رویترز: ترامپ عملیات نفوذ مخفیانه سیا را علیه چین راه انداخت

جمعه ۱۴۰۲/۱۲/۲۵

خبرگزاری رویترز گزارش داد دونالد ترامپ دو سال پس از روی کار آمدن به سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا، اجازه داد تا با هدف برگرداندن افکار عمومی در چین علیه حکومت این کشور، کارزاری مخفیانه را در رسانه‌های اجتماعی چین راه بیندازد.

خبرگزاری رویترز تاکید کرده که اطلاعات خود را از مقام‌های سابق ایلات متحده که از اطلاعات بسیار محرمانه کاخ سفید آگاه هستند، به دست آورده است.

سه مقام سابق به رویترز گفتند که سیا یک تیم کوچک راه انداخت که اعضای آن با هویت‌های جعلی اینترنتی، اخبار و روایت‌هایی منفی درباره دولت شی جین پینگ منتشر می‌کردند و هم‌زمان اخبار و اطلاعات تحقیرآمیز در داخل چین را به رسانه‌های خارجی درز می‌دادند.

براساس این گزارش، این تلاش در سال ۲۰۱۹ شروع شد و پیش از آن در این زمینه گزارشی وجود ندارد.

در دهه گذشته، چین به سرعت نفوذ جهانی خود را گسترش داده و پیمان‌های نظامی و معاملات تجاری گسترده‌ای با کشورهای در حال توسعه منعقد کرده است.

این منابع به رویترز گفتند که تیم سیا ادعاهایی را مبنی بر این اتهام منتشر می‌کرد که اعضای حزب کمونیست حاکم پول‌های غیرقانونی به دست آمده را در خارج از کشور مخفی می‌کنند. آنها همچنین از ابتکار کمربند چین و تامین مالی پروژه‌های زیرساختی در کشورهای در حال توسعه را مورد انتقاد قرار می‌دادند.

به گزارش رویترز، اگرچه مقام‌های ایالات متحده از ارائه جزئیات دقیق این عملیات خودداری کردند، اما گفتند که عوامل اطلاعاتی با پوشش‌های دروغین این روایت‌های تحقیرآمیز را منتشر می‌کردند.

دو مقام سابق به رویترز گفتند که تلاش‌ها در داخل چین برای دامن زدن به بدگمانی در بین رهبران ارشد این کشور بود و دولت این کشور را مجبور کرد منابع خود را برای تعقیب و شناسایی عوامل نفوذی به کار گیرد. یکی از این مقام‌های سابق گفت: «ما می‌خواستیم آنها در تعقیب ارواح باشند.»

چلسی رابینسون، سخنگوی سیا، از اظهار نظر در مورد وجود برنامه نفوذ، اهداف یا تأثیرات آن خودداری کرد.

در همین حال، سخنگوی وزارت امور خارجه چین به رویترز گفت: «اخبار مربوط به اقدام سیا نشان می‌دهد که دولت آمریکا از فضای افکار عمومی و بسترهای رسانه‌ای به عنوان سلاحی برای انتشار اطلاعات نادرست و دستکاری افکار عمومی در سطح بین‌المللی استفاده می‌کند.»

منابع رویترز به این خبرگزاری گفتند که عملیات سیا در پاسخ به سال‌ها تلاش مخفیانه و تهاجمی چین با هدف افزایش نفوذ جهانی این کشور انجام شد. ترامپ در دوران ریاست جمهوری‌اش، نسبت به پیشینیان خود، پاسخ سخت‌تری به چین داد. کارزار سیا نشان‌دهنده بازگشت به روش‌هایی بود که یادآور مبارزه واشینگتن با اتحاد جماهیر شوروی سابق بود. تیم وینر، نویسنده کتابی در مورد تاریخ جنگ سیاسی می‌گوید: «جنگ سرد بازگشته است.»

رویترز نتوانست تأثیر این عملیات مخفیانه را تعیین کند یا دریابد که آیا دولت جو بایدن این برنامه سیا را حفظ کرده است یا خیر.

کیت واترز، سخنگوی شورای امنیت ملی دولت بایدن، از اظهار نظر درباره وجود این برنامه یا فعال بودن آن خودداری کرد. اما دو مورخ اطلاعاتی به رویترز گفتند که وقتی کاخ سفید از طریق دستوری که به عنوان فرمان ریاست‌جمهوری شناخته می‌شود، به سیا صلاحیت اقدام مخفی اعطا می‌کند، چنین دستوری اغلب در دیگر دولت‌ها به قوت خود باقی می‌ماند.

ترامپ که اکنون پیشتاز جمهوری‌خواهان برای ریاست جمهوری است، وعده داده در صورت انتخاب مجدد در ماه نوامبر، رویکرد سخت گیرانه‌تری در قبال چین در پیش خواهد گرفت. سخنگویان ترامپ و مشاوران امنیت ملی سابق او، جان بولتون و رابرت او برایان، که هر دو در سال امضای فرمان اقدام مخفیانه سیا در کاخ سفید مشغول به کار بودند،از اظهارنظر در این زمینه خودداری کردند.

پل هیر، تحلیلگر ارشد سابق سیا در شرق آسیا، به رویترز گفت:« عملیات علیه پکن با توجه به قدرت اقتصاد چین و توانایی آن کشور برای مقابله به مثل از طریق تجارت با خطر بزرگ تشدید تنش با ایالات متحده همراه بود. به عنوان مثال، پس از درخواست استرالیا برای تحقیق در داخل چین برای بررسی منشاء همه‌گیری ویروس کرونا در سال ۲۰۲۰، پکن با افزایش تعرفه‌های کشاورزی میلیاردها دلار به تجارت استرالیا با چین آسیب رساند.

دستور ترامپ در سال ۲۰۱۹ پس از سال‌ها هشدار جامعه اطلاعاتی آمریکا و گزارش‌های رسانه‌ای درباره نحوه استفاده چین از رشوه و تهدید برای جلب حمایت کشورهای در حال توسعه در مناقشات ژئوپلیتیکی صادر شد.

با این حال، وزارت امور خارجه چین به رویترز گفت پکن از اصل عدم مداخله در امور داخلی سایر کشورها پیروی می‌کند و بر همین اساس، در امور داخلی ایالات متحده دخالت نمی‌کند.

به گزارش یاهو نیوز ، ترامپ یک سال پیش از صدور دستور راه‌اندازی کارزاری سیا علیه چین، پس از حملات سایبری متعدد روسیه و چین علیه سازمان‌های آمریکایی، به سیا اختیارات بیشتری برای راه‌اندازی عملیات سایبری تهاجمی علیه دشمنان ایالات متحده داد.

با وجود این رویترز تاکید کرد که به طور مستقل نتوانسته وجود دستور قبلی را تایید کند.

منابع آگاهی که با رویترز حرف زده‌اند، مجوز ۲۰۱۹ را که اکنون این خبرگزاری آن را افشا کرده، عملیاتی جاه‌طلبانه‌تر توصیف کردند که به سیا این امکان را داد که نه تنها در چین بلکه در کشورهایی در سراسر جهان که ایالات متحده و چین برای نفوذ در آنها رقابت می‌کنند، اقدام کند.

چهار مقام سابق گفتند که این عملیات افکار عمومی را در جنوب شرقی آسیا، آفریقا و اقیانوس آرام جنوبی هدف قرار داده است.

یک مقام سابق امنیت ملی که به‌طور مستقیم از این دستور ترامپ مطلع بود، گفت: «احساس این بود که چین با چوب‌های بیسبال فولادی به سمت ما می‌آید و ما با چوب‌های چوبی مقابله می‌کنیم.»

به گفته سه مقام سابق، مت پوتینگر، یکی از مقام‌های ارشد شورای امنیت ملی در آن زمان، این مجوز را تهیه کرد. یکی از این مقام‌های سابق به رویترز گفت که سازمان سیا در عملیات خود به موضوعاتی مثل نفوذ بدخیم، اتهامات دزدی مالکیت معنوی و گسترش نظامی به عنوان تهدیدی برای امنیت ملی ایالات متحده اشاره کرد.

پوتینگر به رویترز گفت که درباره «دقت یا نادرستی ادعاهای مربوط به فعالیت‌های اطلاعاتی ایالات متحده» اظهار نظر نمی‌کند. او افزود: «این فرض که من از عملیات‌های اطلاعاتی خاص آمریکا اطلاع داشته‌ام، نادرست است.»

لوچ جانسون، استاد علوم سیاسی دانشگاه جورجیا که استفاده از چنین روش‌هایی را مطالعه می‌کند، به رویترز گفت: «پیام‌های مخفی به ایالات متحده اجازه می‌دهد تا ایده‌هایی را در ذهن مخاطبان خود کشورهایی که سانسور ممکن است از افشای آن اطلاعات جلوگیری کند، یا در مناطقی که مخاطبان به اظهارات دولت ایالات متحده اعتبار زیادی نمی‌دهند، بکارد.»

جانسون گفت:«کارزارهای تبلیغاتی مخفی در طول جنگ سرد رایج بود. زمانی که سیا ۸۰ تا ۹۰ مقاله در روز برای تضعیف اتحاد جماهیر شوروی منتشر میکرد. به عنوان مثال، در سال‌های دهه ۱۹۵۰، سیا یک مجله درباره نجوم در آلمان شرقی راه انداخت تا بر اساس سوابق محرمانه، پیش بینی‌های پیشگویانه درباره رهبران کمونیست را منتشر کند.»

پل هیر، تحلیلگر سابق سیا، نیز گفت:«کارزار تبلیغاتی مخفی علیه پکن می‌تواند نتیجه معکوس داشته باشد. چین می‌تواند از شواهدی مبنی بر وجود برنامه نفوذ سیا برای تقویت اتهام چند دهه‌ای خود مبنی بر براندازی پنهان غرب استفاده کند و به پکن کمک کند تا در دنیای در حال توسعه که به شدت به واشنگتن مشکوک است، به سود خود تبلیغ کند.»

توماس رید، استاد دانشگاه جانز هاپکینز هم که کتابی در مورد تاریخ جنگ سیاسی نوشته است، به رویترز گفت که عملیات نفوذ ایالات متحده همچنین می‌تواند مخالفان و منتقدان حکومت چین و روزنامه‌نگاران مستقل را به خطر بیندازد و به دروغ آنها را مرتبط با سیا معرفی کند.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

گفت‌وگوی ویژه
خبرها
جهان‌نما
اقتصاد و بازار

شنیداری

پادکست‌ها