کوین راد، سفیر استرالیا در ایالات متحده و نخستوزیر پیشین استرالیا، در یک سخنرانی هشدار داد که پیامدهای جهانی جنگ بر سر تایوان به اندازه تأثیر جنگ جهانی دوم خواهد بود و جهان را به «مکانی کاملا متفاوت تبدیل میکند.»
او روز پنجشنبه، ۱۷ خرداد، در یک سخنرانی در هونولولو گفت: «اگر شی جین پینگ، رییسجمهوری چین، که این ماه ۷۱ ساله میشود، بخواهد به «اتحاد ملی نهایی» با تایوان دست یابد، احتمالاً قبل از رسیدن به ۸۰ سالگی اقدام به این کار میکند.
راد که در دهه گذشته دو بار نخستوزیر استرالیا بوده، افزود: «احمقانه خواهد بود اگر وضوح افزایش سیگنالهای نظامی چین، از جمله الگوی تمرینهای نظامی اخیر این کشور را نادیده بگیریم.»
او گفت که اقدام چین بستگی به درک این کشور آن از قدرت بازدارندگی ایالات متحده دارد.
چین، تایوان را بخشی از قلمرو خود میداند و هرگز امکان استفاده از زور برای تسلط بر این جزیره را رد نکرده است. تایوان بهشدت با ادعای حاکمیت چین مخالف است و می گوید که فقط مردم جزیره می توانند آینده خود را تعیین کنند.
ایالات متحده نسبت به فعالیت نظامی چین در نزدیکی تایوان، از جمله پس از انتخابات ریاست جمهوری در تایوان و مراسم تحلیف لای چینگ-ته در ماه گذشته ابراز نگرانی کرد، اما چین به آمریکا هشدار داد که در امور چین با تایوان مداخله نکند.
تایوان و ایالات متحده رابطه دیپلماتیک رسمی ندارند، زیرا واشینگتن، پکن را به رسمیت میشناسد، اما آمریکا مهمترین حامی بینالمللی تایوان است.
سفیر استرالیا در آمریکا در سخنرانی خود گفت: «ایالات متحده دریافته است که اگر چین در الحاق تایوان به خود موفق شود، اعتبار ایالات متحده خدشهدار خواهد شد.
او گفت که الحق تایوان به چین، «تاثیری عمیق و بالقوه غیرقابل برگشت بر میزان اطمینان به اتحادهای ایالات متحده در سراسر جهان خواهد داشت».
کوین راد در عین حال گفت که ایالات متحده، چین و تایوان منافع مشترکی در اجتناب از رویارویی نظامی آشکار بر سر آینده تایوان دارند.
او گفت: «هزینههای اقتصادی، تأثیرات سیاسی داخلی و پیامدهای ژئواستراتژیک غیرقابل پیشبینی که چنین جنگی ایجاد میکند، احتمالاً در اندازهای خواهد بود که از زمان جنگ جهانی دوم به این سو ندیدهایم.»