هواپیمای حامل جولیان آسانژ، بنیانگذار وبسایت ویکیلیکس در کانبرا، پایتخت استرالیا فرود آمد. پرونده او که به اتهام افشای هزاران سند محرمانه دولت آمریکا باز شده بود، با آزادیاش به دنبال اقرار به اتهامات خود، پس از ۱۴ سال بسته شد.
آسانژ، موسس ویکیلیکس، چهارشنبه ششم تیر در پی توافق با دستگاه دادگستری ایالات متحده، پس از اقرار به اتهاماتش آزاد شد و با همراهی سفیران استرالیا در بریتانیا و آمریکا، با یک جت شخصی به موطن خود، استرالیا بازگشت.
حساب توییتری ویکیلیکس نوشت: «پس از تحمل نزدیک به ۱۴ سال بازداشت خودسرانه در بریتانیا، پنج سال حبس امنیتی به دلیل کار چاپ و نشر نوآورانهاش با ویکیلیکس، آسانژ به خانه خود در خاک استرالیا رسیده است.»
در پی این اتفاق آنتونی آلبانیزی، نخستوزیر استرالیا از آمریکا و بریتانیا به دلیل آزادی آسانژ قدردانی کرد.
آسانژ در طی جلسهای سه ساعته در یک دادگاه فدرال در جزیره سایپان که تحت قیمومیت ایالات متحده است، اعتراف کرد در زمینه اتهام کیفری «توطئه برای دستیابی به اسناد دفاع ملی آمریکا و افشای آنها»، گناهکار است.
بنیانگذار ویکیلیکس با بیان اینکه باور داشته در راستای متمم اول قانون اساسی آمریکا عمل کرده است که حریم آزادی بیان را حفاظت میکند، تصریح کرد «اقدام او در تشویق دیگران به جمعآوری اطلاعات محرمانه و طبقهبندی شده، نقض قانون ضدجاسوسی» بوده است.
رامونا وی. منگلونا، قاضی فدرال ایالات متحده، با توجه به توافق از پیش انجام شده و گذران حبس در زندانی در بریتانیا، حکم به آزادی آسانژ داد و به این ترتیب، ۱۴ سال دعوای نظام دادگستری آمریکا با آسانژ به پایان رسید.
آسانژ که پنج سال گذشته را در زندان فوق امنیتی بلمارش در لندن سپری کرده و از زندان دعوای حقوقی خود را در مقابله با استرداد به خاک آمریکا پیگیری کرده بود، روز دوشنبه چهارم تیر ماه از زندان آزاد شد و بریتانیا را ترک کرد.
ویکیلیکس در سال ۲۰۱۰ صدها هزار سند محرمانه ارتش آمریکا را در مورد جنگهای افغانستان و عراق همراه با مجموعهای از مراودات کدگذاری شده دیپلماتیک را منتشر کرد.
این مجموعه بارگذاری شده در سرورهای متعددی در سراسر جهان، به عنوان بزرگترین نشت امنیتی در تاریخ ارتش ایالات متحده شناخته میشود.
دولت استرالیا طی سالهای گذشته همواره خواستار آزادی آسانژ شده بود و بارها این موضوع را به عنوان یکی از مطالبات خود از دولت آمریکا پیگیری کرده بود.