ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، روز جمعه ۱۷ خرداد در جریان میزگردی در مجمع اقتصادی بینالمللی سنپترزبورگ گفت روسیه برای پیروز شدن در اوکراین نیازی به استفاده از سلاحهای هستهای خود ندارد.
از زمان شروع جنگ روسیه علیه اوکراین در ۵ اسفند ۱۴۰۰، پوتین چندین بار گفته است که روسیه در صورت لزوم از چنین سلاحهایی برای دفاع از خود استفاده خواهد کرد، اظهاراتی که غرب به عنوان تهدید هستهای توصیف کرده است.
پوتین در پاسخ به سوال سرگئی کاراگانوف، تحلیلگر شناختهشده روسی و گرداننده جلسه عمومی مجمع اقتصادی بینالمللی سن پترزبورگ، که از او پرسید آیا در ارتباط با جنگ در اوکراین روسیه باید «تپانچه هستهای را روی شقیقه» غرب نگه دارد، این پاسخ را داد.
ريیس جمهوری روسیه با اشاره به اینکه نیازی به استفاده از سلاحهای هستهای نیست گفت: «استفاده از آنها در شرایط استثنایی مثل تهدید برای حاکمیت و تمامیت ارضی کشور ممکن است ضرورت یابد، فکر نمیکنم چنین شرایطی پیش آمده باشد.»
ولادیمیر پوتین، ۱۶ خرداد هم گفته بود اگر اقدامات کسی حاکمیت و تمامیت ارضی روسیه را تهدید کند، روسیه این حق را برای خود قائل است که از همه ابزارهای که دارد استفاده کند: «غرب تصور میکند که مسکو هرگز از تسلیحات هستهای استفاده نمیکند، اما این تصور اشتباه است.»
اوکراین حملات پهپادی و موشکی خود را به اهداف روسی، از جمله در کریمه، افزایش داده و قول داده است که همه نیروهای روسی را از قلمرو خود بیرون براند.
مسکو، کریمه را که سال ۲۰۱۴ تصرف کرد و چهار منطقه دیگر اوکراین را بخشی از قلمرو خود میداند و ناظران میگویند این مساله احتمال حمله هستهای روسیه را در صورت بازپسگیری این مناطق توسط کییف افزایش میدهد.
پوتین در عین حال با اشاره به اینکه دکترین هستهای روسیه شرایط استفاده از چنین سلاحهایی را تعیین میکند گفت «تغییر در این دکترین بعید نیست و در صورت لزوم، روسیه میتواند یک سلاح هستهای آزمایش کند، اگرچه در حال حاضر نیازی به این کار نمیبیند.»
دکترین هستهای منتشر شده روسیه در سال ۲۰۲۰ شرایطی را که تحت آن رییسجمهوری روسیه استفاده از سلاح هستهای را در نظر خواهد گرفت، تعیین میکند: «به طور کلی به عنوان پاسخ به حملهای با استفاده از سلاحهای هستهای یا دیگر سلاحهای کشتار جمعی، یا در پاسخ به استفاده از سلاحهای متعارف علیه روسیه، زمانی که حاکمیت روسیه مورد تهدید قرار میگیرد.»
به گفته پوتین این دکترین یک متن زنده است و روسیه آنچه در جهان اطرافش میگذرد رصد میکند و «تغییرات در این دکترین را رد نمیکنیم. این تغییرات به آزمایش سلاحهای هستهای هم مربوط میشود.»
گرداننده مجمع اقتصادی بینالمللی سنپترزبورگ که درباره استفاده از سلاح هستهای ازپوتین سوال پرسید، سال گذشته، به دولت روسیه پیشنهاد داده بود به یکی از اعضای ناتو در اروپا حمله هستهای محدودی انجام شود تا غرب برای جلوگیری از جنگ جهانی سوم ناچار شود از دخالت در جنگ اوکراین عقب بنشیند.
پوتین گفت که دعا میکند جهان هرگز شاهد یک تقابل هستهای نباشد و اضافه کرد که روسیه به یک درگیری هستهای نیازی ندارد: «نیروهای مسلح ما فقط تجربه کسب نمیکنند، بلکه کارآیی خود را نیز افزایش میدهند.»
به گفته پوتین نیروهای روسی در طول خط مقدم در اوکراین در حال پیشروی هستند و افزود که آنها از ابتدای سال، ۸۸۰ کیلومتر مربع قلمرو از جمله ۴۷ روستا و شهر را تصرف کردهاند.
پیشتر اعلام شد که جو بایدن، رییسجمهوری ایالات متحده، برخی محدودیتها بر استفاده اوکراین از تسلیحات آمریکایی در داخل روسیه را کاهش داده است که باعث هشدارهایی از سوی مسکو برای بحرانیتر شدن جنگی شده که اکنون به سومین سال خود رسیده است.
ولادیمیر پوتین، هشتم خرداد، به غرب هشدار داد که با آتش بازی میکند و اگر اعضای ناتو در اروپا به اوکراین اجازه دهند که از سلاحهای غربی برای حمله به عمق روسیه استفاده کند، این امر منجر به یک درگیری جهانی خواهد شد.
پوتین در بیش از دو سال گذشته چندین بار نسبت به آغاز یک جنگ جهانی و فراگیر و یا حتی جنگ هستهای هشدار داده است.