واکنش‌های متفاوت به اعلام پیروزی قاطع پوتین در انتخابات روسیه

دوشنبه ۱۴۰۲/۱۲/۲۸

در حالی که تقریبا تمامی دولت‌های غربی روز دوشنبه، ۲۸ اسفند، پیروزی ولادیمیر پوتین در انتخابات ریاست جمهوری روسیه را ناعادلانه و غیر دموکراتیک خواندند، در مقابل چین، هند، کره شمالی و شماری از دیگر کشورهای جهان تمدید ریاست پوتین بر روسیه برای شش سال دیگر را تبریک گفتند.

با اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری روسیه، پوتین برنده قطعی انتخابات معرفی شده است. بنابراین، در پایان پنجمین دوره ریاست جمهوری پوتین، او بیش از هر فرمانروای دیگری در ۲۰۰ سال گذشته بر روسیه حکم رانده است.

در این میان، دو رویکرد کاملا متضاد در قبال انتخابات ریاست جمهوری روسیه، نشان می‌دهد که واکنش‌های متضاد مبتنی بر گسل‌های ژئوپلیتیک از زمان تهاجم دو سال پیش روسیه به اوکراین، عمیق‌تر شده است.

حمله نظامی روسیه به اوکراین روابط روسیه با غرب را به بحرانی‌ترین حالت خود پس از پایان جنگ سرد رسانده است.

وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا، روز دوشنبه در بروکسل، پیش از مذاکره و توافق بر سر تحریم‌ها علیه مقامات روس به دلیل بدرفتاری و مرگ آلکسی ناوالنی، رهبر مخالفان پوتین، نتایج انتخابات روسیه را تقلبی خواندند و آن را رد کردند.

آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان در ابتدای این نشست گفت: «انتخابات روسیه یک انتخابات بدون انتخاب بود.»

استفان سژورن، وزیر امور خارجه فرانسه، از این انتخابات به عنوان «عملیات ویژه انتخاباتی» یاد کرد، کنایه‌ای صریح به ادبیات کرملین که حمله نظامی به اوکراین را «عملیات ویژه نظامی» خوانده بود.

وزیر امور خارجه فرانسه گفت که در انتخابات ریاست جمهوری روسیه، شرایط برای یک انتخابات آزاد، متکثر و دموکراتیک فراهم نبود.

دیوید کامرون، وزیر امور خارجه بریتانیا گفت که نتیجه انتخابات «عمق سرکوب» در روسیه را نمایان می‌کند.

کامرون گفت: «پوتین مخالفان سیاسی خود را حذف می‌کند، رسانه‌ها را کنترل و سپس خود را برنده اعلام می‌کند. این دموکراسی نیست.»

کشورهای عضو اتحادیه اروپا همچنین برگزاری انتخابات در مناطق اشغالی اوکراین را محکوم کردند. روسیه مدعی است این مناطق در طول جنگ ضمیمه خاک این کشور شده‌اند.

کرملین اما چنین انتقادهایی را رد کرد و گفت که 87 درصد آرا به پوتین داده شده و این نشان می‌دهد در انتخابات سه روزه مردم روسیه در اطراف او جمع شده‌اند .

ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهوری اوکراین هم گفت که انتخابات روسیه مشروعیت ندارد.

زلنسکی گفت: «برای همه در جهان واضح است که این شخصیت (پوتین) تشنه قدرت است و می‌خواهد برای همیشه حکومت کند.»

سخنگوی کاخ سفید هم پیشتر در روز یکشنبه گفت: «بدیهی است که انتخابات روسیه نه آزاد است و نه عادلانه.»

جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا هنوز درباره اعلام پیروزی پوتین در انتخابات اظهارنظر نکرده است.

واکنشی متفاوت با غرب

در مقابل موج محکومیت‌ها و انتقادها در غرب، شی جین پینگ، رییس‌جمهوری چین به ولادیمیر پوتین تبریک گفت و تاکید کرد که پکن ارتباط نزدیک با مسکو را حفظ خواهد کرد.

دو کشور در سال ۲۰۲۲ و درست قبل از حمله روسیه به اوکراین با یکدیگر به توافق رسیدند که در همه زمینه‌ها بدون هیچ محدودیتی با همکاری کنند.

به گزارش خبرگزاری رسمی شینهوا، شی در پیام خود به پوتین گفت: «من معتقدم که تحت رهبری شما، روسیه مطمئنا می‌تواند به دستاوردهای بزرگ‌تری در توسعه و سازندگی ملی دست یابد».

نارندرا مودی، نخست وزیر هند نیز با ارسال پیام مشابعی به پوتین، گفت که مشتاقانه منتظر تقویت «همکاری استراتژیک ویژه و ممتاز» دهلی نو با مسکو است.

هند و چین، همراه با روسیه، از جمله اعضای گروه بریکس و از اقتصادهای نوظهوری هستند که هدفشان به چالش کشیدن سلطه آمریکا بر اقتصاد جهانی است.

کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی و ابراهیم رئیسی، رییس‌جمهوری اسلامی ایران، که از سوی غرب متهم به ارسال تسلیحات به روسیه هستند، نیز به پوتین تبریک گفتند و بر تمایل خود برای گسترش بیشتر روابط دوجانبه با مسکو تاکید کردند.

در آفریقا، جایی که غرب در تلاش برای جلب حمایت از تلاش‌های خود برای منزوی کردن مسکو بر سر جنگ اوکراین است، برخی، انتخاب مجدد پوتین را به معنای تقویت موضع بورکینافاسو، مالی و نیجر می‌دانند.

این سه کشور پس از کودتا در سال‌های اخیر به بهای از دست دادن متحدان سنتی فرانسوی و آمریکایی خود، روابطشان را با روسیه تقویت کرده‌اند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

ایول در دل نروژ
جهان‌نما
خبر
سیاست با مراد ویسی

شنیداری

پادکست‌ها