اکثریت کشورهای عضو مجمع عمومی سازمان ملل متحد به پیشنویس قطعنامه عضویت کامل فلسطین در این مجمع رای مثبت دادند.
قطعنامه مجمع عمومی برای عضویت فلسطین در سازمان ملل متحد روز جمعه با رای موافق ۱۴۳ کشور، ۹ رای مخالف و ۲۵ رای ممتنع به تصویب رسید.
اسرائیل، آمریکا، چک، مجارستان، آرژانتین، نائورو، پالائو، میکرونزی و پاپوا گینه نو کشورهایی بودند که به این قطعنامه رای منفی دادند.
بریتانیا، آلمان، هلند، اوکراین و ایتالیا نیز جزو کشورهایی بودند که به این قطعنامه رای ممتنع دادند و فرانسه، اسپانیا، پرتغال، بلژیک و چندین کشور اروپایی دیگر از جمله کشورهای موافق این قطعنامه بودند.
به این ترتیب، مجمع عمومی سازمان ملل متحد با اختلاف زیادی به اعطای «حقوق و امتیازات» جدید به فلسطین رای داده و از شورای امنیت خواسته که درخواست فلسطینیان را برای تبدیل شدن به یکصد و نود و چهارمین عضو سازمان ملل متحد دوباره بررسی کند.
قرار است این درخواست تجدید نظر به شورای امنیت ارسال شود.
سازمان ملل متحد دارای ۱۹۳ عضو است و فلسطین در سال ۲۰۱۲ به یک کشور ناظر غیرعضو سازمان ملل تبدیل شد.
بر اساس منشور ملل متحد، کشورهایی میتوانند به عضویت سازمان ملل درآیند که «صلح دوست» باشند.
این رایگیری حمایت جهانی از پیشنهاد فلسطینیان را به نمایش گذاشت. با وجود این، انتظار نمیرود موقعیت فلسطینیان در عرصه بینالمللی تغییر چندانی کند.
رابرت وود، معاون سفیر ایالات متحده، روز پنجشنبه به صراحت گفت: «دولت بایدن با قطعنامه مجمع مخالف است.»
ایالات متحده ماه گذشته قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد را که راه را برای عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل هموار میکرد، وتو کرد.
درخواست عضویت کامل در سازمان ملل، ابتدا باید از سوی شورای امنیت ۱۵ عضوی و سپس مجمع عمومی تایید شود.
پیش از رایگیری روز جمعه، دیپلماتها پیشبینی کرده بودند که این قطعنامه حمایت لازم را برای تصویب داشته است.
گیلاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل پیشنویس قطعنامه مجمع عمومی را محکوم کرد و گفت این قطعنامه عملا به فلسطینیها وضعیت و حقوق دولتی اعطا میکند که در تضاد با اصول منشور سازمان ملل است.
اردان در نشست سازمان ملل درباره فلسطین گفت که تشکیلات خودگردان فلسطین بر نوار غزه کنترل ندارد.
اسرائیل کاتز، وزیر امور خارجه اسرائیل، در واکنش به تصمیم مجمع عمومی سازمان ملل متحد برای ارتقای جایگاه فلسطینیان در این سازمان گفت: «تئاتری سیاسی به نام سازمان ملل تصمیمی ساختگی گرفت که به "تروریستهای حماس" پاداش میدهد و به مذاکرات برای آزادی گروگانها لطمه میزند.»
کاتز این تصمیم مجمع عمومی سازمان ملل را «مضحک» خواند و گفت: «برای همگان روشن است که انحراف ذاتی نهاد سازمان ملل، این مجموعه را تحت رهبری آنتونیو گوترش، به یک نهاد نامربوط تبدیل کرده است.»
در مقابل، محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطین گفت که فلسطین به تلاش خود برای عضویت کامل در سازمان ملل متحد ادامه خواهد داد.
هیات فلسطینی سازمان ملل در نیویورک که از سوی تشکیلات خودگردان فلسطین معرفی میشود، روز پنجشنبه در نامهای به کشورهای عضو اعلام کرد پذیرش پیشنویس قطعنامه به حفظ راهحل دو کشوری کمک میکند.
همچنین نماینده فلسطین در سازمان ملل در نشست روز جمعه به آمارهای مربوط به کشتهشدگان فلسطینی جنگ کنونی غزه اشاره کرد.
جنگ کنونی غزه که پس از حمله بیسابقه حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر آغاز شد، تاکنون دهها هزار کشته برجای گذاشته است.
همچنین این جنگ موجب وخیم شدن وضعیت انسانی در نوار غزه شده است.
پیشتر هماهنگکننده کمکهای بشردوستانه سازمان ملل هشدار داد که غیرنظامیان در غزه در معرض گرسنگی شدید و مرگ هستند.