وزارت امور خارجه طالبان اعلام کرد ارتباط خود را با تعدادی از سفارتخانههای افغانستان در کشورهای غربی قطع کرده است. به گفته طالبان، دپیلماتهای افغانستانی مستقر در این سفارتخانهها همچنان به دولت پیشین این کشور وفادار هستند.
وزارت امور خارجه طالبان روز سهشنبه ۹ مرداد در بیانیهای نوشت: «بارها از نمایندگیهای سیاسی و کنسولی افغانستان در کشورهای اروپایی خواسته شده است تا با کابل تعامل کنند.»
بر اساس این بیانیه، اقدامات اکثر این مراکز «خودسرانه، بدون هماهنگی و با نقض صریح اصول پذیرفته شده موجود» انجام میگیرند.
کابل، پایتخت افغانستان روز ۲۴ مرداد ۱۴۰۰ به دست نیروهای طالبان افتاد و این گروه پس از ۲۰ سال مجددا قدرت را در این کشور به دست گرفت.
از آن زمان تاکنون، وضعیت کارکنان مراکز دیپلماتیک افغانستان در بسیاری از کشورها در هالهای از ابهام قرار گرفته است.
جامعه جهانی حکومت طالبان بر افغانستان را به رسمیت نشناخته است. با این حال، این گروه توانسته است سفیران مورد قبول خود را در چین، روسیه و سایر کشورهایی که با آنها روابط دوستانه دارد، منصوب کند.
وزارات امور خارجه طالبان در ادامه بیانیه خود هشدار داد در صورتی که کارکنان مراکز دیپلماتیک افغانستان در کشورهای غربی مشروعیت این گروه را به رسمیت نشناسند، طالبان «هیچ مسئولیتی» در قبال مسائل مرتبط با پاسپورت و ویزای آنان نخواهد داشت.
شبکه خبری دویچه وله گزارش داد تصمیم اخیر طالبان شامل سفارتخانههای افغانستان در کشورهای بریتانیا، آلمان، بلژیک، سوئیس، اتریش، فرانسه، ایتالیا، یونان، لهستان، سوئد، نروژ، کانادا و استرالیا میشود.
این سفارتخانهها از حمایت مالی طالبان برخوردار نیستند و به همین دلیل در سالهای اخیر به سختی کوشیدهاند حقوق کارکنان خود را بپردازند و سایر هزینههای خود را پوشش دهند.
این در حالی است که سفارتخانههای افغانستان در برخی دیگر از کشورهای غربی، نظیر هلند و اسپانیا، با طالبان ارتباط برقرار کردهاند.
سازمان ملل متحد و اعضای جامعه جهانی با اشاره به اقدامات طالبان در افغانستان، از جمله سرکوب گسترده زنان، از تعامل با این گروه خودداری کردهاند.
در تحولی دیگر، برخی رسانهها در ایران از تحویل کنسولگری افغانستان در مشهد به طالبان خبر دادند.
وبسایت خبری رویداد۲۴ گزارش داد فیضالرحمن عطایی، نماینده گروه طالبان روز هشتم خرداد فعالیت خود را به عنوان سرپرست کنسولگری افغانستان در مشهد آغاز کرده است.
در همین رابطه، احمد معصومیفر، رییس نمایندگی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در شمالشرق ایران اعلام کرد: «نمیتوان گفت کنسولگری افغانستان به طالبان واگذار شده است. ماموریت سرکنسول سابق از مدتها پیش تمام شده بود و قرار بود فردی جدید از سمت افغانستان به ایران معرفی شود. فردی که افغانستان به عنوان سرکنسول جدید این کشور در مشهد معرفی کرد، مطابق با چهارچوب کنوانسیون وین نبود و بر همین اساس وزارت خارجه ایران این فرد را نپذیرفت.»
او افزود هنوز فردی مسئولیت این کنسولگری را برعهده نگرفته و تنها برای اداره امور از طرف «هیات حاکمه» افغانستان یک «سرپرست موقت» تعیین شده است.
سفارت افغانستان در تهران نیز در اسفند ۱۴۰۱ در اختیار طالبان قرار گرفته بود.
عبدالکبیر، معاون سیاسی رییسالوزرای طالبان روز ۹ مرداد در دیدار با دیپلماتهای این گروه در تهران گفت طالبان بهزودی با شماری از کشورها روابط رسمی دیپلماتیک برقرار خواهد کرد.
او برای شرکت در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان، رییس جدید دولت در جمهوری اسلامی در تهران حضور دارد.