آمریکا بار دیگر پیش‌نویس قطعنامه شورای امنیت درباره جنگ اسرائیل و حماس را وتو کرد

چهارشنبه ۱۴۰۲/۱۲/۰۲

ایالات متحده بار دیگر پیش‌نویس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره جنگ اسرائیل و حماس را وتو کرد و مانع از درخواست اعضای شورای امنیت برای برقراری آتش‌بس فوری بشردوستانه در غزه شد.

در نشست روز سه‌شنبه اول اسفند، در حالی که۱۳ عضو دیگر شورای امنیت به این پیش‌نویس رای مثبت و بریتانیا به آن رای ممتنع داد، استفاده آمریکا از حق وتو باعث شد که این قطعنامه تصویب نشود.

از زمان آغاز جنگ کنونی در هفتم اکتبر، این سومین بار است که آمریکا از حق وتو خود در مورد قطعنامه آتش‌بس در غزه استفاده می‌کند. پیش‌تر در ۲۵ اکتبر ، چین و روسیه نیز پیش‌نویس یک قطعنامه مورد حمایت آمریکا درباره جنگ اسرائیل و غزه را وتو کرده بودند.

ریاض منصور، نماینده تشکیلات خودگردان فلسطین در سازمان ملل، وتو آمریکا درباره قطعنامه آتش‌بس فوری در غزه را «بی‌ملاحظه و خطرناک» خواند.

او در بیانیه‌ای خطاب به شورای امنیت سازمان ملل گفت: «پیامی که امروز با این وتو به اسرائیل داده شد، این است که می‌تواند به کشتار ادامه دهد.»

در مقابل، گیلاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، در نشست شورای امنیت این سازمان گفت واژه آتش‌بس به گونه‌ای مطرح می‌شود که «گویی راه‌حلی جادویی برای همه مشکلات منطقه است».

او افزود: «آتش‌بس تنها به یک چیز می‌انجامد و آن هم بقای حماس است. آتش‌بس برای بسیاری از اسرائیلی‌ها و مردم غزه حکم اعدام است.»

در همین حال، جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، با اشاره به وتو قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره برقراری آتش‌بس فوری در غزه گفت که مذاکرات حساسی درباره آزادی گروگان‌های اسرائیلی در حال انجام است و آمریکا قادر نبود از قطعنامه‌ای که این مذاکرات را به خطر می‌اندازد، حمایت کند.

او به خبرنگاران گفت که اکنون زمان مناسبی برای آتش‌بس دائمی در غزه نیست چرا که فشار بر حماس برای آزادی گروگان‌ها را کاهش می‌دهد.

کربی افزود که کاخ سفید امیدوار است تلاش‌ها برای آزادی گروگان‌ها به زودی «به ثمر بنشیند».

روز سه‌شنبه و پیش از آغاز رای‌گیری در شورای امنیت، عمار بندجاما، سفیر الجزایر در سازمان ملل، گفت: «رای به این پیش‌نویس قطعنامه حمایت از حق حیات فلسطینی‌ها است. در مقابل، رای ندادن به آن به معنای تایید خشونت وحشیانه و مجازات دسته‌جمعی اعمال شده علیه آنها است.»

لیندا توماس-گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد، روز شنبه اعلام کرده بود که آمریکا پیش‌نویس قطعنامه را به این دلیل که می‌تواند مذاکرات بین ایالات متحده، مصر، اسرائیل و قطر را که به دنبال میانجیگری برای توقف در جنگ و آزادی گروگان‌ها هستند، به خطر بیندازد وتو خواهد کرد.

او روز سه‌شنبه نیز پیش از آغاز رای‌گیری در شورای امنیت گفت:« تقاضای آتش‌بس فوری و بدون قید و شرط، بدون آنکه توافقی حماس را ملزم به آزادی گروگان‌ها کند، صلحی پایدار را در پی نخواهد داشت و برعکس،‌ می‌تواند جنگ بین اسرائیل و حماس را گسترش دهد.»

پیش‌نویسی که الجزایر ارائه کرده بود، آتش‌بس را مشروط به آزادی گروگان‌ها نمی‌دانست.

پیش‌نویس آمریکا برای آتش‌بس موقت

خبرگزاری رویترز، روز دوشنبه ۳۰ بهمن، گزارش داده بود که متن پیش‌نویس قطعنامه‌ای را مشاهده کرده است که ایالات متحده آمریکا قصد دارد به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه کند.

در این متن، آمریکا خواستار آتش‌بس موقت در جنگ اسرائیل و حماس شده و با حمله زمینی متحد خود، اسرائیل، به رفح مخالفت کرده است.

تا کنون، واشینگتن با استفاده از واژه آتش‌بس در هر متن و اقدام سازمان ملل درباره جنگ اسرائیل و حماس مخالفت کرده است. با این حال، رویترز در گزارش خود تاکید کرده که پیش‌نویس آمریکا با همان ادبیاتی نوشته شده که جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، در گفتگوی هفته گذشته خود با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، به کار برده بود.

براساس پیش‌نویس قطعنامه ایالات متحده، شورای امنیت «بر حمایت خود از آتش‌بس موقت در غزه در اسرع وقت، بر اساس فرمول آزادی همه گروگان ها، تاکید می‌کند و خواستار رفع همه موانع برای ارائه کمک‌های بشردوستانه است.»

در ماه دسامبر، بیش از سه چهارم از ۱۹۳ عضو مجمع عمومی سازمان ملل به درخواست آتش‌بس فوری بشردوستانه رای دادند. قطعنامه‌های مجمع عمومی الزام‌آور نیستند، اما دارای وزنی سیاسی هستند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد
خبرها
خبر ورزشی
از خاکستر

شنیداری

پادکست‌ها