کشورهای اتحادیه اروپا روز پنجشنبه ۳۱ خرداد، چهاردهمین بسته تحریمی علیه روسیه را تصویب کردند. این تحریمها شامل ممنوعیت استفاده از آبهای تحت کنترل اتحادیه اروپا برای انتقال و صادرات مجدد گاز طبیعی مایع روسیه (LNG) میشود.
بلژیک که ریاست دورهای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، در رسانه اجتماعی ایکس اعلام کرد این بسته «منافذی را که روسیه با استفاده از آنها تحریمهای موجود را دور میزند»، میبندد و تاثیر تحریمها را به حداکثر میرساند.
۲۷ کشور اتحادیه اروپا بیش از یک ماه در مورد بسته تحریمی جدید علیه روسیه بحث کردند و در نهایت به اصرار آلمان، بندی پیشنهادی را که هدفش جلوگیری از دور زدن بیشتر تحریمها بود، نادیده گرفتند.
در صورت تصویب این بند، شرکتهای تابعه اتحادیه اروپا در کشورهای ثالث، موظف بودند در قراردادهایشان قید کنند کالاهایشان نباید به روسیه صادر شود.
هدف از این اقدام، جلوگیری از ارسال غیرمستقیم کالاها به روسیه بود.
اتحادیه اروپا قصد دارد مانع انتقال فنآوریهای دو منظوره به روسیه شود.
تراشههای ماشینهای لباسشویی از جمله این فنآوریها هستند که مسکو میتواند از آنها برای ساخت تجهیزات نظامی استفاده کند.
یک دیپلمات اتحادیه اروپا گفت آلمان خواهان این است که قبل از اجرایی چنین پیشنهادی، میزان اثرگذاری و پیامدهایش بررسی شود: «پس از ارزیابیهای لازم، ممکن است این اقدام در آینده انجام شود.»
این اولین بار است که اتحادیه اروپا محدودیتی برای انتقال محمولههای گاز طبیعی مایع شده (الانجی) اعمال میکند.
همزمان کارشناسان بازار گاز میگویند این ممنوعیت در عمل تاثیر اندکی خواهد داشت زیرا اروپا همچنان به خرید گاز از روسیه ادامه میدهد.
به گفته آنان، انتقال محمولهها از طریق بنادر اتحادیه اروپا به آسیا تنها حدود ۱۰ درصد از کل صادرات الانجی روسیه را تشکیل میدهد.
اتحادیه اروپا تحریمهای روسیه را به خاطر حمله به اوکراین در سال ۲۰۲۲ بهطور پیوسته افزایش داده است اما این تحریمها عملا به دلیل تلاش مسکو برای دور زدنشان از طریق کشورهای ثالث، تا حدی بیاثر مانده است.
سفر پوتین به ویتنام با وجود انتقاد آمریکا و اتحادیه اروپا
همزمان با تصویب این بسته تحریمی جدید، ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه به هانوی، پایتخت ویتنام سفر کرد و گفت تقویت ارتباطات استراتژیک با کشورهای آسیایی، یکی از اولویتهای اوست.
تو لم، رییسجمهوری ویتنام در دیدار با پوتین گفت که کشورش خواهان تقویت روابط با روسیه است.
پوتین در این دیدار گفت شرکتهای روسی آماده سرمایهگذاری در پروژههای گاز طبیعی مایع در این کشورند.
او یک روز پس از امضای توافقنامه دفاعی مشترک با کره شمالی، گفت که روسیه و ویتنام میخواهند «معماری امنیتی موثری در منطقه آسیایی-اقیانوسیه» کنند.
«مشارکت راهبردی جامع» مدنظر پوتین همان توافقی است که ویتنام با کشورهای آمریکا و چین نیز دارد.
سفر پوتین به ویتنام با انتقاد شرکای غربی هانوی مانند آمریکا و اتحادیه اروپا روبهرو شده است.
پس از ارتقای روابط دیپلماتیک واشینگتن و هانوی در سال گذشته میلادی، اکنون آمریکا بزرگترین بازار محصولات صادراتی ویتنام محسوب میشود.
سفارت آمریکا در ویتنام چند روز پیش گفت که «هیچ کشوری» نباید به پوتین فرصتی برای دفاع از جنگ ادامهدار روسیه در اوکراین بدهد.
سخنگوی نمایندگی اتحادیه اروپا در ویتنام نیز گفت این کشور حق دارد سیاست خارجی خود را توسعه دهد و همزمان تاکید کرد: «جنگ روسیه در اوکراین نشان داد مسکو به قوانین بینالمللی احترام نمیگذارد.»
در جریان سفر پوتین به ویتنام، مسکو و هانوی ۱۱ توافقنامه در زمینههایی مانند فنآوریهای هستهای، نفت و گاز امضا کردند.
این سفر، پس از انعقاد پیمان دفاعی با کره شمالی، آخرین ایستگاه تور آسیایی پوتین است.
او پس از آن که حدود یک ماه پیش برای پنجمین دوره ریاستجمهوری خود سوگند یاد کرد، به چین سفر کرد.
روسیه پس از حمله به اوکراین در پنج اسفند ۱۴۰۰، با تحریمهای متعدد غرب تحت رهبری آمریکا مواجه شد.
دیوان کیفری بینالمللی روز ۲۶ اسفند سال ۱۴۰۱ حکم بازداشت پوتین را به اتهام «ارتکاب جنایات جنگی و ربودن کودکان اوکراینی» صادر کرد.
روسیه و ویتنام عضو دیوان بینالمللی کیفری نیستند.