چین در رقابت با استارلینک ۱۸ ماهواره به فضا پرتاب کرد

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۵/۱۷

به گزارش رسانه‌های دولتی چین، این کشور روز سه‌شنبه ۱۶ مرداد ماه، ۱۸ ماهواره را با موفقیت در مدار قرار داد. پکن به دنبال ایجاد نسخه خود از شبکه استارلینک شرکت آمریکایی اسپیس ایکس است.

پرتاب ماهواره‌های مدار پایین زمین یا لئو (LEO) از سوی شرکت فن‌آوری ماهواره فضایی شانگهای (SSST) در یک مرکز پرتاب ماهواره در شمال این کشور انجام شد.

این ماهواره‌ها که به وسیله موشک لانگ مارچ-۶ به فضا ارسال شدند، اولین گروه از پروژه منظومه ماهواره‌ای «هزار بادبان» شرکت فن‌آوری ماهواره فضایی شانگهای را نشان می‌دهند.

این طرح یکی از پاسخ‌های چین به استارلینک است.

لانگ‌ مارچ-۶، راکتی با ظرفیت سبک و «پاسخ سریع»

لانگ‌ مارچ-۶ یک پرتابگر سوخت مایع چینی از خانواده لانگ مارچ است که در شرکت علوم و فن‌آوری هوافضای چین (CASC) توسعه یافته است.

لانگ مارچ-۶ به گونه‌ای طراحی شده که یک راکت با ظرفیت سبک و «پاسخ سریع» باشد.

تاثیر جنگ اوکراین بر ارتباطات

استارلینک که یکی از زیرمجموعه‌های شرکت فضایی اسپیس ایکس، متعلق به ایلان ماسک، کارآفرین آمریکایی است، تاکنون بیش از پنج هزار و ۵۰۰ ماهواره لئو (LEO) را برای تامین اینترنت ماهواره‌ای در فضا قرار داده است.

ماهواره‌‌های لئو معمولا در ارتفاعات ۳۰۰ تا دو هزار کیلومتری از سطح زمین کار می‌کنند و از مزیت ارزان‌تر بودن و ارسال کارآمدتر نسبت به ماهواره‌های موجود در مدارهای بالاتر برخوردارند.

کنترل ماهواره‌هایی که این ارتفاعات را اشغال می کنند، پیامدهای نظامی قابل توجهی دارد.

از سال ۱۴۰۱، زمانی که جنگ اوکراین اهمیت استارلینک را برای ارتباطات میدان نبرد نشان داد، رسانه‌های وابسته به ارتش آزادی‌بخش خلق چین، مقاله‌هایی متعدد درباره تهدیدی منتشر کرده‌اند که استارلینک برای منافع چین ایجاد می‌کند.

این سرمقاله‌ها استارلینک و اسپیس ایکس را بخشی از «هژمونی فضایی» توصیف کرده‌اند که ایالات متحده در تلاش است در فضا ایجاد کند و به آن «مزیت نظامی فضایی یک‌جانبه» می‌دهد.

رقابت فضایی

چین در سال‌های اخیر منابع بسیاری را به پروژه‌های فعال در عرصه‌ فضا اختصاص داده است.

در مورد برخی از این پروژه‌ها، احتمال آزمایش «فن‌آوری دو‌گانه» مطرح است.

این فن‌آوری‌ها می‌توانند علاوه بر کارایی در زمان صلح، در مسائل نظامی هم کاربردهای گسترده‌ای داشته باشند.

در ماه‌های اخیر برخی گزارش‌ها از دیده شدن یک فضاپیمای قابل بازیابی و بدون سرنشین چین خبر دادند.

این فضاپیما خرداد ماه سال جاری و در سومین ماموریت خود در حالی مشاهده شد که یک شی را از خود آزاد کرد، چند کیلومتر دور شد و سپس مانور داد و به چند صد متری محل پرتاب بازگشت.

داده‌های ردیابی نشان می‌دهند این فضاپیما از شهر جوکوآن در شمال مرکزی چین پرتاب شده است و در یک پایگاه هوایی در لوپ نور، واقع در منطقه سین‌کیانگ چین، فرود می‌آید.

این پایگاه هوایی به سایتی متصل است که قبلا برای آزمایش‌های هسته‌ای استفاده شده و تحت کنترل شدید نظامی است.

نسل جدید استارلینک

در حالی که چین قصد بازسازی مدل خود را از پروژه استارلینک دارد، نسل جدید ماهواره‌های استارلینک با یک فن‌آوری نوین، به تلفن‌های همراه امکان می‌دهند از ماهواره‌ها برای ارسال پیام‌های متنی استفاده کنند.

در حال حاضر هزاران ماهواره استارلینک در حال چرخش به دور زمین‌اند و خدمات اتصال به اینترنت را به هر گوشه از این سیاره ارائه می‌دهند.

خدمات صوتی و داده‌ای احتمالا از سال آینده میلادی به خدمات این سرویس‌ها افزوده خواهد شد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
هت‌تریک با مزدک میرزایی
خبر
تاریخ شفاهی - فصل چهارم

شنیداری

پادکست‌ها