سازمان عفو بینالملل در بیانیهای درباره اجرای طرح جدید گشت ارشاد موسوم به «گشت نور» پس از سخنان علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، اعلام کرد مقامهای ایران در مقابل سرپیچی شهروندان از حجاب اجباری، «جنگ علیه زنان» به راه انداختهاند.
در این بیانیه به اقدامات انجام شده در دور جدید برخوردهای خیابانی با شهروندان، از جمله افزایش محسوس گشتهای پیاده، موتورسیکلت و خودرو اشاره شده است.
جمهوری اسلامی از صبح روز ۲۵ فروردین با اجرای طرحی موسوم به «نور» بار دیگر حضور نیروهای انتظامی، بسیج و ماموران لباس شخصی را برای مبارزه با زنانی افزایش داده است که زیر بار حجاب اجباری نمیروند.
به دنبال آغاز این طرح، گزارشهای متعددی درباره برخورد خشونتآمیز ماموران با مخالفان حجاب اجباری منتشر میشود.
ویدیویی به ایراناینترنشنال رسیده است که برخورد خشن عوامل حکومت با یک زن را در روز سهشنبه ۱۸ اردیبهشت نشان میدهد. در این برخورد، سه مامور زن و مرد گشت موسوم به نور، یک زن جوان را به دلیل نپذیرفتن حجاب اجباری بازداشت و با اجبار و خشونت به داخل ون پرت میکنند.
یک نیروی لباس شخصی از این پروسه فیلمبرداری میکند.
عفو بینالملل در گزارش تازه خود تاکید کرد ماموران انتظامی اعمال خشونتآمیز خود را برای تحمیل حجاب اجباری تشدید کردهاند.
در این گزارش به بازداشت زنان و پرتاب خشونتآمیز آنها به داخل خودروهای پلیس اشاره و یادآوری شده است که این نوع بازداشت، «شبیه آدمربایی» است.
عفو بینالملل یادآوری کرد نیروهای امنیتی در مواردی علیه زنان از شوک الکتریکی استفاده کردهاند.
در این گزارش تاکید شده است دور جدید برخوردهای خیابانی با زنان، پس از سخنان خامنهای درباره حجاب آغاز شد.
رهبر جمهوری اسلامی هفتههای گذشته در چند سخنرانی پی در پی از نیروهای امنیتی و قضایی خواست با کسانی که حجاب اجباری مورد نظر حکومت را رعایت نمیکنند، برخورد شود.
او روز ۱۵ فروردین، دولت و قوه قضاییه را «موظف به عمل به مسوولیتهای شرعی و قانونی خود در موضوع حجاب» دانست.
خامنهای گفت دشمنان زنانی را «استخدام کردهاند» تا حجابشان را بردارند و کشور را به «وضعیت قبل از انقلاب» برگردانند.
پس از آغاز برخوردهای سخت و تلاشها برای سرکوب زنان در خیابانها، مهدی فضائلی، از اعضای دفتر حفظ و نشر آثار خامنهای، نوشت که «برخی مسوولان بهتازگی بهدلیل کارهای بیقاعده» درباره حجاب، تذکر دریافت کردهاند.
مصطفی تاجزاده، زندانی سیاسی، نوشت که این اقدامات به دستور شخص خامنهای یا با تایید و مجوز او انجام میشود: «علت تاکید و تصریح من بر نقش و مسوولیت رهبر در این باره آن است که کسی آدرس غلط ندهد و اذهان را منحرف نکند.»
با آغاز طرح نور، زنان و دختران در ایران بار دیگر مورد شدیدترین حملات نیروهای انتظامی و امنیتی جمهوری اسلامی قرار گرفتهاند.
توقیف خودروها و «جریمه نقدی یا اجبار به شرکت در کلاسهای ارشاد اخلاقی»، از جمله دیگر اقداماتی هستند که همزمان با اجرای این طرح، تشدید شدهاند.
در واکنش به این اقدامات، نرگس محمدی، زندانی سیاسی و برنده جایزه نوبل صلح در یادداشتی اختصاصی برای ایراناینترنشنال تاکید کرد مبارزه زنان ایران علیه حجاب اجباری، صرفا مبارزه برای حق پوشش نیست و ستیز حکومت با زنان نیز برای یک فریضه دینی نیست: «هم زنان ایران و هم رژیم جمهوری اسلامی هر دو آگاهند که مساله، شکست استبداد دینی است.»
به گفته محمدی، حجاب اجباری برای زنان به مثابه تسلیم شدن در مقابل سلطهگری و استیلای حکومتی نامشروع و برای حکومت، ابزار و امکانی برای تداوم سلطهگری و بقای قدرت است.