مقامهای روسیه اذعان کردند سرعت دسترسی به یوتیوب را به دلیل «سیاستهای ضد روسی» این پلتفرم، بهطور عمد کاهش میدهند.
الکساندر خینشتین، قانونگذار روسی که مسئول سیاستهای اطلاعات روسیه است گفت تا پایان هفته جاری، سرعت مشاهده ویدیوهای یوتیوب در رایانهها ممکن است تا ۴۰ درصد و تا پایان هفته آتی نیز تا ۷۰ کاهش پیدا کند.
او تاکید کرد این کندی «فعلا» بر مشاهدههای ویدیوهای یوتیوب در تلفنهای همراه تاثیری نخواهد گذاشت.
اظهارات این مقام روسی به دنبال اعتراض کاربران و کارشناسان این کشور درباره اختلالات اخیر سرویس ویدیویی گوگل مطرح شده است. برخی پیشبینیهای غیررسمی از مقدمهسازی روسیه برای فیلتر کامل یوتیوب در این کشور حکایت دارد.
کرملین در ماه ژوئن گذشته این گمانهزنیها را رد کرد و اختلالات یاد شده را به مشکلات فنی در برخی تجهیزات ذخیرهسازی گوگل نسبت داد. این تجهیزات به ارائهدهندگان اینترنت در روسیه امکان میدهد تا محتوای مربوط به این شرکت را در زیرساخت شبکه خود میزبانی کنند.
مقامهای روسی میگویند گوگل در دو سال گذشته تجهیزات خود را بهروزرسانی نکرده و این مسئله موجب خرابی برخی سرورها شده است. به گفته رسانههای محلی، گوگل به دلیل تحریمهایی که پس از تهاجم مسکو به اوکراین علیه این کشور اعمال شد پشتیبانی و بهروزرسانی از سرورها و تجهیزات یادشده را متوقف کرده است.
حالا اما مقامهای روسیه از عمدی بودن اقدامهای محدودکننده خود علیه یوتیوب خبر میدهند.
الکساندر خینشتین در اظهارات خود در این رابطه یادآور شد آینده یوتوب در روسیه کاملا به خود این پلتفرم بستگی دارد. به گفته او، اگر یوتوب سیاستهای خود را تغییر ندهد و به قوانین این کشور پایبند نباشد آینده خوبی در انتظارش نخواهد بود.
او همچنین گفت که تصمیم اخیر روسیه برای کاهش سرعت یوتیوب در پی سیاستهای «ضد روسی» این پلتفرم بوده است. مقامات سیاسی روسیه مدعیاند یوتیوب بهطور مداوم کانالهای خبرنگاران، هنرمندان و سایر افرادی را که مواضعی متفاوت از غرب دارند حذف میکند.
روسیه بهطور همزمان در حال توسعه دو پلتفرم جایگزین برای یوتیوب به نامهای «روتوب» (Rutube) و «ویکی ویدیو» (VK Video) است.
اوایل ماه ژوئیه ۲۰۲۴ «روسکماندزور» (Roskomnadzor)، نهاد نظارتی و فیلترینگ روسیه از شرکت اپل خواست تا دهها سرویس ارائهدهنده خدمات ویپیان را از نسخه روسی فروشگاه اپاستور حذف کند. مقامهای روسی دلیل این اقدام را عدم تطابق فعالیت این ویپیانها با قوانین داخلی این کشور عنوان کردند.
روسکماندزور تابستان سال گذشته نیز دسترسی به پلتفرم خبری «گوگل نیوز» را مسدود کرد.
کرملین مدتهاست که به دنبال ایجاد اینترنت ملی و مستقل خود موسوم به «رونت» (Runet) است. هدف از راهاندازی این شبکه داخلی که به صورت ایزوله از بقیه جهان عمل میکند، کنترل کامل محتوای اینترنتی بر اساس قوانین داخلی این کشور است.
اسنادی که سال گذشته توسط گروه انانیموس منتشر شد نشان میدهد چین در زمینه اعمال سانسور اینترنتی و کنترل عقاید مخالفان به روسیه کمک میکند.