آکادمی علوم و هنرهای سینمایی اسکار از بهرام بیضایی، نویسنده و کارگردان سرشناس سینما و تئاتر و مریم کشاورز، دیگر کارگردان ایرانی برای عضویت در این آکادمی دعوت کرد.
آکادمی اسکار به تازگی اعلام کرد که از ۴۸۷ هنرمند برای عضویت در این آکادمی دعوت کرده است.
در این فهرست نام بهرام بیضایی، کارگردان آثار مطرحی چون «مرگ یزدگرد»، «غریبه و مه» و «باشو غریبه کوچک» و مریم کشاورز، کارگردان فیلم «نسخه ایرانی» دیده میشود.
سینماگرانی که دعوت اسکار را برای عضویت میپذیرند، به شاخه خاصی از آکادمی که آنها را دعوت کرده است، میپیوندند، هرچند هشت نفر از این سینماگران از جمله بهرام بیضایی از سوی بیش از یک شاخه اسکار به آکادمی دعوت شدهاند.
بیضایی از سوی دو شاخه کارگردانان و نویسندگان سینمایی دعوت شده و مانند هفت هنرمند دیگر، تنها میتواند یکی از این دو را انتخاب کند.
او شهریور سال ۱۳۸۹ و در دولت محمود احمدینژاد از کار در ایران ناامید شد و به دعوت عباس میلانی، مورخ، ایرانشناس و مدیر برنامه مطالعات ایرانی در دانشگاه استنفورد و برنامه مطالعات ایرانشناسی، به استنفورد آمریکا رفت.
در یک دهه گذشته بسیاری از دوستداران بیضایی آرزو و درخواست بازگشت او را به ایران مطرح کردهاند.
بیضایی سال ۱۴۰۰ در پاسخ به این درخواستها، به بخشی از دستاوردهای حضورش در دانشگاه استنفورد، از جمله اجرای چندین نمایش خود مانند «گزارش ارداویراف»، «طربنامه» و «جانا و بلادور» و برگزاری چند کارگاه بازیگری اشاره کرد.
او اوایل فروردین امسال در واکنش به صحبتهای رییس سازمان سینمایی و درخواست برای بازگشتش به ایران پس از حدود ۱۴ سال مهاجرت گفت دست خودش را میشکند و اجازه نمیدهد او را سانسورچی خودش کنند.
این جملات، بخشی از نامه ۳۰ سال پیش بیضایی به وزارت ارشاد در پی توقیف یکی از آثارش بود.
مدیرعامل و رییس آکادمی اسکار در بخشی از بیانیه خود برای دعوت به عضویت ۴۸۷ سینماگر نوشتند این هنرمندانِ «حرفهای، فوقالعاده و بااستعداد» از سراسر جهان، تاثیر بهسزایی بر صنعت فیلمسازی داشتهاند.
در صورتی که همه این افراد دعوت آکادمی را بپذیرند، شمار اعضای اسکار به ۱۰ هزار و ۹۱۰ تن افزایش مییابد.