ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین با استناد به تصاویر ماهوارهای هشدار داد ارتش روسیه به دنبال ایجاد جبهه جدیدی از درگیری در شمال شرقی اوکراین است.
زلنسکی روز دوشنبه هفتم خرداد گفت هزاران نظامی روسیه در مرز اوکراین و در نزدیکی شهر سومی مستقر شدهاند.
سومی با جمعیتی بالغ بر ۲۵۰ هزار نفر، بیست و سومین شهر بزرگ اوکراین به شمار میرود. این شهر در شمال غربی منطقه جنگزده خارکیف قرار دارد.
زلنسکی از اشراف اطلاعاتی اوکراین نسبت به مواضع ارتش روسیه خبر داد: «ما میتوانیم تمام نقاطی را که نیروهای روسیه در آن متمرکز شدهاند، مشاهده کنیم. ما از تمام مناطقی که موشکهای روسیه از آنجا پرتاب میشوند و هواپیمای روسیه از آنجا پرواز میکنند، اطلاع داریم.»
با این حال، کییف بیم دارد پس از پیشروی قابل توجه ارتش روسیه در منطقه خارکیف در شمال شرقی اوکراین، این بار شهر سومی هدف حملات گسترده قرار گیرد.
در روزهای گذشته آتش نبرد میان روسیه و اوکراین شعلهورتر شده است. پیشروی اخیر نظامیان روسیه در خارکیف، نگرانی شدید کییف و جامعه بینالمللی را در پی داشته است.
در یکی از مرگبارترین رویدادها، ارتش روسیه روز پنجم خرداد با دو بمب هدایتشونده، یک فروشگاه ابزارفروشی را در خارکیف هدف قرار داد که بر اثر آن، دستکم ۱۶ نفر کشته و دهها نفر زخمی شدند.
روزنامه تلگراف روز هفتم خرداد نوشت در پی تحولات کنونی، مقامهای اوکراین از اینکه مجاز نیستند از تسلیحات غربی برای حمله به خاک روسیه استفاده کنند، «سرخورده» شدهاند.
اوکراین از کشورهای غربی خواسته است نسبت به این موضع خود تجدید نظر کنند.
مقامهای اوکراین معتقدند محدود کردن دامنه استفاده از سلاحهای غربی موجب شده است ارتش روسیه در آرامش و امنیت، نیروهای خود را برای حمله زمینی به خاک اوکراین آماده و به سوی این کشور موشک شلیک کند.
روزنامه نیویورک تایمز روز دوم اردیبهشت گزارش داد آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا پس از بازگشت از سفر اخیر خود به اوکراین، از جو بایدن خواسته است محدودیتهای موجود را درباره نحوه استفاده کییف از تسلیحات آمریکایی برطرف کند.
بر اساس این گزارش، بایدن از زمان ارسال اولین محموله از سلاحهای پیشرفته به اوکراین، این کشور را متعهد کرده که این سلاحها را به سوی خاک روسیه شلیک نکند.
به گفته دولت بایدن، این تصمیم برای جلوگیری از وقوع «جنگ جهانی سوم» گرفته شده است.
در روزهای گذشته، سوئد و لهستان به اوکراین اجازه دادند از سلاحهای ارسال شده از سوی این دو کشور برای حمله به اهدافی در خاک روسیه استفاده کند.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) روز هفتم خرداد در سخنرانی خود در نشست این سازمان در صوفیه بلغارستان، از این تصمیم استقبال کرد و گفت منع کییف از حمله به اهداف نظامی در روسیه «دست اوکراینیها را از پشت میبندد و دفاع از خود را برای آنها بسیار دشوار میکند».
آلمان و ایتالیا با اعطای مجوز به اوکراین برای بهکارگیری تسلیحات غربی برای حمله به روسیه مخالفت کردهاند.
در پی تشدید مناقشه اوکراین، بیش از ۸۰ کشور جهان برای شرکت در نشست صلحی که قرار است روزهای ۲۶ و ۲۷ خرداد در سوئیس برگزار شود، اعلام آمادگی کردهاند.
زلنسکی روز ششم خرداد، در پیامی ویدیویی از جو بایدن و شی جین پینگ، همتایان خود در آمریکا و چین دعوت کرد تا در این نشست حضور یابند.
زلنسکی در این پیام، مشارکت رهبران جامعه جهانی را برای مقابله با روسیه ضروری دانست و گفت: «هیچ کشوری نمیتواند به تنهایی و بدون کمک، چنین جنگی را متوقف کند.»