، محاکمه شد.

آنتونی آلبانیزی، نخست‌وزیر استرالیا، روز سه‌شنبه از تلاش برای آزادی یانگ خبر داد و گفت دولت این کشور به شکل مستقیم، واضح و صریح به اقدام خشن چین پاسخ خواهد داد.

او با اشاره به بیماری یانگ و پیدا شدن یک کیست ۱۰ سانتی‌متری در کلیه او، تاکید کرد این حکم برای مردی که وضعیت سلامتی مناسبی ندارد، یک حکم بسیار سختگیرانه است.

روابط شکننده استرالیا و چین

وزارت امور خارجه استرالیا روز دوشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد دولت استرالیا از اینکه شهروندش در پکن حکم اعدام تعلیقی گرفته، وحشت زده است.

پنی وانگ، وزیر امور خارجه استرالیا در کنفرانس مطبوعاتی گفت دولت این کشور پاسخ خود را به محکم‌ترین شکل ممکن به چین اعلام خواهد کرد.

این وزارت‌خانه همچنین ژائو چیان، سفیر چین در استرالیا را برای ارائه پاره‌ای توضیحات در خصوص صدور این حکم فراخواند.

وانگ ونبین، سخنگوی وزارت امور خارجه چین در مقابل گفت یانگ به جرم جاسوسی مجرم شناخته شده و اموالش مصادره می‌شود.

او اعلام کرد دادگاه یانگ بر اساس قانون برگزار و حقوق او تضمین شده است.

هم‌زمان سازمان دیده‌بان حقوق بشر با اشاره به صدور این حکم فاجعه‌بار گفت یانگ سال‌ها در بازداشت خودسرانه بوده، تحت شکنجه قرار گرفته و محاکمه ناعادلانه‌اش بدون دسترسی به وکلای انتخابی برپا شده است.

صدور این حکم باعث شده است بحث بر سر روابط تیره و تار استرالیا و چین شدت بگیرد.

سایمون بیرمنگام، سخنگوی سیاست خارجی ائتلاف مخالف دولت فدرال استرالیا گفت که پرونده یانگ باید اولویت اصلی دولت در ارتباط با چین باشد.

آلبانیزی نخستین رهبر سیاسی استرالیا بود که پس از هفت سال، در ماه نوامبر به چین سفر کرد.

او امیدوار بود بتواند در این سفر،‌ روابط استرالیا را با شرکای تجاری اصلی‌اش بهبود ببخشد.

روابط دو کشور در هفت سال گذشته به دلیل تنش‌های مرتبط با تجارت، کووید-۱۹ و وضعیت امنیتی چین خدشه‌دار شده بود.

با وجود گمانه‌زنی برخی تحلیل‌گران درباره تحت تاثیر قرار گرفتن روابط سیاسی دو کشور از این حکم، وزیر امور خارجه استرالیا این مساله را رد کرد.

به نظر مى‌رسد صدور حکم اعدام برای یانگ، همچون اقدامات جمهوری اسلامی برگرفته از سیاست دولت چین در گروگان‌گیری دو تابعیتی‌ها و شهروندان خارجی به‌عنوان ابزاری برای باج‌گیری از غرب باشد و چین قصد داشته باشد از این موضوع به عنوان اهرمی برای فشار بر استرالیا در خصوص موضوعاتی چون تایوان، کشورهای جزیره‌ای اقیانوس آرام و تجارت میان دو کشور استفاده کند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
جهان‌نما
خبرها
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد

شنیداری

پادکست‌ها