روز چهارشنبه ۹ خرداد پس از آن که در بخشهایی از دهلی دمای ۵۲/۳ درجه سانتیگراد ثبت شد، اداره هواشناسی هند برای بخشهای متعددی از شمال غرب این کشور هشدار قرمز صادر کرد.
بسیاری علت افزایش دما را وزش بادهای سوزان از ایالت راجستان میدانند، جایی که دمای روز گذشته آن با ۵۰.۵ درجه سانتیگراد گرمترین میزان ثبتشده در این کشور بود.
سازمان هواشناسی این کشور اعلام کرده موج گرما حداقل تا پنج روز دیگر ادامه خواهد داشت.
این افزایش شدید گرما، بنا به مستندات موجود، در ۷۰ سال گذشته بیسابقه بوده است. رکورد ملی قبلی ۵۱ درجه سانتیگراد بود، که در سال ۲۰۱۶ میلادی در منطقه فالودی در مجاورت بیابان تار راجستان ثبت شده است.
این افزایش بیسابقه دما باعث شد تا شبکه برق هند نیز زیر بار کاری بسیار بالایی قرار بگیرد حال آنکه مقامات شهر دهلی همزمان نسبت به کمبود جدی آب هشدار داده و تیمهایی را برای مقابله با هدر رفت آب مامور کردند.
دهلی برای تامین آب خود تقریبا به آب ایالتهای همسایه خود هاریانا و اتر پرادش وابسته است. اگر چه رودخانه یامونا، یکی از شاخههای رود بزرگ گنگ، از دهلی عبور میکند، اما سطح بالای آلودگی آن و کاهش سطح جریان آن در ماههای گرم باعث شده است که پایتخت برای تامین آب به ایالتهای مجاور خود وابسته باشد.
پاکستان کشور همسایه هند نیز شرایط مشابهی را تجربه میکند. رکورد گرما هفته گذشته در روستایی از استان سند در موهنجو دارو رکورد زد و به ۵۳ درجه سانتیگراد رسید.
اگرچه شبهقاره هند در زمره مناطق گرمسیر با گرمای سوزان طبقهبندی نمیشود اما تحقیقات علمی سالهای اخیر حاکی از آن است که تغییرات اقلیمی باعث شده تا موجهای گرمای طولانیتر، متداولتر و شدیدتری در این منطقه شاهد باشیم.