سوءقصد نافرجام به جان دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواهان در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا با واکنش گسترده بینالمللی مواجه شده است و بسیاری از رهبران جهان آن را به شدت محکوم کردهاند.
کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، در واکنش به حمله به ترامپ در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «خشونت سیاسی در هر شکلی در جوامع ما جایی ندارد و فکر من با همه قربانیان این حمله است.»
استارمر افزود از صحنههای «تکاندهنده» در تجمع حامیان ترامپ «وحشتزده» شده است.
امانوئل مکرون، رییس جمهوری فرانسه نیز سوءقصد به جان ترامپ را «یک تراژدی برای دموکراسیها» خواند و برای او آرزوی بهبودی کرد.
او در ایکس نوشت: «فرانسه در بهت و خشم مردم آمریکا شریک است.»
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان دیگر رهبر اروپایی بود که به این رویداد واکنش نشان داد.
او حمله به رییس جمهوری پیشین ایالات متحده را «نفرتانگیز» توصیف کرد و گفت: «چنین اعمال خشونتآمیزی دموکراسی را تهدید میکند.»
آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان هم با انتشار پیامی در ایکس تاکید کرد: «صرفنظر از دلیل آن، خشونت هرگز ابزار قابل قبولی در سیاست نیست. در دموکراسیها، نتیجه انتخابات با رایگیری تعیین میشود، نه با اسلحه.»
ترامپ شامگاه شنبه ۲۳ تیر در تجمع انتخاباتی خود در ایالت پنسیلوانیا هدف گلوله قرار گرفت و از ناحیه گوش مجروح شد. او از این حمله جان سالم به در برد.
در این حادثه یکی از حاضران در تجمع انتخاباتی ترامپ جان خود را از دست داد. ضارب نیز که یک مرد ۲۰ ساله بود، از سوی نیروهای امنیتی هدف قرار گرفته شد و کشته شد.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم توسل به خشونت علیه سیاستمداران را «غیرقابل قبول» دانست و گفت از شنیدن خبر حمله به ترامپ شوکه شده است.
اورسولا فون در لاین، رییس کمیسیون اروپا در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «خشونت سیاسی هیچ جایی در یک دموکراسی ندارد.»
جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا هم در واکنش به حمله ترامپ، خواستار «بازگرداندن عزت و شرافت به سیاست در برابر همه اشکال نفرت و خشونت» شد.
او ضمن محکوم کردن تلاش برای ترور ترامپ افزود: «در بحثهای سیاسی در سراسر جهان، محدودیتهایی وجود دارد که هرگز نباید از آن عبور کرد.»
وبسایت خبری پولیتیکو ساعاتی پیش گزارش داد ستاد انتخاباتی ترامپ در حال افزایش حضور نیروهای امنیتی مسلح در دفاتر خود است.
این ستاد همچنین از کارکنان خود در برخی دفاتر خواسته که پس از حادثه اخیر، از این مراکز دوری کنند.
ولودیمیر زلنسکی، رییس جمهوری اوکراین نیز در پیامی حمله به ترامپ را محکوم و اعلام کرد: «چنین خشونتی هیچ توجیه و جایگاهی در جهان ندارد.»
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل ضمن محکوم کردن سوءقصد به جان ترامپ گفت: «برای سلامتی و بهبودی سریع او دعا میکنیم.»
در همین رابطه، رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه با مردم آمریکا اعلام همبستگی کرد و افزود: «ما در کنار دوستان و متحدان خود میمانیم.»
او تاکید کرد عاملان و آمران این حمله باید سریعا به دست عدالت سپرده شوند.
جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا و محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطین هم سوءقصد به ترامپ را محکوم کردند.
ترامپ ساعاتی پس از این حمله در پیامی خطاب به مردم آمریکا در شبکه اجتماعی خود با نام «تروث سوشال» نوشت: «ما نخواهیم ترسید؛ در عوض در ایمان خود مقاوم و در برابر شرارت سرسخت باقی میمانیم.»
او تاکید کرد در ادامه کارزار انتخاباتی خود، هفته جاری در ویسکانسین سخنرانی خواهد کرد.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین هم دولت بایدن را متهم کرد که «فضا» را برای حمله به ترامپ مهیا کرده است.
او گفت هرچند ما اعتقاد نداریم که حمله به ترامپ مستقیما از سوی مقامهای کنونی ایالات متحده سازماندهی شده باشد، اما «فضای اطراف» ترامپ این حادثه را به بار آورد.
پسکوف افزود: «پس از تلاشهای بیشمار برای حذف ترامپ از عرصه سیاسی –از جمله استفاده از ابزارهای قانونی مانند دادگاه و دادستان و همچنین تلاش برای بیاعتبار کردن او از منظر سیاسی– برای همه ناظران بیرونی واضح بود که جان او در خطر است.»
نیکولاس مادورو، رییس جمهوری ونزوئلا در یک سخنرانی تلویزیونی، حمله به ترامپ را محکوم و برای مردم آمریکا آرزوی صلح و آرامش کرد.
او گفت: «ما با یکدیگر دشمن بودهایم، اما من برای رییس جمهوری ترامپ آرزوی سلامتی و طول عمر دارم.»
یکی از سخنگوهای شی جین پینگ، رییس جمهوری چین هم ضمن ابراز همدردی با ترامپ گفت پکن اوضاع را در خصوص این رویداد به دقت دنبال میکند.
رهبران مکزیک، شیلی، برزیل، آرژانتین، آلبانی، تایوان، استرلیا، اتریش، سوئد، هند، کره جنوبی، فیلیپین، لهستان، استونی، مجارستان، نیوزلند، عراق و ژاپن نیز حمله به ترامپ را محکوم کردند.
انتخابات ریاست جمهوری آمریکا قرار است روز ۱۵ آبان برگزار شود.