ینس استولتنبرگ، دبیرکل پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، روز پنجشنبه ۲۴ خرداد اعلام کرد اعضای این پیمان قصد دارند تدابیر سختگیرانهتری علیه جاسوسهای روسی اتخاذ کنند.
استولتنبرگ پیش از آغاز نشست وزیران دفاع ناتو در بروکسل، پایتخت بلژیک، گفت: «ما نمونههای متعددی از خرابکاری، آتشسوزی عمدی، حملات سایبری و انتشار اطلاعات جعلی مشاهده کردهایم .... من از وزیران ناتو انتظار دارم با کارزار فعالیتهای خصمانه روسیه علیه ناتو مقابله کنند.»
نشست وزیران دفاع ناتو روزهای پنجشنبه و جمعه هفته جاری در بروکسل برگزار میشود.
اعضای ناتو در ماههای اخیر بارها نگرانی خود را از تلاشهای مسکو برای هدف قرار دادن امنیت این کشورها از طریق جاسوسی، خرابکاری و حملات سایبری ابراز کردهاند.
کانادا روز ۱۶ خرداد اعلام کرد روسیه، چین، کره شمالی و جمهوری اسلامی به دنبال نفوذ به زیرساختهای رایانهای بخش خصوصی و دولتی این کشور هستند.
برلین نیز روز ۱۴ اردیبهشت مسکو را به دست داشتن در حملات سایبری به سایتهای نظامی آلمان متهم کرد و هشدار داد روسیه با عواقب این اقدام خود مواجه خواهد شد.
استولتنبرگ در ادامه سخنانش در بروکسل افزود اعمال محدودیتهای بیشتر بر فعالیت نیروهای اطلاعاتی روسیه در کشورهای عضو ناتو، یکی از راههای مقابله با اقدامات مسکو خواهد بود.
کشورهای عضو ناتو تبادل اطلاعاتی و محافظت از زیرساختهای کلیدی، از جمله زیرساختهای سایبری و زیردریایی را نیز در دستور کار قرار خواهند داد.
در روزهای اخیر تنشها میان ناتو و روسیه بیش از پیش شدت گرفته است.
پیشتر و در روز ۱۰ خرداد، دبیرکل ناتو اعلام کرد «زمان آن فرا رسیده است» کشورهای عضو این پیمان به اوکراین اجازه دهند با سلاحهای غربی به روسیه حمله کند.
ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، روز ۱۷ خرداد هشدار داد این اقدام غرب میتواند امنیت بینالمللی را تضعیف کند و به «مشکلاتی بسیار جدی» بینجامد.
پوتین تهدید کرد مسکو میتواند تسلیحات دوربرد خود را به «برخی مناطق جهان» ارسال کند تا برای حمله به مواضع غرب استفاده شوند.
پایگاه خبری یورونیوز گزارش داد مناقشه اوکراین یکی از محورهای اصلی نشست وزیران دفاع کشورهای عضو ناتو در بروکسل خواهد بود.
بر اساس این گزارش، پیشبینی میشود در نشست بروکسل، ناتو طرح بلندمدت جدیدی را برای ارائه کمکهای امنیتی به اوکراین و آموزش نظامیان این کشور به تصویب برساند.
ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان، روز ۲۳ خرداد گفت این کشور طرح ناتو را برای پشتیبانی بیشتر از اوکراین وتو نخواهد کرد، مشروط بر اینکه این طرح، بوداپست را ملزم به ارائه کمکهای مالی یا نظامی به کییف نکند.
اوربان از روابط نزدیکی با پوتین برخوردار است.
در تحولی دیگر، سران هفت کشور صنعتی جهان، موسوم به جی-۷، روز ۲۴ خرداد در نشست خود در ایتالیا توافق کردند از سود داراییهای مسدود شده روسیه برای تامین مالی یک وام ۵۰ میلیارد دلاری به اوکراین استفاده کنند.
روسیه عملیات نظامی خود را علیه اوکراین روز پنجم اسفند ۱۴۰۰ کلید زد و از آن زمان تاکنون، درگیریهای مرگبار میان دو کشور ادامه داشته است.
اولِنا زلنسکا، همسر رییسجمهوری اوکراین و بانوی اول این کشور روز ۱۵ خرداد گفت از زمان آغاز مناقشه کنونی، دستکم ۵۵۰ کودک در این کشور جان خود را از دست دادهاند.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز ۲۴ خرداد تایید کرد گزارشهای معتبر حاکی از آن است که روسیه کودکان اوکراینی را برای فرزندخواندگی به زور از خانوادههایشان جدا میکند و میرباید.