تلاش‌ها برای آتش‌بس در غزه و پیشنهاد کمک یک میلیارد یورویی اتحادیه اروپا به لبنان

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۲/۱۳

جلسه کابینه جنگ اسرائیل درباره توافق آتش‌بس روز پنج‌شنبه برگزار می‌شود. با ادامه جنگ، سازمان ملل متحد هشدار داد بازسازی خانه‌های ویران‌ شده غزه ممکن است به حدود یک قرن زمان نیاز داشته باشد. از سوی دیگر اتحادیه اروپا برای حمایت از لبنان بسته مالی یک میلیارد یورویی پیشنهاد کرد.

هم‌زمان با تحولات غزه، ارتش لبنان اعلام کرد که هواپیماهای جنگنده‌ اسرائیل، شامگاه چهارشنبه چندین موضع حزب‌الله را در جنوب لبنان هدف قرار دادند.

ارتش اسرائیل نیز در گزارشی خبر داد یک سایت متعلق به حزب‌الله را در شهر مرکبای لبنان شناسایی و به آن حمله هوایی کرده است.

هم‌زمان با ادامه‌ جنگ میان اسرائیل و حماس، یک کارشناس سازمان ملل به شواهدی اشاره کرد که بیان‌گر قتل یک پسر هشت ساله فلسطینی به نام آدم، از سوی سربازان اسرائیلی در کرانه باختری است.

بر اساس این شواهد که از سوی بی‌بی‌سی جمع‌آوری شده است، این کودک در ماه نوامبر سال گذشته میلادی در شهر جنین با شلیک گلوله کشته شد؛ رویدادی که به گفته کارشناس سازمان ملل می‌تواند به‌ طور بالقوه یک «جنایت جنگی» تلقی شود.

کمک مالی یک میلیارد یورویی اتحادیه اروپا به بیروت و وعده حمایت از نیروهای مسلح لبنان

اورسولا فون در لاین، رییس کمیسیون اروپا اعلام کرد که این اتحادیه بسته‌ای مالی به ارزش یک میلیارد یورو به لبنان پیشنهاد داده است.

او روز پنج‌شنبه ۱۳ اردیبهشت در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با نجیب میقاتی، نخست‌وزیر موقت لبنان و نیکوس کریستودولیدس، رییس‌جمهوری قبرس، گفت این بودجه از سال جاری تا سال ۲۰۲۷ در دسترس بیروت خواهد بود.

فون در لاین گفت اتحادیه اروپا همچنین برای مدیریت مرزهای لبنان، از نیروهای مسلح این کشور با ارائه «تجهیزات و آموزش» حمایت خواهد کرد.

آخرین گزارش‌ها از توافق آتش‌بس اسرائیل و حماس

روزنامه الشرق گزارش داد که مصر هیات‌های اسرائیل و حماس را برای ادامه مذاکرات آزادی گروگان‌ها به قاهره دعوت کرده است.

یک منبع دولتی اسرائیل روز ۱۳ اردیبهشت به رویترز خبر داد وزیران کابینه این کشور روز پنج‌شنبه جلسه‌ای برای بحث درباره آتش‌بس احتمالی با حماس، آزادی گروگان‌ها و همچنین چشم‌انداز طرح‌هایی برای اقدام نظامی در جنوب غزه برگزار خواهند کرد.

قرار است عصر روز پنج‌شنبه (به وقت محلی) کابینه جنگ و پس از آن جلسه امنیتی گسترده‌تری تشکیل شود اما اسرائیل معمولا جزییات این جلسات را محرمانه نگه می‌دارد.

جلسه روز سه‌شنبه کابینه جنگ اسرائیل لغو شده بود.

اسرائیل منتظر پاسخ حماس به آخرین پیشنهاد مصری‌‌ها درباره آتش‌بس‌ است که شامل آزادی برخی از گروگان‌های دربند حماس می‌شود.

تلاش‌های قبلی برای توافق آتش‌بس به دلیل اصرار حماس بر تعهد اسرائیل مبنی بر پایان دادن به جنگ در غزه، شکست خوردند. از سوی دیگر اسرائیل می‌خواهد حملات هفت ماهه خود را علیه حماس، تا زمان نابودی کامل این گروه شبه‌نظامی ادامه دهد.

احتمال حمله اسرائیل به رفح همچنان مطرح است

اسرائیل همچنان تهدید حمله قریب‌الوقوع به رفح را در دستور کار دارد.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز پنج‌شنبه در مصاحبه با ان‌بی‌سی از اظهار‌نظر درباره این حمله احتمالی خودداری کرد و گفت به‌جای صحبت درباره فرضیات باید روی تلاش برای توافق آزادی گروگان‌ها تمرکز کرد.

او گفت اسرائیل آشکارا آماده است برای دست‌یابی به توافق آزادی گروگان‌ها «امتیازات بزرگی» بدهد.

رفح در مرز جنوبی غزه با مصر قرار دارد و اسرائیل از آن به عنوان آخرین سنگر حماس یاد می‌کند.

این منطقه خانه موقت حدود یک میلیون آواره فلسطینی است که سرنوشت آن‌ها جامعه جهانی را نگران کرده است.

اسرائیل بر تخلیه امن غیرنظامیان از رفح تاکید دارد اما بلینکن روز چهارشنبه گفت که هنوز چنین طرحی را ندیده است.

جلسه کابینه جنگ اسرائیل

درخواست برای صدور مجوز اقامت موقت پناهندگان غزه در مصر

سفارت فلسطین در قاهره، خواستار مجوز اقامت موقت برای ده‌ها هزار نفر از اهالی غزه شد که در جریان جنگ جاری، به مصر رفته‌اند.

دیاب اللوح، سفیر تشکیلات خودگردان فلسطین در قاهره گفت در جریان جنگ اسرائیل و حماس بیش از ۱۰۰ هزار نفر از غزه وارد مصر شدند که اکنون فاقد مدارک لازم برای پیدا کردن شغلی به منظور امرار معاش، ثبت‌نام فرزندان خود در مدارس، باز کردن حساب‌های بانکی، مسافرت یا دسترسی به بیمه درمانی هستند.

او تاکید کرد مجوزهای اقامت فقط برای مقاصد بشردوستانه خواهد بود و افزود کسانی که از زمان آغاز جنگ در غزه وارد مصر شدند، هیچ برنامه‌ای برای اقامت در این کشور نداشتند.

لوح به رویترز گفت: «ما در مورد گروهی از افراد در شرایط استثنایی صحبت می‌کنیم. از دولت مصر خواستیم به این افراد اقامت موقتی بدهد که تا پایان بحران غزه تمدید شود.»

دولت مصر هنوز به این درخواست پاسخی نداده است.

مصر به شدت با جابه‌جایی و خروج گسترده فلسطینی‌ها از غزه مخالف است. این سیاست هم‌سو با مخالفت گسترده‌تر اعراب درباره تکرار «روز نکبت» یا «روز فاجعه» است.

این اصطلاح مربوط به جنگ سال ۱۹۴۸ و مقارن با ۱۵ آوریل این سال و اعلان منشور استقلال اسرائیل است که منجر به فرار یا اخراج حدود ۷۰۰ هزار فلسطینی از خانه‌های خود شد.

گذرگاه رفح با وسعت ۱۳ کیلومتر در امتداد مرز بین شبه‌جزیره سینای مصر با غزه، در طول درگیری جاری به عنوان دروازه‌ای برای ارسال کمک‌ها به این منطقه جنگ‌زده عمل کرده است.

این گذرگاه به شکل محدود برای تردد مسافران باز بوده است. با این‌ حال خروج از غزه که حتی قبل از درگیری‌های جاری هم کاملا کنترل‌شده بود، تنها به مواردی مانند رسیدگی پزشکی، خارجی‌ها، دوتابعیتی‌ها و مانند آن محدود شده است.

این فشارها در شرایطی است که هزاران نفر از اهالی غزه در طول هفت ماه جنگ بی‌خانمان و آواره شده‌اند و جایی برای رفتن ندارند.

عملیات ارتش اسرائیل در نوار غزه

سازمان ملل: بازسازی خانه‌های ویران‌شده غزه ۸۰ سال طول می‌کشد

برنامه توسعه سازمان ملل روز پنج‌شنبه گزارشی منتشر کرد که نشان می‌دهد در صورت تداوم درگیری‌ها، بازسازی خانه‌های ویران‌شده غزه ممکن است ۸۰ سال طول بکشد.

بنا بر این گزارش و در خوش‌بینانه‌ترین حالت، اگر مصالح ساختمانی پنج برابر بیشتر از آخرین بحران در سال ۲۰۲۱ به این منطقه تحویل داده شود، بازسازی‌ها احتمالا تا سال ۲۰۴۰ انجام می‌گیرد.

نزدیک به هفت ماه حملات هوایی اسرائیل، میلیاردها دلار خسارت به غزه وارد و بسیاری از ساختمان‌های بتنی بلند مناطق پرجمعیتش را به ویرانه تبدیل کرده است.

بنا بر گزارش منابع فلسطینی، از زمان آغاز درگیری‌ها تا کنون بیش از ۸۰ هزار خانه در غزه ویران شده است.

یکی از مقام‌های سازمان ملل این ویرانی‌ها را به «منظره سطح ماه» (moonscape) تشبیه کرد.

برنامه توسعه سازمان ملل آثار رنج طولانی‌مدت جنگ در غزه را پیش‌بینی کرد و درباره خسارات اجتماعی و اقتصادی قابل توجهی هشدار داد که آثارش می‌تواند تا دهه‌ها بعد پابرجا باشد.

آخیم اشتاینر، مدیر برنامه توسعه سازمان ملل متحد در بیانیه‌ای هشدار داد رسیدن به این سطح بی‌سابقه از تلفات انسانی، ویرانی و فقر شدید در چنین مدت کوتاهی می‌تواند منجر به بروز بحران جدی توسعه‌ای شود که زندگی نسل‌های آینده را هم به خطر بیندازد.

این بیانیه درباره طولانی شدن مدت زمان جنگ و چشم‌اندازهایی مبنی بر رشد حدود دو برابری میزان فقر در غزه هشدار داد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

گزارش روز با مجتبا پورمحسن
خبرها
خبرها
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد

شنیداری

پادکست‌ها