شکایت جدید علیه بانک استاندارد چارترد برای معاملات غیرقانونی میلیاردها دلاری با ایران

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۰۳/۱۵

روزنامه فایننشال‌تایمز، چاپ بریتانیا، روز دوشنبه ۱۴ خرداد گزارش داد بر اساس پرونده‌ای که روز جمعه در دادگاهی در نیویورک ارائه شد، افشاگران اعلام کردند میلیاردها دلار از تراکنش‌های کشف نشده قبلی بانک استاندارد چارترد با نهادهای مرتبط با جمهوری اسلامی را کشف کرده‌اند.

به نوشته این روزنامه، این تراکنش‌های پس از آن کشف شد که افشاگران پرونده‌ها و اسنادی را که در سال‌های ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳ به مقام‌های ایالات متحده ارائه کرده بودند، مجدداً از نظر قانونی بررسی کردند و داده‌های پنهانی را که در آنها جاسازی شده بود، پیدا کردند.

افشاگران به دنبال احیای شکایتی هستند که در سال ۲۰۱۲ در دادگاه فدرال منهتن مطرح کردندږ

داده‌های تازه کشف‌شده، دو افشاگر را بر آن داشت که مدعی شوند که دولت ایالات متحده مرتکب «کلاهبرداری عظیم در دادگاه» شده است، زیرا به ګفته آنها نتوانسته‌ شواهدی اساسی در زمینه نقض تحریمهای آمریکا علیه این بانک ارائه کند.

یکی از این دو افشاگر، از مدیران سابق بانک استاندارد چارترد است.

مقام‌های آمریکایی به دنبال روشن کردن دوره‌ای هستند که استاندارد چارترد، دسترسی «کشورهای سرکش» از جمله جمهوری اسلامی به سیستم مالی جهانی را تسهیل می‌کرد.

بانک استاندارد چارترد، در بیانیه‌ای این پرونده را «تلاش دیگری برای بهره‌برداری از ادعاهای ساختنگی علیه این بانک، پس از تلاش‌های ناموفق قبلی» خواند و تاکید کرد که مقام‌های آمریکایی پیشتر بی‌اعتبار بودن این اتهامات را نشان داده‌اند.

در بیانیه استاندارد چارترد آمده است: «ما مطمئن هستیم که دادگاه‌ها این ادعاها را نیز رد خواهند کرد، همان‌طور که قبلا چنین کرده‌اند.

جولیان نایت، رییس سابق بانکداری معاملات ارزی جهانی که در سال ۲۰۱۱ استاندارد چارترد را ترک کرد و رابرت مارسلوس، یک معامله‌گر ارز، دو افشاگری هستند که می‌گویند داده‌های پنهانی را پیدا کرده‌اند که از بیش از نیم میلیون تراکنش مالی خبر می‌دهد.

بر اساس این داده‌ها، ارزش معاملات با نهادهای تحریم شده مرتبط با ایران به ۹ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار و تراکنش‌های فارکس مرتبط با جمهوری اسلامی به ۱۰۰ میلیارد دلار می‌رسد.

گفته می‌شود که این تراکنش‌ها بین سال‌های ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۳ و پس از آن که بانک مستقر در لندن اعلام کرد که تمام تجارت‌های جدید با مشتریان ایرانی را در سال ۲۰۰۷ متوقف کرده، انجام شده است.

در یکی از این موارد تخلف ادعایی، بانک استاندارد چارترد، به‌طور مستقیم و غیرمستقیم معاملاتی با شرکت‌های شناخته‌شده سازمان‌های تروریستی، از جمله معامله با یک شرکت متعلق به محمد بزی انجام داده است. دفتر کنترل دارایی‌های خارجی ایالات متحده بعدا در سال ۲۰۱۸ محمد بزی را به‌دلیل نقشش به‌عنوان تامین‌کننده مالی گروه شبه نظامی حزب‌الله لبنان تحریم کرد.

به نوشته فایننشال‌تایمز، این پرونده‌ها همچنین بر معاملات با یک شرکت کود شیمیایی پاکستانی تمرکز کرده‌اند که گفته می‌شود مواد منفجره را در افغانستان به طالبان می‌فروخت و طالبان از آنها برای ساخت بمب‌های دست‌ساز استفاده می‌کردند.

بانک استاندارد چارترد، از سال ۲۰۱۲ با جریمه‌های مربوط به نقض تحریم‌ها مواجه شده است. این بانک در توافقی که در سال ۲۰۱۹ حاصل شد، حدود یک میلیارد دلار جریمه پرداخت.

یک قانون فدرال ایالات متحده به افشاگران اجازه می‌دهد تا از طرف دولت از بانک‌ها یا شرکت‌هایی که گمان می‌برند تخلفی کرده‌اند شکایت کنند و در صورت اثبات ادعاها، در عواید ناشی از شکایت‌ها سهیم شوند.

افشاگران در این پرونده می‌گویند مطالبی که در اختیار نهادهای مجری قانون در ایالات متحده قرار داده‌اند حاوی اطلاعات مهمی است که نقض تحریم‌ها از سوی بانک استاندارد چارترد را اثبات می‌کند.

با این حال، سازمان‌های دولتی می‌گویند که پرونده علیه بانک بر اساس شواهد غیر مرتبط با مطالبی که افشاگران ارائه کرده‌اند، بازگشایی شده است.

دولت آمریکا همچنین اعلام کرد که پس از یک بررسی کامل، به این نتیجه رسیده است که تخلفات ادعایی که افشاگران بر آنها تاکید کرده‌اند، به اصطلاح «تراکنش‌های بازدارنده» یا معاملات دیگری بوده‌اند و به نظر نمی‌رسد که قوانین تحریمی را نقض کرده باشند.

در ماه فوریه، دادگاه عالی ایالات متحده از استماع شکایت افشاگران که دادگاه بدوی آن را رد کرده بود، خودداری کرد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر
گفت‌وگوی ویژه
بمب‌گذاری‌های سریالی روسیه
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها