روزنامه فایننشال تایمز گزارش داد حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل تاثیر خاصی بر روی بازارهای جهانی نفت نداشته است اما عملیات تلافیجویانه احتمالی اسرائیل میتواند ثبات این بازارها را بر هم بزند.
بر اساس این گزارش، بازار نفت و همچنین بازار سهام آسیا دوشنبه ۲۷ فروردین روز آرامی را آغاز کردند.
به نظر میرسد کارگزاران و فعالان این حوزه تا امروز نسبت به تبدیل شدن منازعه کنونی به جنگی تمامعیار و عواقب احتمالی آن برای تامین انرژی جهان، نگرانی جدی ندارند.
قیمت نفت خام برنت، به عنوان شاخصی بینالمللی، با آغاز معاملات در آسیا در صبح دوشنبه به ۹۰/۳۱ دلار در هر بشکه کاهش یافت.
قیمت نفت وست تگزاس اینترمدیت، به عنوان شاخص ایالات متحده نیز تا حد زیادی ثابت ماند و ۸۵/۴۴ دلار در هر بشکه معامله شد.
این واکنش حداقلی میتواند نشان دهنده این باشد که بازارهای جهانی معتقدند تحولات پس از تهاجم ایران محدود و کنترلشده خواهد بود زیرا هم تهران عملیات خود را «پایان یافته» اعلام کرده و هم واشینگتن میکوشد از شعلهورتر شدن تنشها در منطقه جلوگیری کند.
جمهوری اسلامی شامگاه شنبه با بیش از ۳۰۰ پهپاد، موشک بالستیک و موشک کروز به اسرائیل حمله کرد.
این اولین حمله مستقیم جمهوری اسلامی از خاک ایران به اسرائیل به شمار میرود.
اسرائیل اعلام کرد سامانههای دفاعی این کشور توانستند با کمک متحدان خود، ۹۹ درصد از پرتابههای ایران را رهگیری و ساقط کنند.
ایران این عملیات را به تلافی حمله مرگبار اسرائیل به کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق انجام داد.
در حمله اسرائیل در روز ۱۳ فروردین، هفت عضو سپاه پاسداران، از جمله محمدرضا زاهدی، فرمانده نیروی قدس سپاه در سوریه و لبنان و محمدهادی حاجیرحیمی، معاون او، کشته شدند.
کارگزاران بازارهای جهانی ابراز نگرانی کردهاند که تحولات اخیر و گمانهزنیها درباره احتمال پاسخ اسرائیل به حمله جمهوری اسلامی، بیثباتی این بازارها را در پی داشته باشد.
به گزارش فایننشال تایمز، قیمت طلا روز دوشنبه به دو هزار و ۳۵۵ دلار در هر اونس رسید.
تقاضای قابل توجه بازارهای نوظهور و بانکهای مرکزی کشورهای آسیایی از جمله چین و نیز افزایش تقاضای خردهفروشی، از دلایل این موضوع به شمار میروند.
دنیل هاینز، استراتژیست ارشد کالاها در «گروه بانکداری استرالیا و نیوزلند» گفت که «ماهیت سنجیده حملات ایران و اطلاعرسانی پیش از وقوع این عملیات» باعث شدند نگرانی بازار جهانی نفت در خصوص تحولات منطقه کاهش یابد.
جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا، از بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل خواسته است رویکردی «حساب شده» در برابر اقدام اخیر تهران داشته باشد.
برخی گزارشها حاکی از آن است که واشینگتن به اسرائیل تاکید کرده در حمله احتمالی این کشور به ایران مشارکت نخواهد کرد.
کابینه جنگ اسرائیل روز ۲۶ فروردین برای بررسی واکنش این کشور به حمله پهپادی و موشکی جمهوری اسلامی تشکیل جلسه داد اما موفق به اتخاذ تصمیم نهایی در این خصوص نشد.
هلیما کرافت، مدیر استراتژی جهانی کالا در بانک «بازارهای سرمایه آربیسی» هشدار داد واکنش «قابل توجه» اسرائیل به حمله ایران میتواند «چرخهای بیثباتکننده از تلافیجویی» به وجود آورد و آتش درگیریها در منطقه را شعلهورتر کند.
او افزود در صورت محقق شدن چنین سناریویی، تاثیرات منفی آن بر روی بازارهای نفت کم نخواهد بود.
به گفته کرافت، جمهوری اسلامی توان بستن تنگه هرمز را ندارد اما این احتمال وجود دارد که در صورت تشدید تنشها، حکومت ایران همانند سال ۲۰۱۹ حمله به نفتکشها، خطوط لوله نفت و زیرساختهای حیاتی انرژی [در منطقه] را در دستور کار قرار دهد.
در سپتامبر ۲۰۱۹، حوثیهای یمن، از گروههای نیابتی جمهوری اسلامی، در حملهای پهپادی تاسیسات نفتی عربستان سعودی را در مناطق بقیق و خریص در شرق این کشور هدف قرار دادند.
علیرضا تنگسیری، فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران، روز ۲۱ فروردین تهدید کرده بود در صورت تشدید فشارها بر تهران، جمهوری اسلامی میتواند تنگه هرمز را ببندد.
در روزهای اخیر و پس از حمله اسرائیل به کنسولگری جمهوری اسلامی در سوریه، قیمت نفت در بازارهای جهانی به بیشترین میزان خود از ماه اکتبر رسیده بود.
احتمال تشدید تنشها در منطقه در کنار افزایش تقاضای اقتصادهای بزرگ مانند آمریکا و چین و کاهش عرضه نفت از سوی «اوپک پلاس» میتواند شوکی به بازارهای جهانی نفت وارد کند.