سه هفته پس از زخمی شدن پوریا زراعتی، مجری ایراناینترنشنال در لندن، سازمان گزارشگران بدون مرز در گزارش مفصلی تاکید کرد خبرنگاران و رسانههای ایرانی در بریتانیا متحمل حملات فیزیکی، تهدید و تلاش برای اعمال سانسور شدهاند.
در این گزارش آمده است لندن به «کانونی ناامن» و محلی برای تهدیدهای فرامرزی جمهوری اسلامی تبدیل شدهاست.
نیویورک تایمز در این باره نوشت روزنامهنگاران ایرانی در لندن تهدید به مرگ، ارعاب و سوءاستفاده آنلاین میشوند.
ماه گذشته، پوریا زراعتی، مجری تلویزیون ایراناینترنشنال، شبکه تلویزیونی فارسی زبان که در بریتانیا فعالیت میکند، بیرون آپارتمان خود در لندن با ضربات چاقو از ناحیه پا زخمی شد.
به نوشته روزنامه گاردین، این آخرین نمونه از استخدام گروههای تبهکار از سوی جمهوری اسلامی برای حمله به منتقدان خود در غرب بوده است.
گاردین روز پنجشنبه ۳۰ فروردین نوشت بازرسان پلیس معتقدند سه مظنون تحت تعقیب این ماجرا، از شرق اروپا آمده و برای انجام این حمله به بریتانیا فرستاده شده بودند.
به گفته پلیس متروپولیتن لندن، آنان بلافاصله پس از این حمله به فرودگاه هیترو رفته و ظرف چند ساعت کشور را ترک کردند.
کارشناسان میگویند این تهدیدهای هدفمند بخشی از الگوی ترسناک حملات فیزیکی، رعبآفرینی و تجسس است که زندگی بسیاری از روزنامهنگاران ایرانی شاغل در خارج از کشور را تحت تاثیر قرار میدهد.
بر اساس گزارش منتشر شده از سوی گزارشگران بدون مرز، لندن که خانه تعدادی از رادیو و تلویزیونهای فارسیزبان است، به محلی برای «سرکوب فراملی مخالفان جمهوری اسلامی» تبدیل شده است.
این گزارش در کنار گزارش سال ۲۰۲۲ اِمآیفایو (MI5) درباره تلاشهای جمهوری اسلامی برای کشتن یا ربودن منتقدان در این کشور، موجب افزایش نگرانیها شده است.
فیونا اوبراین، مدیر دفتر گزارشگران بدون مرز در بریتانیا و تهیهکننده این گزارش به نیویورک تایمز گفت: «دولت ایران و نیروهای نیابتی آن منبع اصلی تهدید، آزار و اذیت هستند.»
اوبراین تاکید کرد آزار و اذیتها نه تنها از سوی دولت ایران، بلکه از سوی گروههای اپوزیسیون ایرانی، فعالان سیاسی و ایرانیان در تبعید نیز انجام میشود.
او گفت که جمهوری اسلامی مدتهاست روزنامهنگاران خارج از کشور را بهعنوان «دشمنان دولت» توصیف میکند و شواهد بسیار روشنی برای این ادعا وجود دارد: «در واقع هیچ تلاشی برای پنهانکردن این واقعیت وجود ندارد که جمهوری اسلامی پشت بسیاری از این سرکوبها قرار دارد.»
این گزارش که شامل مصاحبه با بیش از ۲۴ روزنامهنگار ایرانی در لندن و کارفرمایان آنها است، نشان میدهد حملات آنلاین علیه روزنامهنگاران به طور تصاعدی افزایش یافته و شامل تهدید به مرگ و تهدید به خشونت جنسی میشود.
زنان روزنامهنگار تحت تاثیر سوءاستفادههای آنلاین به شدت مورد آزار و اذیت هستند به طوری که برخی از آنها تهدیدهای تصویری تجاوز جنسی دریافت میکنند.
اعضای خانواده این روزنامهنگاران که مقیم ایران هستند نیز هدف تهدید و ارعاب قرار گرفتهاند.
مدیر دفتر گزارشگران بدون مرز در بریتانیا گفت: «انزوای ناشی از این نوع فشار واقعا حیرتآور است.»
اوبراین گفت که سرکوب فراتر از مرزها و از این نوع، اغلب زمانی افزایش مییابد که وضعیت داخلی ایران پرآشوبتر میشود و «خطر متصور روزنامهنگاری» از دید حکومت «افزایش مییابد».
گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز جدیدترین شواهدی را در خود دارد که نشاندهنده هدف قرار گرفتن خبرنگاران ایرانی در خارج از کشور است.
وکیلان سرویس جهانی بیبیسی این هفته در بیانیهای اعلام کردند یک درخواست رسیدگی فوری به یکی از نهادهای سازمان ملل دادهاند و خواستار اقدام در این زمینه شدهاند زیرا: «روزنامهنگاران فعال در این شبکه همچنان از "تهدید و ارعاب همه جانبه" رنج میبرند.»
پیش از این و در اسفند ماه سال گذشته، هیات حقیقتیاب سازمان ملل متحد در مورد جمهوری اسلامی دریافت که مقامات دولتی این رژیم، روزنامهنگاران و سایر کارمندان رسانهای را که در خارج از کشور کار میکنند، از جمله کسانی که در ایراناینترنشنال، بیبیسی فارسی، ایران وایر، دویچهوله و صدای آمریکا کار میکنند، مورد آزار، تهدید و ارعاب قرار دادهاند.
در این گزارش آمده است در برخی موارد، مقامات ایرانی اعضای خانواده این روزنامهنگاران را در تلاشی آشکار برای اعمال فشار بر آنها و جلوگیری از آگاهیرسانی در مورد کشور دستگیر، بازداشت یا متهم کردهاند.
در سال جاری بریتانیا و ایالات متحده، تعدادی از مقامهای جمهوری اسلامی را که از اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هستند، به دلیل ارتباطشان با توطئههای صورت گرفته علیه خبرنگاران، تحریم کردند.