کهنه سربازان و رهبران جهان روز پنجشنبه ۱۷ خرداد (شش ژوئن)، به مناسبت هشتادمین سالگرد نبرد نرماندی، معروف به D-Day دور هم گرد میآیند تا بیرون راندن نازیها از فرانسه و آغاز شکست ارتش هیتلر در جنگ جهانی دوم را جشن بگیرند.
در روز ششم ژوئن ۱۹۴۴، بیش از ۱۵۰ هزار سرباز متفقین در سواحل نرماندی پیاده شدند و روند جنگ را به سود خود تغییر دادند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، با شعلهور شدن جنگ در اوکراین در اروپا، امسال بزرگداشت این مراسم طنینی متفاوت و ویژه خواهد داشت، به ویژه آنکه امسال از ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه برای شرکت در مراسم دعوت نشده است.
در جنگ جهانی دوم، اتحاد جماهیر شوروی سابق در کنار متفقین با آلمان نازی میجنگید و در شکست دادن ارتش هیتلر نقشی عمده ایفاد کرد.
ولادیمیر پوتین در هفتادمین مراسم سالگرد نبرد نرماندی شرکت کرده بود و در آن زمان، همراه با رهبران فرانسه، آلمان و اوکراین، «فرمت نرماندی» را که اکنون منحل شده است، تشکیل داد. این گروه قرار بود با هدف حل و فصل مناقشه بین اوکراین و روسیه، که سپس بر مناطق دونباس و کریمه متمرکز شد، فعالیت کند.
جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا برای شرکت در این مراسم و نیز دیداری رسمی با امانوئل مکرون، رییسجمهوری فرانسه، روز چهارشنبه وارد این کشور شد و قرار است در سخنرانی خود، از دموکراسی در جهان دفاع کند و در مورد خطرات انزواطلبی هشدار دهد.
به جز رهبران فرانسه و آمریکا، ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین، چارلز پادشاه بریتانیا، اولاف شولتز، صدراعظم آلمان و بسیاری دیگر از رهبران کشورهای اروپایی در مراسم هشتادمین سالگرد نبرد نرماندی شرکت خواهند کرد.
مراسم امسال همچنین در آستانه انتخابات پارلمان اروپا برگزار میشود و پیشبینی شده که احزاب دست راستی افراطی کرسیهای زیادی را در پارلمان اروپا تصاحب کنند.
با کاهش سریع تعداد کهنه سربازان کهنسال، که بسیاری از آنها ۱۰۰ سال یا بیشتر دارند، این احتمالاً آخرین مراسم بزرگ در نرماندی است که با حضور سربازانی برگزار میشود که خود در آن نبردها شرکت داشتند.
قرار است حدود ۲۰۰ کهنه سرباز، که اکثر آنها آمریکایی یا انگلیسی هستند ، در مراسمی در طول روز پنجشنبه در سواحل نرماندی شرکت کنند.