قطر: تا زمانی که حضور حماس در دوحه مفید باشد، این گروه در اینجا می‌ماند

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۲/۰۵

قطر روز سه‌شنبه، چهارم اردیبهشت، اعلام کرد در حالی که تلاش‌های این کشور برای میانجی‌گری در جنگ غزه ادامه دارد، دوحه هیچ برنامه‌ای برای بستن دفتر گروه حماس در قطر ندارد. پیشتر گزارش‌هایی مبنی بر احتمال خروج رهبران حماس از قطر منتشر شده بود.

ماجد الانصاری، سخنگوی وزارت امور خارجه قطر، در یک نشست مطبوعاتی گفت: «همان‌طور که همیشه گفته‌ایم، تا زمانی که حضور حماس در دوحه مفید و برای میانجیگری ما مثبت باشد، این گروه در اینجا خواهد ماند.»

الانصاری افزود که قطر همچنان به میانجیگری در جنگ غزه متعهد است، اما نقش خود را به‌دلیل ناامیدی از حملاتی که به تلاش‌های این کشور می‌شود، مورد ارزیابی قرار خواهد داد.

قطر به‌طور مرتب انتقادهای بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، از نحوه میانجیگری خود برای آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌های اسرائیلی را رد کرده است.

با این حال، گروهی از سناتورهای جمهوری‌خواه نیز در هفته‌های اخیر از طرحی سخن گفتند که به موجب آن در صورتی‌که قطر همه اعضای حماس را از خاک خود اخراج و از نفوذ خود برای آزادی گروگان‌های آمریکایی استفاده نکند، موقعیت قطر به عنوان متحد غیر ناتو آمریکا باید لغو شود.

رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهوری ترکیه نیز روز سه شنبه بار دیگر تاکید کرد که به نظر می‌رسد حماس همچنان در قطر بماند.

رسانه‌های ترکیه به نقل از اردوغان گزارش دادند که او معتقد نیست حماس دفتر خود در قطر را ترک خواهد کرد.

نخست‌وزیر ترکیه روز شنبه در استانبول با اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس که در حال حاضر در قطر اقامت دارد، دیدار کرد . حماس از سال ۲۰۱۱، زمانی که ترکیه به تضمین توافق این گروه برای آزادی سرباز اسرائیلی گیلاد شالیت کمک کرد، در ترکیه نیز دفتر داشته است.

پیشتر گزارش شده بود که سران سیاسی حماس در حال بررسی انتقال دفتر خود به خارج از قطر هستند، زیرا این کشور با فشار فزاینده‌ای بر سر نفوذ خود بر گروه حماس در مذاکرات غیرمستقیم برای برقراری آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها مواجه است.

روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از مقام‌های عربی اعلام کرد که حماس اخیراً با دو کشور منطقه تماس گرفته تا و مساله اقامت رهبران خود در آنجا را مطرح کرده است. برپایه این گزارش، عمان یکی از این دو کشور بوده است.

به نوشته این روزنامه، اگر رهبران حماس دوحه را ترک کنند، مذاکرات با این گروه دشوارتر خواهد شد.

قطر از سال ۲۰۱۲ میزبان رهبران دفتر سیاسی حماس از جمله اسماعیل هنیه بوده است.

قطر به همراه مصر و آمریکا، ماه‌ها است که درگیر گفتگوهای پشت پرده برای برقراری آتش‌بس در غزه بوده است.

اسرائیل از دیرباز روابط پیچیده‌ای با قطر داشته است. قطر یکی از اولین کشورهای عربی بود که در سال ۱۹۹۶ با اسرائیل روابط تجاری برقرار کرد.

به نوشته تایم اسرائیل اگرچه این رابطه ۱۳ سال بعد در بحبوحه جنگ غزه در سال ۲۰۰۹ قطع شد، اما اسرائیل در همه این سال‌ها با قطر هماهنگ کرده است تا دوحه صدها میلیون دلار برای تأمین مالی پروژه‌های بشردوستانه غزه و رداخت حقوق کارمندان دولتی در نوار غزه کمک کند.

منتقدان می‌گویند که کمک‌های قطر به تقویت حماس و تضعیف تشکیلات خودگردان فلسطینی کمک کرد و به دوحه اجازه داد تا با تقویت یک گروه اسلام‌گرای مخالف هم‌پیمانان عرب اسرائیل، جایگاهی در این منطقه به دست آورد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
برنامه با کامبیز حسینی
جهان‌نما
خبر

شنیداری

پادکست‌ها