مقامهای امنیتی عراق اعلام کردند ام فهد، ستاره عراقی شبکههای اجتماعی که سال گذشته به اتهام انتشار محتوای «ناشایست» در این شبکهها به زندان محکوم شده بود، در بغداد به ضرب گلوله کشته شد. این دستکم سومین قتل زنان اینفلوئنسر در عراق طی سالهای اخیر است.
قتل غفران مهدی سوادی، معروف به ام فهد، شامگاه جمعه در منطقه زیونه بغداد رخ داد و فیلم صحنه تیراندازی به او که با دوربین مداربسته ضبط شد، در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشته شده است.
ام فهد که دنبالکنندههای زیادی در شبکههای تیکتاک و اینستاگرام داشت، با ویدیوهایش که در آنها اغلب با لباسهای تنگ ظاهر میشد و با موسیقی عراقی میرقصید، به شهرت رسیده بود.
دو مقام امنیتی که نامشان فاش نشده، به خبرگزاری فرانسه گفتند که این زن جوان در یک خودرو بود و یک مهاجم ناشناس که سوار بر موتورسیکلت بود، او را هدف گلوله قرار داد و به قتل رساند.
وزارت کشور عراق اعلام کرده که در حال تشکیل یک تیم تخصصی برای کشف شرایط قتل این زن جوان است.
در فوریه ۲۰۲۳، دادگاه کیفری عراق ام فهد را به دلیل آن چه «انتشار چندین فیلم حاوی سخنان ناشایست و تجاوز به عفت و اخلاق عمومی» خوانده شد، به شش ماه حبس محکوم کرد.
مقامهای عراقی از آن زمان کمیتهای را راهاندازی کردند که ماموریتش شناسایی «محتوای منحط» در شبکههای اجتماعی است که «بر خلاف اخلاق و سنتهای» جامعه عراق تشخیص داده میشود.
برای این منظور، پلتفرمی ایجاد شده بود که به کاربران اینترنتی اجازه میداد انتشار این محتواها را گزارش کنند.
تاکنون چندین ستاره شبکههای اجتماعی به خاطر انتشار محتوا در فضای مجازی، که گاهی اوقات شامل ویدیوهای طنز میشود، به زندان محکوم شدهاند یا مجبور به عذرخواهی شدهاند.
این اولین بار نیست که اینفلوئنسرهای عراقی به قتل میرسند.
سال گذشته، نور الصفار، معروف به نور بیام، که صدها هزار دنبالکننده در اینستاگرام و تیکتاک داشت و ویدیوهای کوتاهی درباره مو و آرایش منتشر میکرد، در بغداد به ضرب گلوله کشته شد.
پس از کشته شدن او، بسیاری از این قتل ابراز تاسف کردند، اما برخی عراقیها نیز از قاتل حمایت کردند.
در سال ۲۰۱۸ نیز، تاره فارس، ستاره شبکههای اجتماعی و مدل عراقی در بغداد در حالی که سوار بر پورشه سفید خود با صندلیهای قرمز رنگ بود به ضرب گلوله کشته شد.
قتل ام فهد دقیقا در محلهای از بغداد روی داد که پیشتر در ژانویه ۲۰۲۰، هشام الهاشمی که به دولت مشاورههایی برای شکست دادن شبهنظامیان مسلمان سنی دولت اسلامی و مهار نفوذ شبهنظامیان شیعه طرفدار جمهوری اسلامی ارائه داده بود، بیرون خانهاش هدف شلیک مردان موتورسوار ناشناس قرار گرفت.
همچنین این قتل در میانه تصویب یک قانون علیه حقوق اقلیتهای جنسی صورت گرفته است.
پارلمان عراق که تحت سلطه گروههای شیعه است، قانونی را برای جرمانگاری روابط همجنسگرایانه با مجازات تا ۱۵ سال زندان و جرمانگاری تغییر جنسیت یا پوشیدن لباسهای منتسب به جنس مخالف با مجازات تا سه سال حبس به تصویب رساند.
دیدهبان حقوق بشر در گزارشی که در سال ۲۰۲۲ منتشر کرد، هشدار داده بود که جامعه عراق همجنسگرایی را نمیپذیرد و اقلیت الجیبیتی بارها هدف هدف مکرر ربوده شدن، تجاوز، شکنجه و ترور توسط گروههای مسلح قرار میگیرند و این گروههای مسلح از مجازات مصوناند.