دیدهبان حقوق بشر سوریه اعلام کرد در درگیریها میان معترضان و نیروهای ارتش ترکیه که بخشهایی از شمال سوریه رادر اشغال خود دارند، هفت نفر جان باختند. این خشونتهای مرگبار دوشنبه ۱۱ تیر به وقوع پیوستند.
به گزارش این سازمان، «هفت تن از معترضان در جریان تبادل آتش با افرادی که از مواضع نیروهای ترکیه محافظت میکردند، کشته شدند.»
دیدهبان حقوق بشر سوریه گفته شش نفر در شهر عفرین و یک تن دیگر در شهر جرابلس از توابع استان حلب هدف قرار گرفتند و جان خود را از دست دادند اما مشخص نکرده معترضان کشته شده مسلح بودند یا خیر.
خبرگزاری فرانسه هم که به نقل از یک منبع پزشکی در شمال سوریه، جان باختن این هفت نفر را تایید کرد، خبر داده صبح سهشنبه ۱۲ تیر آرامش در منطقه حاکم شده است.
صدها معترض سوری دوشنبه ۱۱ تیر در مناطق تحت اشغال ترکیه در شمال سوریه تظاهرات کردند. معترضان که تعدادی از آنها مسلح بودند، کامیون و پاسگاههای نظامی متعلق به ترکیه را هدف قرار دادند و پرچم ترکیه را پایین کشیدند.
برخی از معترضان هم به گذرگاههای مرزی یورش بردند و با مرزبانان ترکیه درگیر شدند، که در پی آن و با تشدید درگیریها، چهار گذرگاه مرزی میان ترکیه و سوریه بسته شدند.
این اعتراضات یک روز پس از آن رخ داد که گروهی از شهروندان ترکیه در مناطق مرکزی این کشور به کسبوکارها و املاک مهاجران و پناهجویان سوری حمله کردند.
این شهروندان یک مرد سوری پناهجو را متهم کردهاند که کودکی را مورد آزار و اذیت قرار داده است. دادگاهی در قیصریه ترکیه روز ۱۱ تیر حکم بازداشت این مرد سوری را صادر کرد.
در یکی از ویدیوهایی که از حمله به املاک مهاجران سوری در فضای مجازی منتشر شده است، یک مرد مهاجم فریاد میزند: «ما دیگر افراد سوری را نمیخواهیم. ما هیچ خارجی را نمیخواهیم.»
مقامهای آنکارا ۱۲ تیر اعلام کردند بیش از ۴۷۰ نفر در ارتباط با این آشوبهای ضد مهاجران سوری در چندین شهر ترکیه بازداشت شدهاند.
از سال ۲۰۱۶ تاکنون، ارتش ترکیه چندین بار به خاک سوریه وارد شده و چندین عملیات زمینی را در مناطق مرزی شمال سوریه به انجام رسانده است تا نیروهای کُرد مستقر در این مناطق عمدتا کُردنشین را به عقب براند.
نیروهای شبه نظامی که عمدتا افراطگرای اسلامی هستند و ترکیه از آنان حمایت میکند، اکنون کنترل دو باریکه مرزی را در شمال سوریه در دست دارند.
رجب طیب اردوغان، رییسجمهوری ترکیه یکی از مخالفان سرسخت بشار اسد، رییسجمهور سوریه در جریان جنگ داخلی در این کشور بود.
با این حال، اردوغان در سالهای اخیر تغییر موضع داده و مقامهای ارشد دو کشور در جریان مذاکراتی با میانجیگری روسیه، با یکدیگر دیدار کردهاند.
اردوغان هشتم تیر در سخنانی، احتمال دیدار با اسد را رد نکرد و گفت چنین رویدادی «غیرممکن نیست».
حدود سه میلیون و ۲۰۰ هزار پناهنده سوری در ترکیه زندگی میکنند و در سالهای اخیر چندین بار هدف خشونتهای بیگانههراسانه قرار گرفتهاند.
جنگ داخلی سوریه که با تظاهرات مسالمتآمیز مردم این کشور علیه حکومت اسد در سال ۲۰۱۱ آغاز شد، بیش از ۵۰۰ هزار نفر کشته و میلیونها آواره بر جای گذاشته است.
ورود داعش از یک سو و نیروهای حامی حکومت اسد، نظیر سپاه پاسداران و حزبالله لبنان از سوی دیگر همرمان با دخالتبه مناقشه سوریه، علاوه بر تلفات جانی، اقتصاد این کشور را به ویرانی کشاند و زیرساختهای آن را به شکل گستردهای تخریب کرد.