جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در واکنش به مواضع دولت مجارستان در قبال مناقشه اوکراین، بوداپست را از میزبانی نشست آتی وزیران امور خارجه و دفاع اتحادیه اروپا محروم کرد.
مجارستان که اکنون ریاست دورهای شورای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد و بنا بر رویه معمول، میزبانی نشست وزیران امور خارجه و دفاع اتحادیه اروپا به این کشور میرسید، در پی این تصمیم از میربانی این نشست محروم شد.
سفرهای اخیر ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان به چین، اوکراین و روسیه، بهویژه دیدار او با ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه در مسکو، خشم مقامهای اروپایی را برانگیخته است.
جوزپ بورل ضمن دفاع از تصمیم خود برای محروم کردن بوداپست از میزبانی نشست وزیران اتحادیه اروپا گفت اقدامات مجارستان باید برای این کشور عواقبی به همراه داشته باشد.
او تاکید کرد: «ما باید پیامی [برای مجارستان] ارسال کنیم، حتی اگر این پیام نمادین باشد.»
وزیران امور خارجه و دفاع اتحادیه اروپا هر شش ماه در نشستی غیررسمی به بررسی مسائل بینالمللی و تاثیر آنها بر این اتحادیه میپردازند. این نشستها تحت نظر ریاست دورهای شورای اروپا برگزار میشوند.
بنا بر اعلام بورل، نشست آتی وزیران امور خارجه و دفاع اتحادیه اروپا از هفتم تا نهم شهریور در بروکسل برگزار میشود و بوداپست میزبان آن نخواهد بود.
مجارستان با انتقاد از تصمیم مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، آن را «کاملا کودکانه» دانست.
نخستوزیر مجارستان در هفتههای اخیر به اوکراین، چین، و روسیه سفر و با مقامهای این کشورها دیدار کرد. اوربان همچنین پس از شرکت در اجلاس پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در واشینگتن، روز ۲۱ تیر به اقامتگاه دونالد ترامپ در مار-ئه-لاگو فلوریدا رفت و با او ملاقات کرد.
بوداپست این سفرها را «ماموریتهای صلح» خوانده است اما مقامهای اتحادیه اروپا میگویند او ماموریتی از سوی این اتحادیه برای مذاکرات صلح میان کییف و مسکو نداشته است.
روسیه عملیات نظامی خود را علیه اوکراین روز پنجم اسفند ۱۴۰۰ کلید زد و از آن زمان تاکنون، درگیریهای مرگبار میان دو کشور ادامه داشته است.
اوربان یکی از متحدان سرسخت روسیه در اروپا به شمار میرود. او پس از دیدار با پوتین در مسکو، اتحادیه اروپا را به در پیش گرفتن «سیاستی جنگطلبانه» متهم کرد.
بورل با انتقاد از این سخنان گفت از مجموع ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا، ۲۵ کشور با مواضع اوربان در خصوص مناقشه اوکراین مخالف هستند.
اسلواکی تنها کشور عضو این اتحادیه است که از اوربان حمایت کرده است.
بورل تاکید کرد اگر میخواهید در مورد طرفی که تمایل به جنگافروزی دارد صحبت کنید، باید انگشت اشاره را به سوی پوتین بگیرید.
در سوی دیگر، اگزاویه بِتِل، وزیر امور خارجه لوکزامبورگ ضمن موجه دانستن انتقادات از مواضع اوربان گفت با تحریم مجارستان مخالف است و آن را «بیمعنی» میداند.
بتل از قصد خود برای سفر به بوداپست خبر داد و افزود در این سفر مراتب نارضایتی اتحادیه اروپا را از اقدامات اخیر نخستوزیر مجارستان به اطلاع مقامهای این کشور خواهد رساند.
به گفته وزیر امور خارجه لوکزامبورگ، نادیده گرفتن مجارستان یا بستن راههای گفتوگو با این کشور نادرست است.
اوربان روز ۲۶ تیر در نامهای به شارل میشل، رییس شورای اروپا، راهبرد اروپا را «تقلیدی از سیاست جنگطلبانه آمریکا» دانست و افزود باید دید ادامه این سیاست در آینده «منطقی» است یا خیر.
او هشدار داد پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا احتمالا بدین معنا خواهد بود که اتحادیه اروپا باید «خطوط مستقیم ارتباطات دیپلماتیک» با روسیه را احیا کند و «مذاکرات سیاسی در سطوح بالا» با چین را از سر بگیرد.
انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده قرار است روز ۱۵ آبان برگزار شود.