۶ طرح تصویب شده در سنای آمریکا علیه جمهوری اسلامی شامل چیست؟

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۲/۰۵

سنای آمریکا شامگاه سه‌شنبه چهارم اردیبهشت، شش طرح را برای اعمال فشار بیشتر به حکومت جمهوری اسلامی به تصویب رساند. این طرح‌ها با ۷۹ رای موافق در برابر ۱۸ رای مخالف به تصویب رسیدند و جو بایدن رییس‌جمهوری آمریکا روز چهارشنبه پنجم اردیبهشت این قوانین را امضا کرد.

پیش‌تر مجلس نمایندگان ایالات متحده این شش طرح را مورد تایید قرار داده بود.

این شش طرح تحریم‌های سخت‌گیرانه‌ و سایر اقدامات تنبیهی را برای مقابله با نقض حقوق بشر، برنامه هسته‌ای، حمایت از تروریسم، برنامه موشکی و پهپادی، و سایر «رفتارهای مخرب و بی‌ثبات‌کننده» جمهوری اسلامی در نظر می‌گیرند.

در صورت اجرایی شدن، این قوانین می‌توانند گامی بلند در تغییر سیاست واشینگتن در قبال تهران تلقی شوند و به مردم ایران در مسیر سرنگونی حکومت یاری برسانند.

این شش طرح چه نام دارند و چه اهدافی را دنبال می‌کنند؟

طرح «منع پهلوگیری نفت ایران» موسم به طرح «SHIP»

این طرح با هدف کاهش درآمدهای نفتی جمهوری اسلامی تهیه شده است.

به گفته طراحان آن، کاهش درآمدهای نفتی می‌تواند حکومت ایران را از دست زدن به اقدامات بی‌ثبات‌‌کننده، حمایت از تروریسم بین‌المللی، گسترس و دست‌یابی به سلاح‌های کشتار جمعی، سرکوب مردم ایران و نقض حقوق بشر در این کشور بازدارد.

طرح «مقابله با صادرات گسترده موشک‌های ایران»

این طرح توسعه برنامه موشک‌های بالستیک و پهپادی حکومت ایران را هدف قرار می‌دهد.

در این طرح از رییس‌جمهور ایالات متحده خواسته شده است که از صدور ویزا برای افراد، نهادها و مسوولان کشورهایی که آگاهانه با برنامه‌های موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی ارتباط دارند، خودداری و اموال آن‌ها را مسدود کند.

بر اساس این طرح، برخی اعضای بالغ خانواده‌های افراد مرتبط با برنامه‌های موشکی و پهپادی تهران نیز تحریم خواهند شد.

طرح «منع به‌کارگیری فن‌آوری برای تروریسم»

این طرح محدودیت‌های موجود را بر سر صادرات فن‌آوری‌های ساخت آمریکا که می‌تواند در برنامه‌های موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی استفاده شود، دائمی می‌کند.

بر اساس این طرح، فروش برخی اجزای پهپاد نظیر دوربین، حس‌گر و مدار، در صورتی که مقصد نهایی آن‌ها ایران باشند، ممنوع است و صادرات، صادرات دوباره و حتی جابه‌جایی درون‌مرزی آن‌ها نیاز به اخذ مجوزهای لازم دارد.

طرح «پاسخ‌گو کردن رهبران ایران»

این طرح قصد دارد شفافیت را در خصوص مراودات مالی رهبران جمهوری اسلامی افزایش دهد.

بر اساس این طرح، رییس‌جمهور ایالات متحده موظف خواهد بود تا برآوردی از سرمایه‌های برخی رهبران حکومت ایران در داخل و خارج از این کشور ارائه کند.

وزارت خزانه‌داری آمریکا نیز باید برای بستن حساب‌های مرتبط با این افراد در موسسه‌های مالی خارجی اقدام کند.

طرح «تحریم انرژی ایران-چین در سال ۲۰۲۳»

این طرح می‌کوشد فروش نفت و محصولات نفتی ایران به چین را کاهش دهد.

بر اساس این طرح رییس‌جمهور ایالات متحده باید به صورت دوره‌ای درباره نهادهای مالی چینی که در خرید نفت و محصولات نفتی از ایران دخیل هستند، گزارش دهد.

نهادهای مالی آمریکا برای این دسته از موسسات چینی حساب باز نخواهند کرد یا حساب فعلی آنان را خواهند بست.

فایننشال‌تایمز روز ۳۰ فروردین گزارش داد صادرات نفت ایران به بالاترین میزان خود طی شش سال اخیر رسیده است. مشتری اصلی این محموله‌ها، چین بوده است.

طرح «حقوق بشر و پاسخ‌گویی امنیتی مهسا امینی» موسوم به «قانون مهسا»

این طرح علی خامنه‌ای، رهبر و ابراهیم رئیسی، رییس دولت جمهوری اسلامی و دفاتر آن‌ها را به دلیل نقض حقوق بشر و حمایت از تروریسم تحت تحریم قرار می‌دهد.

این طرح رئیسی را ناقض حقوق بشر می‌خواند و نقش او را در سرکوب معترضان برجسته می‌کند.

این طرح به عضویت رئیسی در «هیات مرگ» جمهوری اسلامی در سال ۱۳۶۷ اشاره می‌کند. هیات مرگ کمیته‌ای برای تصمیم‌گیری درباره زنده ماندن یا اعدام زندانیان سیاسی در آن سال بود.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
برنامه با کامبیز حسینی
جهان‌نما
خبر

شنیداری

پادکست‌ها