جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تقویت زیرساختهای برق و سامانههای دفاع هوایی را دو موضوع اصلی پیش روی اوکراین دانست. او همچنین مجددا از رویکرد مجارستان در قبال جنگ اوکراین انتقاد کرد.
بورل روز دوشنبه یکم مرداد در حاشیه نشست وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا گفت از زمان آغاز مناقشه کنونی، ۷۰ درصد از ظرفیت تولید برق اوکراین از بین رفته است و فرا رسیدن فصل سرما میتواند شرایط را پیچیدهتر کند.
او از اعضای اتحادیه اروپا خواست برای «بازسازی و جایگزینی شبکه برق» اوکراین حمایت بیشتری به عمل آورند تا این کشور بتواند در زمینه تولید انرژی رو به جلو حرکت کند.
ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین روز ۲۲ خرداد خواستار کمک جامعه بینالمللی به بازسازی شبکه انرژی اوکراین شد و تاکید کرد برای تحقق این هدف به سرمایهگذاریهای بلندمدت نیاز است.
شبکه برق اوکراین به دلیل حملات هدفمند روسیه به این تاسیسات گرفتار مشکلات جدی است.
دیوان کیفری بینالمللی در لاهه تاکنون حکم بازداشت چهار تن از فرماندهان ارشد نظامی روسیه، از جمله سرگئی شویگو، وزیر پیشین دفاع و والری گراسیموف، رییس کنونی ستاد مشترک نیروهای مسلح روسیه را به اتهام ارتکاب جنایات جنگی و هدف قرار دادن زیرساختهای برق اوکراین صادر کرده است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه اظهارات خود، تقویت سامانه دفاع هوایی را یکی دیگر از اولویتهای اوکراین برشمرد.
مقامهای اوکراینی بارها به ضعف سامانههای دفاع هوایی این کشور اشاره کرده و از غرب و ناتو خواستهاند برای برطرف کردن این ضعف، از کییف پیشتیبانی کنند.
بورل همچنین از سفرهای ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان به اوکراین، چین، روسیه و آمریکا در چارچوب آنچه بوداپست «ماموریتهای صلح» خوانده، انتقاد کرد.
بورل با اشاره به سفر اوربان به روسیه بعد از اوکراین، گفت که در خلال دیدار او با پوتین در مسکو، «یک بیمارستان کودکان (در اوکراین) مورد اصابت موشکهای روسیه قرار گرفت و ویران شد.»
روسیه روز ۱۸ تیر حملات گستردهای را با بیش از ۴۰ موشک به شهرهای اوکراین به انجام رساند. در یکی از این حملات، بیمارستان کودکان در شهر کییف هدف قرار گرفت که بر اثر آن، ۲۴ نفر جان خود را از دست دادند و دهها تن دیگر زخمی شدند.
بورل افزود بوداپست اتحادیه اروپا را به تلاش برای ادامه مناقشه کنونی متهم کرده و این رویکرد «کاملا غیرقابل قبول» است.
او تاکید کرد: «اتحادیه اروپا از اوکراین حمایت میکند و مایل است این جنگ را بر اساس منشور سازمان ملل متحد به پایان برساند.»
سفر ویکتور اوربان به روسیه، چین و اوکراین نارضایتی شدید مقامهای اتحادیه اروپا را در پی داشت و آنها گفتند او ماموریتی از سوی این اتحادیه برای مذاکرات صلح نداشته است.
اوربان به عنوان یکی از متحدان برجسته پوتین در اروپا شناخته میشود.
نخستوزیر مجارستان همچنین روز ۲۶ تیر در نامهای به شارل میشل، رییس شورای اروپا گفت دونالد ترامپ برنامههایی «تفصیلی و مستدل» برای برقراری صلح میان اوکراین و روسیه دارد و آماده است در صورت پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، میان مسکو و کییف میانجیگری کند.
اوربان در نامه خود راهبرد اروپا را «تقلیدی از سیاست جنگطلبانه آمریکا» دانست و افزود باید دید ادامه این سیاست در آینده «منطقی» است یا خیر.
جنگ اسرائيل و حماس
مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه اظهارات خود به مناقشه غزه نیز پرداخت و شرایط در نوار غزه را «یک فاجعه انسانی» توصیف کرد که به دست بشر به وجود آمده و اکنون «ابعادی غیرقابل تحمل» یافته است.
بورل افزود در غزه «بین قوانین بینالمللی و واقعیت روی زمین» تفاوتهای بزرگی دیده میشود.
وزارت بهداشت حماس روز یکم مرداد اعلام کرد شمار قربانیان جنگ در نوار غزه از مرز ۳۹ هزار نفر فراتر رفته است. بیش از ۸۹ هزار و ۸۰۰ فلسطینی نیز در این بازه زمانی زخمی شدهاند.
در روز هفتم اکتبر ۲۰۲۳ حدود هزار و ۲۰۰ اسرائیلی و خارجی عمدتا غیرنظامی کشته شدند و ۲۵۲ نفر دیگر به عنوان گروگان گرفته شدند.
اسرائیل در واکنش به این اقدام، عملیات نظامی خود را در غزه با هدف نابودی حماس و آزادی گروگان ها آغاز کرد.