روز جمعه در آخرین روز نشست سالانه رهبران گروه هفت در ایتالیا، چین محور بحثها خواهد بود. پیش از اینکه این گروه درهای خود را به روی دیگر کشورها باز کند و در اتفاقی تاریخی، پاپ فرانسیس همراه ۱۰ رئیس دولت و حکومت دیگر برای بحث درباره هوش مصنوعی (AI) به نشست این رهبران میپیوندد.
پاپ به همراه رهبران ۱۰ کشور جهان، از جمله نخستوزیر هند و پادشاه اردن، به نشست رهبران گروه هفت خواهند پیوست، تا این گروه نشان دهد که یک باشگاه اختصاصی و منزوی نیست.
در روز اول نشست رهبران گروه هفت در جنوب ایتالیا، کشورهای عضو گروه هفت کشور صنعتی جهان توافق کردند از سود داراییهای مسدود شده روسیه برای تامین مالی یک وام ۵۰ میلیارد دلاری به اوکراین استفاده کنند و این توافق را به عنوان نشانهای قوی از عزم غرب معرفی کردند.
پیش از آغاز این اجلاس، ایده وام حدود ۵۰ میلیارد یورویی از سود ۳۰۰ میلیارد یورو داراییهای مسدود شده روسیه به اوکراین مطرح شده بود.
در حالی که بسیاری از جزئیات این توافق هنوز نهایی نشده است، انتظار میرود ایالات متحده، کانادا، ژاپن، آلمان، فرانسه، ایتالیا و بریتانیا و اتحادیه اروپا پرداخت این وام را تسهیل کنند تا پول تا پایان سال به کییف برسد.
اولاف شولتز، صدراعظم آلمان با اشاره به اینکه آنچه انجام شد یک گام بسیار تاریخی است گفت: «این تصمیم پیامی روشن به ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه میفرستد که نمیتواند امیدوار باشد مشکلات مالی در کشورهایی که از اوکراین حمایت میکنند روزی به او اجازه دهد این جنگ را ببرد.»
در حالی که اوکراین و جلب حمایت بیشتر از این کشور در برابر تهاجم روسیه یکی از موضوع اصلی بحثهای روز اول نشست بود، چین در نشست صبح جمعه، در مرکز بحثها خواهد بود و انتظار میرود رهبران نگرانیهایی درباره ظرفیت صنعتی بیش از حد چین و حمایت این کشور از روسیه مطرح کنند.
ایالات متحده این هفته تحریمهای جدیدی را علیه شرکتهای مستقر در چین وضع کرد که نیمههادیها را به روسیه صادر میکنند، در حالیکه نگرانیهای جدی درباره موضع تهاجمی فزاینده پکن علیه تایوان و برخوردها با فیلیپین بر سر ادعاهای دریایی رقیب همچنان وجود دارد.
به گفته جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، موفقیت نشست جی-هفت به «پیشرفت محسوس» در طیفی از موضوعات همچون تجارت با چین و جنگ در غزه وابسته است.
سهشنبه گذشته، اتحادیه اروپا اعلام کرد که از ماه آینده میلادی، اواسط تیرماه سال جاری، تعرفههای اضافی تا ۳۸/۱ درصد بر خودروهای برقی وارداتی از چین اعمال خواهد کرد، اقدامی که میتواند واکنش متقابل پکن را به دنبال بیاورد که وعده داده است اقدامات لازم برای حفاظت از منافع خود انجام دهد.
با این حال، در میان کشورهای گروه هفت اختلافاتی بر سر چگونگی مقابله با یارانههای دولتی چین وجود دارد و اروپا نمیخواهد یک جنگ تجاری کامل با پکن را آغاز کند.
در نشست روز جمعه ۲۵ خردا پاپ علاوه بر سخنرانی درباره هوش مصنوعی، ملاقاتهای دوجانبه متعددی از جمله با بایدن، زلنسکی و رجب طیب اردوغان، رییسجمهوری ترکیه، خواهد داشت.
جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا، روز پنجشنبه در واکنش به حضور پاپ در نشست سران گروه هفت گفت این یک روز تاریخی است: «ما به پدر مقدس خوشامد میگوییم، این اولین بار است که یک پاپ در یک نشست گروه هفت حضور میيابد. من افتخار میکنم این اتفاق تحت ریاست ایتالیا رخ داد.»
رهبران گروه هفت همچنین به مسئله مهاجرت خواهند پرداخت که موضوعی حیاتی برای ملونی است و از اروپا میخواهد به او کمک کند تا موج مهاجران غیرقانونی از آفریقا را مهار کند.
نخستوزیر ایتالیا انتظار دارد رهبران گروه هفت به منظور مقابله با علتهای اصلی این موجها مهاجرت، از طرح او برای تقویت توسعه در قاره آفریقا حمایت کنند.
در حاشیه روز نخست نشست سران جی-هفت در ایتالیا، جو بایدن، رییسجمهوری ایالات متحده و ولودیمیر زلنسکی، همتای اوکراینی او یک توافقنامه امنیتی ۱۰ ساله را میان دو کشور به امضا رساندند.
به گزارش رویترز، توافقنامه اخیر تواناییهای دفاعی اوکراین را به منظور مقابله با تهاجم روسیه افزایش میدهد و کییف را یک گام دیگر به عضویت در پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) نزدیکتر میکند.
بایدن در نشست خبری مشترکی با زلنسکی گفت: «هدف ما از امضای این توافق تقویت قابلیتهای اطمینانبخش دفاعی و بازدارندگی اوکراین در طولانیمدت است.»
او افزود پیام سران جی-هفت به ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه این است که «حمایتهای ما از اوکراین ادامه خواهد یافت. شما نمیتوانید میان ما تفرقه بیندازید.»