وزیران امور خارجه گروه هفت شامگاه چهارشنبه ۲۹ فروردین، نخستین روز از نشستی را با موضوع درخواستها برای اعمال تحریمهای جدید علیه جمهوری اسلامی به دلیل حملهاش به اسرائیل، برگزار کردند.
نخستین روز از این نشست در شرایطی در ایتالیا برگزار شد که آشفتگیها در خاورمیانه با حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل، احتمال پاسخ اسرائیل به آن و تشدید تنشها در منطقه بالا گرفته است.
گروه هفت که اغلب اعلامیههایی مشترک درباره رویدادهای جهانی صادر میکند، روز یکشنبه ۲۶ فروردین در بیانیهای «حمله مستقیم و بیسابقه جمهوری اسلامی به اسرائیل» را به شدیدترین لحن محکوم کرد.
در روزهای گذشته گزارشهایی با این مضمون منتشر شدهاند که وزیران امور خارجه جی-۷ (گروه هفت)، به دنبال متقاعد کردن اسرائیل برای خودداری از تشدید درگیری با جمهوری اسلامی هستند.
تهران، نیمهشب ۲۵ فروردین آغاز حملاتش را به اسرائیل تایید کرد.
ساعتی پیش از آن خبرها درباره پرتاب موجی از پهپادها به سوی اسرائیل از فاصله هزار و ۲۰۰ کیلومتری منتشر شد.
ارتش اسرائیل روز ۲۶ فروردین تایید کرد جمهوری اسلامی در حمله خود به اسرائیل، بیش از ۳۰۰ پهپاد، موشک کروز و بالستیک را به خاک این کشور پرتاب کرده است.
خلاف اظهار نظر مقامهای نظامی جمهوری اسلامی که مدعی شدند این حمله «به تمام اهداف خود دست یافته است»، سخنگوی ارتش اسرائیل گزارش داد ۹۹ درصد از تهدیدات، از سوی سامانه پدافند هوایی رهگیری شد و تاثیری ناچیز بر جای گذاشت.
درگیریها در غزه و تلاش برای رسیدن به توافق آتشبس
تهاجم اسرائیل به غزه و تلاشهای بینالمللی برای دستیابی به توافق آتشبس از دیگر مواردی خواهد بود که در این نشست مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
این گروه روز یکشنبه در بیانیهای گفته بود برای «پایان دادن به بحران غزه» از طریق «آتشبس فوری و پایدار و آزادی گروگانها از سوی حماس» و افزایش ارسال کمکهای بشردوستانه به خاک فلسطین تلاش خواهد کرد.
مذاکرات برای وقفه در جنگ در ازای آزادی گروگانهای اسرائیلی و ارسال کمکهای بیشتر به غزه، هفتههاست با مشکل مواجه شده است.
مقامهای آمریکایی میگویند با وجود فشارهای جهانی بر اسرائیل به دلیل تعداد بالای تلفات غیرنظامیان در غزه، این حماس است که پیشنهادهای معتبر اسرائیل را برای آتشبس رد کرده و مانع اصلی حل و فصل مناقشه شده است.
پیشتر در دستور کار رسمی رویداد سه روزه سران گروه هفت آمده بود که آنها در مورد پیگیری یک رویکرد سیاسی معنادار و موثر در مورد راهحل «دو دولت، دو ملت» و تشکیل یک کشور مستقل فلسطینی بحث خواهند کرد.
در این نشست موضوعات مرتبط دیگری مانند حملات شبهنظامیان حوثی تحت حمایت جمهوری اسلامی به کشتیهای بینالمللی در دریای سرخ و ایجاد اختلال در تجارت جهانی مورد بحث قرار میگیرد.
جنگ اوکراین و روسیه و حمایتهای جهانی از کییف
در این رویداد موضوعی که در دو نشست گذشته سران گروه هفت غالب بود همچنان روی میز خواهد بود.
وزیران جی-۷ در این نشست درباره حمایت از دفاع اوکراین در برابر روسیه و تحت شرایطی بحث میکنند که نگرانیهای شدیدی در این باره وجود دارد که آیا بسته کمکی بیش از ۶۰ میلیارد دلاری پیشنهاد شده از سوی جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا میتواند با وجود مخالفت برخی نمایندگان جمهوریخواه در ایالات متحده تصویب شود یا خیر.
مقامهای غربی و اوکراینی هشدار دادهاند کییف بدون حمایت بلندمدت قابل توجه از سوی آمریکا، در خطر آسیبپذیری شدید و حتی شکست از روسیه قرار دارد.
جوزپ بورل، مقام ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیشتر در بیانیهای گفته بود این گروه درباره تضمین ادامه حمایت از اوکراین رایزنی خواهد کرد.
یکی دیگر از مواردی که پیشبینی شده است سران گروه هفت در این نشست به آن بپردازند، پیشنهادهای مربوط به توقیف برخی یا تمام ۳۰۰ میلیارد دلار دارایی روسیه از سوی بانکهای غربی است.
این داراییها از زمان حمله روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲ مسدود شده است.
آنتونیو تاجانی، وزیر امور خارجه ایتالیا که میزبان نشست وزیران امور خارجه گروه هفت است، پیشتر در مصاحبه با رویترز گفته بود کشورش با این ایده مخالف نیست اما برای یافتن یک «مبنای قانونی»، به مطالعه و بررسی بیشتر نیاز است.
آفریقا، اقیانوس هند، اقیانوس آرام و مسائل جهانی مانند تغییرات آب و هوایی، هوش مصنوعی و تهدیدات سایبری، از دیگر نکات مورد بحث در این گردهمایی سه روزه هستند.
جی-۷ گروهی متشکل از ایتالیا، کانادا، فرانسه، آلمان، ژاپن، بریتانیا و ایالات متحده همراه با نمایندگان اتحادیه اروپاست.