جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا خواهان ایجاد تغییرات گسترده در دیوان عالی این کشور شد و پیشنهاد کرد اصلاحاتی از جمله محدودیت طول دوره عضویت برای ۹ قاضی این دیوان در نظر گرفته شود. او همچنین خواستار تصویب یک آییننامه اخلاقی الزامآور برای قضات این دیوان شد.
بایدن روز دوشنبه هشتم مرداد در مقالهای که در روزنامه واشینگتن پست منتشر شده نوشت: «این کشور بر اساس یک اصل ساده و در عین حال عمیق بنا شده است: هیچکس بالاتر از قانون نیست، نه رییسجمهوری ایالات متحده، نه قاضی دادگاه عالی ایالات متحده، هیچکس.»
او از کنگره آمریکا خواست قوانینی الزامآور و قابلاجرا به تصویب برساند که بر مبنای آن، قضات دیوان عالی هدایای دریافتی خود را اعلام کنند، از شرکت در فعالیتهای سیاسی به صورت علنی بپرهیزند و در بررسی پروندههایی که خود یا همسران آنها منافع مالی یا غیره دارند، نقشی نداشته باشند.
اعضای دیوان عالی به پیشنهاد ریاستجمهوری آمریکا و پس از تایید مجلس سنای این کشور انتخاب میشوند. دوره عضویت آنها نامحدود است و آنها میتوانند تا زمانی که زنده هستند، در این مسند باقی بمانند.
پس از مرگ، استعفا یا استیضاح یکی از قضات دیوان عالی، رییسجمهوری آمریکا میتواند گزینه مد نظر خود را به مجلس سنا معرفی کند.
از ۹ قاضی کنونی دیوان عالی آمریکا، شش نفر محافظهکار و سه تن دیگر لیبرال هستند.
بایدن در ادامه مقاله خود در واشینگتن پست پیشنهاد کرد دوره عضویت هر یک از قضات دیوان عالی ایالات متحده به ۱۸ سال محدود شود.
او همچنین خواستار اصلاح قانون اساسی آمریکا و حذف مصونیت قضایی رییسجمهور این کشور شد.
دیوان عالی آمریکا روز ۱۱ تیر حکم داد که دونالد ترامپ، رییسجمهوری پیشین این کشور، در قبال اقدامات رسمی که در زمان حضورش در کاخ سفید انجام داده، از تعقیب قضایی مصون است اما درباره اقدامات غیررسمی خود مصونیت ندارد.
بایدن روز ۱۱ تیر از این حکم به تندی انتقاد کرد و آن را ایجاد سنتی خطرناک و زیانبار برای مردم آمریکا دانست.
در سوی مقابل، ترامپ از تصمیم دیوان عالی استقبال کرد و آن را یک پیروزی بزرگ برای قانون اساسی و دموکراسی آمریکا خواند.
کامالا هریس، گزینه احتمالی حزب دموکرات برای نامزدی در انتخابات آتی و رقابت با ترامپ روز هشتم مرداد در بیانیهای تاکید کرد: «در دموکراسی ما، هیچکس نباید بالاتر از قانون باشد. بنابراین ما باید اطمینان حاصل کنیم که هیچ رییسجمهور سابقی در قبال جرائمی که در زمان حضور در کاخ سفید مرتکب شده، مصونیت ندارد.»
بایدن پیشتر و در سال ۲۰۲۱ نیز هیاتی را مامور بررسی اصلاحات پیشنهادی در ساختار دیوان عالی آمریکا کرده بود.
سه تن از قضات کنونی دیوان عالی از سوی ترامپ و در زمان حضور او در قدرت معرفی شدند. این نهاد با توجه به ترکیب کنونی اعضای آن مواضع محافظهکارانه دارد.
در تیرماه ۱۴۰۱، دیوان عالی آمریکا حکم تاریخی ۵۰ سال پیش خود موسوم به «رو علیه وید» را در خصوص به رسمیت شناختن حق زنان در قانون اساسی برای پایان خودخواسته بارداری لغو کرد.
خبرگزاری رویترز روز هشتم مرداد نوشت با توجه به ترکیب کنونی کنگره ایالات متحده، به نظر میرسد اصلاحات مد نظر بایدن در خصوص دیوان عالی از اقبال زیادی برای تصویب شدن برخوردار نیست.