جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا روز جمعه ۱۸ خرداد بر فراز صخرهای که تکاوران ارتش ایالات متحده ۸۰ سال پیش در جریان جنگ جهانی دوم و روز D-Day از آن بالا رفتند، تهدیدات ناشی از آلمان نازی در آن زمان را با تهدیدهای امروز جهان از سوی دیکتاتورها و اقتدارگرایان مقایسه کرد.
او از آمریکاییها خواست در برابر انزواطلبی مقاومت کنند و به دفاع از دموکراسی ادامه دهند.
بایدن گفت: «تکاوران ارتش که در آن روز جنگیدند، امروز از آمریکاییها میخواهند که از آزادی دفاع کنند.»
جو بایدن در سخنرانی خود در نرماندی که دومین سخنرانی او در چند روز اخیر است، بار دیگر از اوکراین و آرمانهای دموکراتیک این کشور حمایت کرد و گفت آیا کسی در اروپا شک دارد که امروز از آمریکا بخواهد در برابر تجاوزات پوتین بایستد؟»
او در سخنرانیهای خود هیچ اشارهای به دونالد ترامپ، رقیب جمهوریخواه خود، نکرد اما گرایشهای انزواطلبانه او را مورد انتقاد قرار داد.
بایدن در اظهاراتی که گمان میرود هدفش ترامپ بود، گفت: «طبیعی ترین غریزه این است که کنار برویم، خودخواه باشیم، اراده خود را بر دیگران تحمیل کنیم، قدرت را به دست بگیریم و هرگز تسلیم نشویم. دموکراسی آمریکایی سختترین چیز را میخواهد: باور کنیم که بخشی از چیزی بزرگتر از خودمان هستیم.»
بایدن گفت: «اینکه امروز اینجا جمع میشویم، فقط برای قدردانی از کسانی نیست که در روز ششم ژوئن ۱۹۴۴، چنین شجاعت قابل توجهی از خود نشان دادند. این مراسم برای گوش دادن به پژواک صدای آنها است.»
رییسجمهوری آمریکا افزود: «ما وارثان خوش اقبال این قهرمانان هستیم، اما ما باید حافظ دستاورد ماموریت آنها نیز باشیم.»
بایدن در سخنرانی خود سخنان دونالد ریگان، رییسجمهوری جمهوریخواه پیشین آمریکا در ۴۰ سال پیش را تکرار کرد. ریگان در مراسم سالگرد D-Day گفته بود دموکراسی «ارزش مردن را دارد» و بر تمایل آمریکا برای صلح در سالهای رو به زوال جنگ سرد تأکید کرده بود.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، بعدا در این زمینه گفت: «هدف بایدن ترسیم «خط عبور» از جنگ جهانی دوم بود که جنگ سرد، تأسیس ائتلاف نظامی ناتو و جنگ کنونی روسیه با اوکراین را به هم مرتبط میکرد.»