ولادیمیر پوتین روز جمعه اعلام کرد که روسیه در واکنش به انتقال موشک به اروپا و آسیا میبایست تولید مجدد موشکهای میانبرد و کوتاهبرد با قابلیت حمل کلاهک هستهای را از سر بگیرد. تعیین مکان استقرار این موشکها به گفته پوتین، تصمیمی است که در مرحله بعد اتخاذ خواهد شد.
این اقدام رئیسجمهوری روسیه در نهایت یکی از مهمترین معاهدههای کنترل تسلیحات پس از جنگ سرد یعنی پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد را بیاثر میکند. مبادرت به چنین تصمیمی درحالی صورت گرفته است که بار دیگر نگرانی از اینکه دو قدرت هستهای عمده جهان ممکن است به همراه چین وارد دور جدیدی از رقابتهای تسلیحاتی شوند، افزایش یافته است.
پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد (INF) که میخائیل گورباچف و رونالد ریگان آن را در سال ۱۹۸۷ امضا کردند، نخستین پیمانی بود که میان این دو ابرقدرت برای کاهش تسلیحات منعقد شد و بر اساس آن مسکو و اشنگتن توافق کردند که زرادخانههای خود را تقلیل دهند و رستهای کامل از سلاحهای هستهای را از بین ببرند.
در سال ۲۰۱۹ اما ایالات متحده تحت ریاست جمهوری دونالد ترامپ به بهانه اینکه مسکو در حال نقض این توافق است بهطور یکجانبه از این توافق خارج شد. کرملین بارها این ادعا را رد کرده و آن را بهانهجویی واشینگتن خوانده است.
اگرچه روسیه در مقابل توسعه موشکهای بالیستیکی و کروز با برد ۵۰۰ کیلومتر تا ۵۵۰۰ کیلومتر را که پیشتر بر اساس توافق INF منع شده بود، به سرعت در دستور کار قرار نداد.
پوتین با اشاره به تعهد روسیه به این معاهده، ایالات متحده را به نقض صریح از جمله تولید این رسته از تسلیحات و انتقال آن به دانمارک جهت استفاده در رزمایش نظامی و همچنین استقرارشان در فیلیپین متهم میکند.
پوتین در نشستی خطاب به اعضای شورای امنیت روسیه که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد گفت: «ما میبایست به این رخداد واکنش نشان دهیم و در مورد آنچه که باید در این راستا انجام بدهیم، تصمیم بگیریم.»
ولادیمیر پوتین پیشتر نیز تهدید کرده بود که اگر آمریکا پس از خروج از «پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد»، به ساخت این نوع موشکها اقدام کند، روسیه مقابلهبهمثل خواهد کرد.