تلاش غرب برای جلوگیری از جنگ، هم‌زمان با افزایش هشدارها برای خروج از لبنان

شنبه ۱۴۰۳/۰۵/۱۳

هم‌زمان با تشدید تنش در منطقه و گزارش‌ها از قریب‌الوقوع بودن حمله احتمالی جمهوری اسلامی و گروه‌های نیابتی آن به اسرائیل، کشورهای غربی و منطقه خواستار خروج فوری شهروندان خود از لبنان شده و پروازهای بسیاری این کشور، اسرائیل و ایران تعلیق شده است.

شنبه ۱۳ مرداد هم‌زمان با سایر کشورهای غربی و منطقه، اردن درباره تحولات اخیر ابراز نگرانی کرد و از شهروندانش خواست که برای حفظ امنیت خود فورا لبنان را ترک کنند.

ساعاتی پیش از آن نیز، ایالات متحده و بریتانیا از شهروندانشان خواسته بودند لبنان را ترک کنند و از سفر به این کشور خودداری کنند.

وزارت خارجه بریتانیا ضمن اعلام این هشدار، خبر داده که نیروهای مرزی، مقام‌های کنسولی و پرسنل نظامی برای حمایت از کارکنان سفارت بریتانیا به خاورمیانه اعزام شده‌اند.

از سوی دیگر، شرکت هواپیمایی قطر اعلام کرد پروازهای خود به لبنان و از مقصد این کشور را تعلیق کرده است. پیش از این، شرکت‌های آمریکایی، اروپایی و آسیایی از جمله لوفت‌هانزا، ایر ایندیا، یونایتد، دلتا، کی‌ال‌ام و تعداد دیگری از شرکت‌های هواپیمایی نیز پروازهای خود به لبنان و اسرائیل را متوقف کردند.

ایران نیز از جمله کشورهایی است که برخی خطوط هواپیمایی پروازهای خود را به آن کاهش داده یا تعلیق کرده‌اند. از جمله خبرگزاری دولتی آناتولی ترکیه گزارش داد همه پروازهای ترکیش ایرلانز به ایران در شامگاه جمعه به تعویق افتاد.

بر اساس گزارش‌ها در روز شنبه، گروهی از مسافران ایرانی در ترکیه به علت خودداری پرواز شرکت‌های هواپیمایی ترک به ایران در شهرهای مختلف این کشور سرگردان ماندند.

مقام‌های جمهوری اسلامی همچنان تاکید دارند که «انتقام» و «خونخواهی» از کشته‌شدن اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس، را «سخت‌تر» و «قاطعانه» انجام خواهند داد. اما زمان و شیوه این حمله مشخص نیست.

تشدید تنش‌ها و گمانه‌زنی درباره جنگ احتمالی در حالی است که جابری انصاری، سخنگوی اسبق وزارت خارجه جمهوری اسلامی در گفت‌وگویی با صداوسیما پیچیدگی و ابهام موجود در شیوه واکنش ایران به کشته‌شدن اسماعیل هنیه را بخشی از «مدیریت صحنه» حکومت خواند و گفت: «هیچ ضرورتی وجود ندارد ما برگه‌های خودمان را رو بکنیم.»

هم‌زمان با این تدابیر، درگیری راکتی و موشکی بین لبنان و اسرائیل افزایش یافته است.

ادامه تلاش‌های دیپلماتیک برای جلوگیری از جنگ

روز شنبه با جدی‌تر شدن احتمال حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل، وزرای خارجه کشورهای منطقه از جمله پاکستان و مصر با وزیر خارجه جمهوری اسلامی گفت‌وگو کردند.

وزیر خارجه مصر به علی باقری کنی گفت تحولات اخیر در منطقه «بی‌سابقه، بسیار خطرناک و تهدیدکننده ثبات» خاورمیانه است.

رسانه‌های دولتی ایران گزارش دادند باقری کنی در گفت‌وگویی جداگانه با وزیر خارجه پاکستان گفت که پاسخ جمهوری اسلامی به کشتن هنیه قاطعانه خواهد بود.

از سویی دیگر، وزیر خارجه آمریکا با همتایان خود در بریتانیا و فرانسه درباره اوضاع منطقه و تهدیدهای جمهوری اسلامی رایزنی کرد.

آنتونی بلینکن در گفت‌وگو با دیوید لمی، وزیر خارجه بریتانیا درباره اهمیت جلوگیری از افزایش تنش و همچنین دستیابی به توافق تبادل گروگان‌های اسرائیل گفت‌وگو کرد.

بلینکن در تماسی جداگانه با وزیر خارجه فرانسه درباره مقابله با تهدیدهای جمهوری اسلامی رایزنی کرد. آن‌ها در تماس خود توافق کردند که از همه طرف‌های درگیر در این تنش بخواهند بالاترین سطح خویشتنداری را از خود نشان دهند.

ادامه حملات دریایی حوثی‌ها

در حالی گزارش‌ها از امکان حمله مشترک جمهوری اسلامی به اسرائیل به همراه گروه‌های نیابتی خود از جمله حوثی‌های یمن حکایت دارد که در روز شنبه نیز حملات این گروه به کشتی‌ها و شناورها ادامه یافت.

سازمان عملیات تجاری بریتانیا روز شنبه از وقوع یک حمله با مواد انفجاری به یک کشتی تجاری در شرق عدن خبر داد. از سوی دیگر شرکت امنیت دریایی امبری اعلام کرد گزارشی از حادثه‌ای دیگر دریافت کرده است.

در مقابل نیز سنتکام اعلام کرد نیروهای آمریکا یک موشک و پرتابگر حوثی‌های تحت حمایت جمهوری اسلامی را در منطقه تحت کنترل این گروه در یمن منهدم کردند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
۲۴ با فرداد فرحزاد
جهان‌نما
هت‌تریک با مزدک میرزایی

شنیداری

پادکست‌ها