دولت جو بایدن با هدف جلوگیری از دسترسی کشورهای ایران، روسیه، چین و کره شمالی به مدلهای پیشرفته هوش مصنوعی ساخت آمریکا به دنبال اعمال محدودیتهای احتمالی بر این حوزه است.
خبرگزاری رویترز در گزارشی اختصاصی به نقل از منابع خود از برنامهریزی وزارت بازرگانی ایالات متحده برای تدوین قوانین تازهای خبر داده است که صادرات مدلهای هوش مصنوعی اختصاصی یا با کد منبع بسته را محدود میکند.
در حال حاضر، شرکتهای بزرگ فناوری آمریکا مانند مایکروسافت، اوپن ایآی، گوگل و آنتروپیک که قدرتمندترین مدلهای اختصاصی هوش مصنوعی جهان را بدون انتشار عمومی کد منبع آنها توسعه دادهاند میتوانند به شکلی آزادانه محصولات خود را به کشورهای مختلفی به فروش برسانند.
سفارت چین در واشنگتن در واکنش به این خبر ضمن اعلام مخالفت قاطعانه با این موضوع، این اقدام دولت بایدن را «فشار اقتصادی» و «قلدری یکجانبه» آمریکا توصیف کرد و گفت اقدامات لازم را برای حفاظت از منافع خود انجام خواهد داد.
تصمیم احتمالی آمریکا برای ممنوعیت صادرات نرمافزارهای هوش مصنوعی به چهار کشور یاد شده تکمیلکننده اقدامات پیشین دولت جو بایدن در این رابطه به حساب میآید.
ایالات متحده پیش از این در آبان ۱۴۰۲ قانون منع صادرات تجهیزات و پردازندههای هوش مصنوعی به ایران، روسیه و چین را اجرایی کرده بود.
این قانون که حتی زودتر از موعد مقرر اجرایی شد سازندگان تراشههای ویژه حوزه هوش مصنوعی مانند شرکت انویدیا و اینتل را از صادرات این تجهیزات به کشورهای یاد شده منع میکند. با وجود آن که در متن قانون منتشر شده بهطور خاص به نام سه کشور ایران، چین و روسیه اشاره شده اما برخی کارشناسان هدف از طراحی این قانون را نبرد فنآورانه چین و آمریکا در حوزه پردازندههای پیشرفته میدانند.
محققان بخش خصوصی و دولتی ایالات متحده نگرانند دشمنان این کشور بتوانند از ابزارهای پیشرفته هوش مصنوعی برای انجام حملات تهاجمی سایبری یا حتی ایجاد سلاحهای بیولوژیکی قوی استفاده کنند.
بهمن سال گذشته شرکت مایکروسافت با انتشار گزارشی تحقیقاتی گفت به شواهدی دست پیدا کرده است که نشان میدهد هکرهای وابسته به جمهوری اسلامی، چین، روسیه و کره شمالی از فناوریهای هوش مصنوعی ساخت شرکتهایی نظیر اوپن ایآی برای استفاده در حملات سایبری خود استفاده میکنند.