رییسجمهوری ونزوئلا اعلام کرد پیشنهاد آغاز دوباره مذاکره مستقیم با آمریکا را پذیرفته است. در این گفتوگوها ونزوئلا خواهان رفع تحریمهای اقتصادی فلج کنندهای است که در یک دهه گذشته از سوی آمریکا علیه این کشور وضع شده است.
نیکلاس مادورو این خبر را در شرایطی اعلام کرد که کمتر از یک ماه تا انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا فرصت باقی است. انتخاباتی که به نظر میرسد سختترین چالش برای حزب او در دهههای اخیر باشد.
مادورو که به دنبال پیروزی در سومین دوره ریاستجمهوری است در یک برنامه تلویزیونی هفتگی نیاز به مذاکره را «فوری» توصیف کرد.
به گفته مادورو، دو ماه پیش دولت آمریکا برای آغاز دوباره مذاکره و گفتوگوی مستقیم به او پیشنهاداتی داده است.
مادورو گفت: «پیشنهادها را پذیرفتم و چهارشنبه آینده، مذاکرات با دولت آمریکا برای رعایت توافقهای امضا شده در قطر و برقراری مجدد شرایط گفتوگوی فوری از سر گرفته خواهد شد.»
دولت جو بایدن تا این لحظه اظهار نظری در این باره نکرده است.
هنوز مشخص نیست دور جدید مذاکره آمریکا و ونزوئلا کجا برگزار میشود.
سابقه مذاکره
دولت مادورو در سال ۱۴۰۰ مذاکراتی موازی را با دولت بایدن و ائتلاف اپوزیسیون مورد حمایت آمریکا آغاز کرد.
در پی این مذاکرات کشورهای آمریکا، بریتانیا و کانادا در کنار اتحادیه اروپا با انتشار بیانیهای از طرفین خواستند با حسن نیت به یک توافق جامع دست یابند که «منجر به انتخابات آزاد و منصفانه» در سال ۱۴۰۳ بشود.
مذاکره دو کشور در خرداد ۱۴۰۰ در دوحه، پایتخت قطر برگزار شد.
قطر در سالهای اخیر تلاش کرده در بحرانهای بینالمللی نقش میانجی ایفا کند.
همزمان با این گفتوگوها، در مکزیک و با نظارت نروژ و همراهی روسیه و هلند، مادورو با گروههای مخالف دولت مذاکره کرد.
آن زمان طرفین «دستیابی به نتایج فراگیر و پایدار به نفع مردم ونزوئلا» را هدف مذاکره اعلام و موافقت کردند در طول این روند با بازیگران سیاسی و غیرنظامی مشورت کنند.
پس از امضای توافق مادورو با مخالفان، آمریکا معافیتهایی از تحریم را در بخشهای نفت، گاز و معدن، برای دولت ونزوئلا در نظر گرفت.
روند مذاکرات در ۲۴ مهر ۱۴۰۰ و پس از اینکه کشور کیپ ورد، الکس ساب، تاجر کلمبیایی و یکی از عوامل کلیدی متهم به پولشویی برای حکومت مادورو را به آمریکا مسترد کرد، با عدم شرکت ونزوئلا به حالت تعلیق درآمد و پس از آن تنها مذاکرات میان نیروهای اپوزیسیون و دولت ادامه یافت.
مهر ۱۴۰۲ وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد در راستای توافق انتخاباتی با کاراکاس مبنی بر لغو ممنوعیت نامزدی مخالفان دولت مادورو برای انتخابات سال ۱۴۰۳، برخی تحریمهای این کشور را در بخش نفت و گاز به مدت شش ماه کاهش داده است.
این مذاکرات پس از مدتی به دلیل زیر پا گذاشتن وعدههای مادورو از جمله بهبود بخشیدن شرایط قبل از انتخابات، تعلیق شد و دولت بایدن تصمیم گرفت این معافیتها را حذف کند.
دلیل این تصمیم استفاده حزب مادورو از قدرت خود در تمام نهادهای دولتی برای تغییر معادلات انتخاباتی و رد کاندیداتوری ماریا کورینا ماچادو، رهبر مخالفان دولت اعلام شد.
دولت ونزوئلا نیز آمریکا را به عدم اجرای بخشی از توافقات متهم کرد.
یک ماه تا انتخابات
انتخابات هفت مرداد بزرگترین چالشی است که حزب حاکم سوسیالیست ونزوئلا در تسلط ۲۵ ساله خود بر کشور از زمان ریاست جمهوری هوگو چاوز تا امروز با آن روبهرو بوده است.
این حزب میخواهد تا شش سال دیگر کنترل کامل دولت را حفظ کند اما پایگاه آن پس از تجربه یک بحران پیچیده اجتماعی، اقتصادی و سیاسی به مدت ۱۱ سال، یعنی کل دوران ریاست جمهوری مادورو، کاهش یافته است.
سال گذشته، مادورو با ائتلاف اپوزیسیون به توافق رسید تا برای بهبود شرایط به منظور برگزاری یک انتخابات آزاد و عادلانه تلاش کند.
ائتلاف علیه مادورو
با تبدیل شدن ماریا کورینا ماچادو، رهبر مخالفان، به تهدیدی واقعی در رقابت انتخاباتی، مادورو مسیر خود را در مذاکرات تغییر داد و در نتیجه ماچادو و جانشین منتخب او هم از کاندیداتوری محروم شدند.
حالا یک دیپلمات سابق به نام ادموندو گونزالس اوروتیا به نمایندگی از ائتلاف مخالفان و ماچادو، تنها رقیب جدی رییسجمهوری فعلی ونزوئلا است.
به گفته اپوزیسیون ونزوئلا نامزدی گونزالس اوروتی مشروط است زیرا ثبتنام نامزد اصلی اپوزیسیون غیرممکن بوده است.
۱۰ نامزد، از جمله مادورو، در انتخابات ریاستجمهوری هفت مرداد ونزوئلا حضور خواهند داشت.